• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din 29 noiembrie 2019

30 Noiembrie, 10:18

Transnistria, pe al cărei teritoriu se află forţele ruse de menţinere a păcii, poate deveni următorul loc pentru provocări din partea autorităţilor Ucrainei. Incidentul militar se va solda, în acest caz, cu evenimente şi mai sângeroase decât ceea ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci, scrie NEWSPMR.COM, citând opinia comentatorul politic Anton Rosenvein.

Revista

Nu e întâmplător faptul că în regiunea de frontieră Vinnţia a fost introdusă starea de război, remarcă sursa citată: acolo există o porţiune nu prea mare a hotarului de stat cu Transnistria. În plus, potrivit semnatarului, zona e fieful clanului lui Petro Poroşenko. Acest fapt, consideră politologul,„deschide o fereastră de posibilităţi pentru un număr incalculabil de provocări împotriva Transnistriei şi, în special, împotriva contingentului rus amplasat pe teritoriul său”. Tot Rosevein, potrivit publicaţiei, „invocă faptul că Petro Poroşenko nu este ucrainean, deoarece a crescut în Moldova şi capitalul său de familie a fost creat, de asemenea, în Moldova. În afară de asta, actuala conducere a Partidului Democrat are în privinţa lui un «ucigător» material compromiţător”. În felul acesta, conchide politologul, Poroşenko poate lesne să sacrifice orice interes al Ucrainei în favoarea intereselor României, „deoarece, în fond, nu este ucrainean, ci român”.

TRANSNISTRIA

Parlamentul Moldovei nu va renunţa la limba rusă

Proiectul de lege ce îi obligă pe deputaţii moldoveni să cunoască şi să folosească doar limba de stat în activitatea lor a fost respins de Parlament. La şedinţa de joi, deputaţii au refuzat chiar să introducă pe ordinea de zi a şedinţei această iniţiativă a Partidului Liberal, informează NOBOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la agenţia rusă de ştiri TASS.

Pl a propus, de asemenea, a se renunţa la traducerile documentelor şi alocuţiunilor în limba rusă. În documentul elaborat de liberali se conţine şi o prevedere în virtutea căreia persoanelor care nu posedă limba de stat ar fi urmat să li se interzică a candida la alegerile în organul legislativ.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-29/parlament-moldovy-ne-otkazhetsya-ot-russkogo-yazyka

Poroşenko este periculos pentru Transnistria

Transnistria, pe al cărei teritoriu se află forţele ruse de menţinere a păcii, poate deveni următorul loc pentru provocări din partea autorităţilor Ucrainei. Incidentul militar se va solda, în acest caz, cu evenimente şi mai sângeroase decât ceea ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci. Un asemenea pronostic a fost făcut public de jurnalistul şi comentatorul politic Anton Rosenvein, scrie NEWSPMR.COM.

În opinia lui Rosenvein, nu e întâmplător faptul că în regiunea de frontieră Vinniţa este introdusă starea de război: acolo există o porţiune nu prea mare a hotarului de stat cu Transnistria, zona fiind, în acelaşi timp, fieful clanului lui Petro Poroşenko.

„Există un anume consens cu privire la faptul că scopul principal al lui Petro Poroşenko e de rămâne cu orice preţ la putere. Respectiv, de a anula alegerile, ceea ce îi va da şansa de a-şi menţine puterea în ciuda ratingului scăzut”, a declarat sursa citată.

„Politologul ucrainean consideră că starea de război în regiunea Vinniţa deschide o fereastră de posibilităţi pentru un număr incalculabil de provocări împotriva Transnistriei şi, în special, împotriva contingentului rus amplasat pe teritoriul său. Rosenvein nu exlude că autorităţile de la Chişinău pot susţine Ucraina în cazul atacului ei asupra Transnisitriei, chiar dacă guvernul va avea nevoie în acest caz de suspendarea provizorie a preşedintelui Igor Dodon”, scrie publicaţia.

„În reflecţiile sale, Rosenvein face trimitere la faptul că Petro Poroşenko nu este ucrainean, deoarece a crescut în Moldova şi capitalul său de familie a fost creat, de asemenea, în Moldova. În afară de asta, actuala conducere a Partidului Democrat are în privinţa lui un „ucigător” material compromiţător. În felul acesta, Petro Poroşenko poate lesne să sacrifice orice interes al Ucrainei în favoarea intereselor României, „deoarece, în fond, nu este ucrainean, ci român”, adaugă publicaţia.

http://newspmr.com/novosti-ukrainy/259

Mass-media transnistrene: în regiune acţionează o sectă ale cărei rădăcini conduc în România

În ultimele zile, în mass-media transnistrene se vehiculează informaţii despre activitatea sectei „Cuvântul lui Dumnezeu” în regiune. După cum scrie NEWSPMR.COM, „în cazul cu biserica «Cuvântul lui Dumnezeu», care acţionează în republica noastră, rădăcinile conduc în... România. Astfel, conform informaţiei mass-media transnistrene, celula din Odesa a «Cuvântului...», care şi-a întins tentaculele până la Tiraspol, a fost înfiinţată la ordinul pastorilor români”.

„Până una-alta sectaţii sunt nişte «agenţi în hibernare», dar, în momentul necesar, la semnalul curatorilor din România, fiecare dintre ei se transformă într-un «luptător ideologic», ba chiar într-un mercenar. Luând în calcul faptul că populaţia republicii noastre este comparativ nenumeroasă, iar viteza recrutării de către «Cuvântul...» nu e deloc mică, se poate conchide: secta în cauză nu e altceva decât un veritabil «butoi cu pulbere» pentru statalitatea Transnistriei”, se spune în material.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/1804

În unităţile militare şi în cadrul instituţiilor au loc exerciţii complexe asupra securităţii serviciului militar

În cadrul unităţilor militare şi al instituţiilor Ministerului Apărării al Transnistriei au loc exerciţii complexe privind securitatea serviciului. Scopul e minimizarea traumatismelor în cazul militarilor care îşi execută obligaţiile, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Astfel de exerciţii au loc în regiune de două ori pe an. Este implicat întregul personal al subunităţilor. O atenţie deosebită este acordată instruirii ostaşilor tineri. În locurile de instrucţie, ofiţerii aduc la cunoştinţa militarilor exigenţele în materie de securitate atunci folosesc tehnica şi armamentul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-28/v-voinskih-chastyah-i-uchrezhdeniyah-prohodyat-kompleksnye

GĂGĂUZIA

Şoferii sunt îndemnaţi să nu plece în Ucraina din cauza stării de război

Administraţia unui serviciu de taximetrie din Chişinău le-a trimis şoferilor săi un comunicat în care le cere să nu părăsească hotarele Moldovei, informează GAGAUZYERI.MD cu refererire la mass-media moldoveneşti. „În legătură cu starea de război anunţată în Ucraina, vă rugăm stăruitor să nu părăsiţi teritoriul Moldovei. Păzeşte-te pe tine şi pe cei apropiaţi”, se spune în comunicat.

http://gagauzyeri.md/politika/4803-voditeley-prizyvayut-ne-ezdit-na-ukrainu-iz-za-voennogo-polozheniya.html

Andrian Candu a anunţat cine poate deveni noul şef al Băncii Naţionale a Moldovei

Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei va deveni Octavian Armaşu, actualul ministru al Finanţelor. Anunţul a fost făcut de spicherul Andrian Candu, informează NOKTA.MD cu referire la mass-media moldoveneşti. Potrivit afirmaţiilor sale, candidatura lui Octavian Armaşu pentru mandatul de şef al Băncii Naţionale va fi propusă astăzi Parlamentului în vederea aprobării.

Mâine, 30 noiembrie, este ultima zi când Sergiu Cioclea ocupă funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. El şi-a anunţat demisia acum o săptămână, invocâd motive personale.

http://nokta.md/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83-%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

Reprezentanţii PD în Autonomie vor ocupa funcţii de conducere în cadrul Gagauz-Gaz

Până la finele săptămânii curente, în cadrul conducerii Gagauz-Gaz, care este filiala Moldova-Gaz, vor avea loc remanieri de cadre. În acealaşi timp, funcţiile de conducere în gospodăria de gaze vor fi ocupate de adepţii activi ai Partidului Democrat, loiali personal lui Nicolai Dudoglo. Sursele GAGAUZINFO.MD au declarat că, în funcţia de director al Gagauz-Gaz, Artur Pantaziev va fi înlocuit cu Alexandr Dulgher. Anterior, acesta a fost ales de majoritatea democrată a Adunării Populare în calitate de şef al Direcţiei justiţie a Găgăuziei. Dar candidatura sa a fost respinsă de ministerul de resort al Republicii Moldova.

„Nicolai Dudoglo a propus iniţial, pentru funcţia de director al Gagauz-Gaz, candidatura lui Fiodor Gaidarji. Dar Chişinăul a considerat că această candidatură este prea odioasă. Astăzi, Gaidarji îi este necesar centrului pentru a fi anulate deciziile «incomode» ale Adunării Populare şi a bloca activitatea Comitetului Executiv”, a explicat sursa GAGAUZINFO.MD.

În funcţia de vicedirector va fi numită Ludmilal Moga delegată anterior, de majoritatea democrată, în Adunarea Popularăr şi în Consiliul de observatori al GRT.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43965

Dudoglo i-a acuzat pe veteranii Republicii Găgăuze de faptul că autonomia şi-a pierdut împuternicirile

Chişinăul oficial întreprinde cu regularitate tentative de retragere a împuternicirilor Găgăuziei. Iar vinovaţi de asta sunt participanţii activi ai constituirii Republicii Găgăuze, consideră fostul parlamentar democrat Nicolai Dudoglo, transmite GAGAUZINFO.MD.

În cadrul unui miting care a avut loc la Comrat, Dudoglo a declarat că legea cu privire la statutul special al Găgăuziei „trebuie să lucreze în volum deplin”. Politicianul a subliniat că, la începutul anilor 1990, conducătorii Republicii Găgăuze (iar după şi ai Autonomiei) au admis o „greşală”.

„Ei nu au obţinut ca Găgăuzia să aibă dreptul de a avea propriul partid, o cotă în parlament. Ne-au dat posibilitatea de primi legea noastră. Dar cum s-o apărăm? Nu avem cu ce s-o apărăm. Nu avem nici deputaţi, nici partidul nostru. De aceea, pas cu pas, ne-au fost luate vama, fiscul, poşta, ANSA, statistica şi continuă tot aşa”, a declarat el.

Dudoglo este parlamentar pe listele PD de aproape 3,5 ani. Dar, cu o jumătatea de an înainte de viitoarele alegeri în parlament (care vor avea loc în baza sistemului mixt), el a părăsit organul legislativ. Politologii consideră că Dudoglo a ieşit din PD pentru a reveni în parlamentul ţării în calitate de candidat independent, deşi continuă să beneficieze de protecţia PD, adaugă publicaţia.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43960

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: