• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -1º C
  Cluj-Napoca -5º C
  Constanta -1º C
  Craiova -1º C
  Galati -3º C
  Iasi -5º C
  Suceava -5º C
  Timisoara -5º C
 • 1 EUR = 4.6478 LEI
  1 USD = 4.0820 LEI
  1 GBP = 5.1631 LEI
  1 CHF = 4.1177 LEI
  1 HUF = 1.4383 LEI
  1 BGN = 2.3764 LEI
  1 JPY = 3.6329 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova

07 Martie, 09:37

Krasnoselski: Alegerile preşeditnelui Federaţiei Ruse sunt o sărbătoare naţională pentru noi. Liderul Tiraspolului a declarat la Forul „Împreună cu Rusia” că este imposibil a zădărnici alegerile preşedintelui Rusiei în Transnistria. „Pentru noi asta e o sărbătoare naţională”, a adăugat el, relatează novostipmr.com.

Revista Presei RM

Reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria: Cererea Moldovei de a fi scoase trupele ruse este ruptă de realitate

Cererea Moldovei de a fi retrase trupele ruse de ocupaţie de pe malul stâng al Nistrului „este ruptă de realitate”, a declarata reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini la postul de televiziune RUSIA TODAY. El a afirmat că „a vorbi despre prezenţa militară rusească nu este potrivi până nu vom adopta un pachet cuprinzător de hotărâri, ce va include şi alte aspecte”.

În opinia sa, „preşedinţia italiană a OSCE şi-a propus sarcini mai importante, printre care şi posibilitatea de a obţine rezultate concrete”. El a adus drept exemplu chestiunea numerelor neutre de înmatriculare a automobilelor.

https://www.rt.com/shows/worlds-apart-oksana-boyko/420102-ussr-soviet-republics-eu/

Krasnoselski: Alegerile preşeditnelui Federaţiei Ruse sunt o sărbătoare naţională pentru noi

Liderul Tiraspolului a declarat la Forul „Împreună cu Rusia” că este imposibil a zădărnici alegerile preşedintelui Rusiei în Transnistria. „Pentru noi asta e o sărbătoare naţională”, a adăugat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-05/vadim-krasnoselskiy-sorvat-vybory-prezidenta-rf-v-pridnestrove

Specialiştii CEC din Rusia au desfăşurat un seminar în Transnistria

Buletinele pentru alegerile Preşedintelui au fost deja aduse pe malul Nistrului. Despre asta a comunicat ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova Farit Muhametşin. Ambasada şi trimişii Comisiei Electorale Centrale din Rusia au desfăşurat în acest scop, la 5 martie, un seminar special în regiunea din stânga Nistrului.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180305/67504

În afară de asta, în Transnistria alegerile preşedintelui FR vor fi monitorizate de 80 de observatori din partea Camerei publice a Rusiei.

https://ria.ru/election2018_news/20180306/1515859467.html

„Guvernul” Transnistriei: Situaţia la întreprinderile de aprovizionare cu apă şi energie electrică e la limită

Situaţia la întreprinderile de aprovizionare cu apă, căldură şi energie electrică „bulversează imaginaţia şi este aproape de punctul critic”, a declarat într-un interviu pentru primul canal al televiziunii din Transnistria premierul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Alexandr Martînov.

El a afirmat că „uzura reţelelor constituie aproape 100%, iar mijloace pentru renovarea capitală şi înlocuirea infrastructurii inginereşti nu există”. Vorbind despre cauzele situaţiei, el a recunoscut că „statul nu a compensat în toţi aceşti ani companiilor înlesnirile la plăţile de utilităţi, de aceea s-au format datorii mari. Cum trebuie îndreptată situaţia? Trebuie să începem a plăti”.

http://www.infotag.md/rebellion/260275/

Unităţile de artilerie ale Transnistriei efectuează ieşiri în câmp

În unităţile de artilerie ale aşa-zisului minister al apărării al Transnistriei are loc ieşirea în câmp. Artileriştii se antrenează în câmp tactic în condiţii apropiate maximal de cele de luptă.

Ei învaţă să construiască şi să ocupe poziţii de foc, efectuează recunoaşteri din punctele de observare, exersează diferite metode de tragere asupra ţintelor. La finele exerciţiilor în tabăra de câmp are loc deservirea tehnică a tunurilor şi instrumentelor.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-05/v-artilleriyskih-podrazdeleniyah-prodolzhaetsya-polevoy-vyhod

Studenţii Academiei Vamale din Rusia îşi fac stagiul în Transnistria

Preşedintele aşa-zisului Comitet Vamal de Stat din Transnistria, Vitali Neagu, a avut o întâlnire cu studenţii din anul cinci ai Filialei Petersburg a Academiei Vamale din Rusia, sosiţi în vederea unui stagiu de pre-licenţă, cu durata de o lună, în secţiile de vămuire.

Tinerii transnistreni sunt trimişi de Comitetul Vamal pentru căpătarea de studii superioare în Rusia conform cotelor alocate în cadrul cooperării cu Federaţia Rusă. Neagu a subliniat importanţa strategică a interacţiunii cu Academia Vamală din Rusia, graţie căreia e posibilă pregătirea de calitate a specialiştilor în instituţia unică de profil vamal.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-06/studenty-rossiyskoy-tamozhennoy-akademii-prohodyat-praktiku-v

GĂGĂUZIA

Vicepreşedintele Parlamentului din Republica Moldova consideră drept „neconstituţională” rezoluţia consiliului extins din Tomai

Rezoluţia consiliului extins al autorităţilor regionale şi locale, care a avut loc în satul Tomai la 24 februarie, este „neconstituţională”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi. El a specificat că legislativul moldovenesc nu va putea examina rezoluţia în cauză, deoarece ea contravine legislaţiei şi este neconstituţonală”.

În ceea ce priveşte unionismul şi adepţii săi, „există decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a permis partidelor politice să prevadă unionismul în programele lor”, a adăugat el.

Reamintim că deja 90 de localităţi din Moldova au semnat declaraţiile simbolice de unire cu România. În această ordine, în Găgăuzia a avut loc un consiliu extins „în apărarea statalităţii Moldovei”. În rezoluţie, găgăuzii au cerut să fie interzise în Moldova orice mişcare sau partid, care promovează ideile reunirii cu România, iar Traian Băsescu să fie declarat persona non grata.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39081

Directorul liceului cu predare în limba română de la Tiraspol: „În timpul românilor, găăguzii şi bulgarii aveau mai multe drepturi”

„În timpul românilor, găgăuzii şi bulgarii aveau mai multe privilegii”, a declarat directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev. Potrivit afirmaţiilor sale, consiliul extins al organelor regionale şi locale ale Găgăuziei s-a pronunţat împotriva Unirii cu România sub influenţ „propagandei ruse”.

Directorul liceului este sigur că Găgăuzia este pământ moldovenesc şi nu poate fi înstrăinat de nimeni. El a subliniat că bulgarii şi găgăuzii, fiind în componenţa României Mari, aveau „aceleaşi drepturi ca şi românii, dacă nu erau chiar mai privilegiaţi” şi vorbeau bine româneşte, îşi cunoşteau şi limbile lor materne.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39080

Başkanul Găgăuziei le-a dăruit familiilor cu mulţi copii feţe de masă

Potrivit GAGAUZYERI.MD, başkanul Găgăuziei, Irina Vlah, le-a dăruit mamelor cu mulţi copii, care trăiesc din modeste alocaţii de stat, feţe de masă. „Nu produse alimentare, nu hăinuţe pentru copii, nici măcar pamperşi, ci feţe de masă!”.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3759-mnogo-shuma-iz-nichego-bashkan-podarila-mnogodetnym-semyam-skaterti-ne-samobranki.html

„Cel mai mare mărţişor”: În Ceadâr-Lunga a fost marcat începutul primăverii printr-un flashmob de proporţii

Mai bine de 1,2 mii de oameni au luat parte la flashmob-ul care a avut loc la Ceadâr-Lunga, prilejuit de sărbătoarea de primăvară Mărţişor, informează GAGAUZINFO.MD. Participanţii au format un mărţişor din baloane albe şi roşii.

Potrivit organizatorului Ivan Stamov, acesta este cel mai mare mărţişor din lume, care a fost vreodată improvizat din baloane. Evenimentul a culminat cu o horă populară.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39060

În Găgăuzia, un cuplu şi-a ucis cu bestialitate prietenul şi l-au aruncat la câini

Poliţia a reţinut doi suspecţi de uciderea cu cruzime a unui locuitor de 48 de ani al satului Etulia din raionul Vulcăneşti. Reţinrea a avut loc în satul Ştefăneşti, Floreşti. Crima a fost comisă la 16 februarie, în raionul Vulcăneşti.

Victima a venit într-o vizită la cunoscuţii săi în satul Cişmichioi. Între el şi amfitrioni s-a produs o altercaţie. Soţul şi soţia l-au omorât pe oaspete în bătaie, iar pe urmă i-au aruncat corpul la câini. Cadavrul mutilat a fost găsit de localnici.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3758-etuliya-muzh-s-zhenoy-zverski-ubili-priyatelya-i-skormili-ego-telo-sobakam.html

Foto - evz.ro

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: