• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2653 LEI
  1 GBP = 5.4399 LEI
  1 CHF = 4.2267 LEI
  1 HUF = 1.4589 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.8755 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din 8 octombrie 2018

09 Octombrie, 10:58

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a trimis la 7 octombrie felicitări cu prilejul zilei de naştere preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Potrivit lui Krasnoseksi, Putin este un faimos om de stat şi un lider naţional.

Revista

„Pe parcursul multor ani Dvs. conduceţi cu siguranţă Federaţia Rusă pe calea stabilităţii, păcii şi progresului. Mulţumită profesionalismului dvs. excepţional, talentului de conducător exigent, ce s-a consacrat în întregime slujirii fără precupeţire de sine propriului popor şi care este sincer îngrijorat de soarta fiecărui cetăţean. Dvs. v-aţi câştigat un binemeritat respect şi o mare autoritate nu numai în Rusia, dar şi peste hotarele ei”, se spune în mesajul de felicitare.

TRANSNISTRIA

Şefii de guverne GUAM discută în Moldova „conflictele îngheţate”

În Moldova, la 5 octombrie, a început şedinţa şefilor de guverne ale ţărilor-membre GUAM. Moldova, Georgia şi Ucraina sunt reprezentate, la summit, de prim-miniştri, iar Azerbaidjanul – la nivel de vicepremier, informează NOVOSI PRIDNESTROVIA cu  referire la mass-media ruse.

În timpul inaugurării şedinţei, prim-ministrul Pavel Filip a acordat o atenţie deosebită temei integrităţii teritoriale şi „conflictelor îngheţate”. Potrivit afirmaţiilor sale, este deosebit de important a „consolida eforturile în vederea depăşirii conflictelor îngheţate în spaţiul GUAM, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor-membre ale organizaţiei”. Moldova subînţelege prin „integritatea sa teritorială” teritoriul Transnistriei, Georgia – Osetia de Sud şi Abhazia, Azerbaidjan – Karabahul de Munte, iar Ucraina – Donbas şi chiar Crimeea.

În această ordine, prim-ministrul Moldovei a făcut un apel de a promova rezoluţia corespunzătoare în cadrul Adunării Generale a ONU. El a reamintit, de asemenea, rezoluţia din anul trecut cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-05/glavy-pravitelstv-guam-obsuzhdayut-v-moldove-zamorozhennye

Karasin: Cheile reglementării conflictului moldo-transnistrean se află la Tiraspol şi la Chşinău

În ultimul timp se simte un oarecare progres în reglementarea moldo-tranistreană: părţile au reluat dialogul şi tranşează probleme social-economice. După cum a menţionat într-un interviu pentru IZVESTIA secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe a Rusiei Grigori Karasin, în anul curent au fost obţinute anumite progrese, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

El a reamintit că la 6 septembrie a.c. a avut loc deja cea de-a patra întrevedere personală a lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski. „Noi salutăm încheierea acordurilor privind un şir de chestiuni ale interacţiunii practice. Cu contribuţia activă a Rusiei şi a altor intermediari de talie internaţională, au fost găsite soluţii de compromis în cazul unor problemele importante pentru viaţa de toate zilele a oamenilor [...]”, a subliniat Karasin.

Vorbind despre soluţionarea politică a conflictului, viceministrul de Externe al Rusiei a subliniat că abia Chişinăul şi Tiraspol urmează să găsească parametrii potriviţi, remarcând că acesta este un proces de durată. El a adăugat că, în acelaşi timp, trebuie evitată apariţia de „noi iritanţi” în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. Astfel, Transnistria este îngrijorată de apariţia perspectivei organizării controlului moldo-ucrainean de frontieră şi vamal la hotarul cu Ucraina.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-08/klyuchi-ot-uregulirovaniya-moldo-pridnestrovskogo-konflikta-v

Krasnoselski l-a felicitat pe Putin cu prilejul zilei de naştere

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a trimis la 7 octombrie felicitări cu prilejul zilei de naştere preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Potrivit lui Krasnoseksi, Putin este un faimos om de stat şi un lider naţional.

„Pe parcursul multor ani Dvs. conduceţi cu siguranţă Federaţia Rusă pe calea stabilităţii, păcii şi progresului. Mulţumită profesionalismului dvs. excepţional, talentului de conducător exigent, ce s-a consacrat în întregime slujirii fără precupeţire de sine propriului popor şi care este sincer îngrijorat de soarta fiecărui cetăţean. Dvs. v-aţi câştigat un binemeritat respect şi o mare autoritate nu numai în Rusia, dar şi peste hotarele ei”, se spune în mesajul de felicitare.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-07/prezident-pmr-pozdravil-vladimira-putina-s-dnem-rozhdeniya

Un deputat al Dumei de Stat a vizitat Tiraspolul

Deputatul Dumei de Stat, jurnalistul, activistul politic şi public Evgheni Primakov a efectuat prima sa vizită la Tiraspol. În capitala Transnistriei parlamentarul a avut întrevederi cu conducerea regiunii şi a vizitat muzeul istoriei şi referendumurilor al Comisiei Electorale Centrale.

Locuitorii Tiraspolului, care au cetăţenia Federaţiei Ruse, şi l-au ales în calitate de reprezentant în parlamentul rus din partea Rusiei Unite pe Evgheni Primakov, care a mers din partea regiunii Saratov. El a acumulat mai mult de 65% din voturile alegătorilor, 85% din totalul cărora sunt voturile ruşilor care au votat la Tiraspol, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-08/deputat-gosdumy-evgeniy-primakov-posetil-tiraspol-0

GOTP a stins un incendiu convenţional la o benzinărie

Militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria au luat parte la un exerciţiu planficat de pregătire antiincendiară, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Potrivit conceptului antrenamentului, într-un parc cu maşini de luptă a avut loc o aprindere convenţională la staţia de alimentare. După recepţionarea semnalului, pompierii GOTR au s-au deplasat la faţa locului. Acolo, militarii au elaborat standardul desfăşurării de luptă a echipamentului de incendiu. O atenţie deosebiită în cursul exerciţiilor a fost acordată acţiunilor de lichidare a arderii lubrifianţilor şi combustibililor şi evacuării din zona de pericol a tehnicii militare.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-08/v-ogrv-potushili-uslovnyy-pozhar-na-zapravochnoy-stancii

Dosarul penal al fostului şef al Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei, Kuzmiciov, a fost transmis în judecată

Dosarul fostului şef al Comitetului Vamal (ulterior al MAI al Transnistriei), Ghennadi Kuzmiciov, e transmis în judecată, informează NEWSPMR.COM. El este acuzat de contrabandă şi procurarea şi păstrarea armei de foc şi munţiilor. El riscă până la 12 ani de privaţiune de libertate.

Kuzmiciov a fost reţinut „în mod scandalos” la 27 iulie anul curent, nu departe de Chişinău. „Aceasta a fost o operaţiune comună a organelor de drept transnistrene şi moldoveneşti. Automobilul său a fost oprit, sub pretextul depăşirii vitezei, de poliţişti moldoveni. Apoi s-a apropiat un Jeep cu mascaţi, care l-au transferat pe reţinut în automobilul lor şi l-au adus pe teritoriul Transnistriei”, scrie publicaţia.

Kuzmiciov a făcut parte mult timp din echipa fostului lider al Tiraspolului, Evgheni Şevciuk, şi era considerat un om din anturajul său. În ani 2012 – 2015, Kuzmiciov a ocupat funcţia de şef al serviciului de securitate al lui Şevciuk, apoi de şef al Comitetului Vamal şi cea de şef al Ministerului Afacerilor Interne.

http://newspmr.com/novosti-pmr/kriminal/589

GĂGĂUZIA

Reexaminarea noţiunii de familie în Constituţia României: referendumul nu a avut loc din cauza prezenţei scăzute

Sectoarele electorale s-au închis, duminică, la 21:00, în cea de-a doua zi a referendumului de schimbare a Constituţiei României. Prezenţa alegătorilor a constituit 20,41%. Referendumul de revizuire a noţiunii de familie a avut loc pe durata a două zile – la 6 şi 7 octombrie. Rezultatul votării definitive este de 20,41% – mai mic decât pragul de 30%, necesar referendumului ca fiind valabil, transmite NOKTA.MD.

La finele săptămânii trecute, în România a avut loc un referendum de revizuire a Constituţiei în sensul stabilirii căsătoriei drept uniune între un bărbat şi o femeie. În redacţia constituţiei româneşti se vorbeşte despre căsătorie ca despre o uniune dintre soţi. În Moldova au fost deschise 35 de sectoare electorale, dintre care 12 la Chişinău.

http://nokta.md/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%80-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D1%8C%D1%8F-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8/

PSRM şi-a prezentat candidaţii în circumscripţiile uninominale din Găgăuzia

Partidul Socialiştilor şi-a numit candidaţii pentru două circumscripţii uninominale la alegerile în parlamentul Republicii Moldova. Declaraţiile de rigoare au fost făcute în cursul mitingurilor care au avut loc la 7 octombrie la Comrat şi Ceadrâr-Luna, transmite GAGAUZINFO.MD.

În cirumscripţia Comrat, pentru victorie va lupta Alexandru Suhodolski, care este în prezent vicepreşedintele Adunării Populare, iar anterior a fost viceprimarul Comratului.

Pentru circumscripţia Ceadâr-Lunga – Vulcăneşti, socialiştii au prezentat candidatura parlamentarului socialist Fiodor Gagauz, care a reprezentat în Adunarea Populară satul Gaidar.

Alegerile în Parlamentul R. Moldova vor avea loc la 24 februarie 2019, conform sistemului mixt.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43023

Compania publică GRT a refuzat să difuzeze maratonul regional de ciclism

Compania publică de televiziune a Găgăuziei, condusă de directorul interimar Vitali Ggaidarji, a ignorat din nou un eveniment de importanţă regională. Este vorba de un tur de ciclism, care a avut loc duminica trecută în trei centre raionale ale autonomiei, transmite GAGAUZINFO.MD.

Gaidarji a fost rugat în acest sens de angajaţi ai Direcţiei tineret şi sport a Găgăuziei. Directorul interimar a invocat faptul că ziariştii companiei sunt ocupaţi. El a spus că „grupul de filmare va reflecta funeraliile poetului Piotr Moise şi nu are cine să se ocupe de difuzarea turului de ciclism”.

Anterior, Gaidarji a refuzat oficial să includă în ediţia de ştiri materiale informative despre întâlnirea başcanului cu preşedintele Rusieii, precum şi cu preşedintele parlamentului maghiar.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43037

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: