• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din 21 mai 2018

22 Mai, 10:40

Faptul că Republicii Moldova i s-a oferit statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice este un mesaj adresat deopotrivă SUA, Uniunii Europene, moldovenilor şi locuitorilor Transnistriei, susţine directorul Institutului de Studii Social-politice de la Tiraspol, Igor Şornikov. Prin gestul amintit, potrivit sursei citate, Rusia dă de înţeles că „cursul european al R. Moldova nu este imperativ şi, ipotetic, poate fi revăzut”.

Revista

TRANSNISTRIA

Transnistria nu intenţionează să se implice în procesele electorale din R. Moldova

Liderul de la Triaspol Vadim Krasnoselski a declarat că Transnistria nu va participa la alegerile parlamentare care vor avea loc la toamnă. El a adăugat, la întrevederea cu locuitorii din raionul Grigoriopol, că Tiraspolul va colabora cu oricare dintre forţele care vor prelua guvernarea la Chişinău, fie pro-ruse, fie pro-europene.

Liderul separatist a fost, de asemenea, întrebat dacă Dmitri Rogozin va rămâne în funcţia de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria. Krasnoselski a răspuns că nu ştie cine îl va reprezenta pe Putin în regiune după ce Rogozin a pierdut postul de vicepremier al Federaţiei Ruse.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-18/pridnestrove-ne-sobiraetsya-vmeshivatsya-v-izbiratelnye-processy

Ignatiev s-a întâlnit cu Michael Scanlan

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova Michael Scanlan a efecutat o vizită la Tiraspol, unde s-a înâlnit cu ministrul de Externe din regiune, Vitali Ignatiev.

Cei doi ai discutat realizarea acordurilor protocolare de la Berlin şi Viena, inclusiv aspectele tehnice ale procesului de pregătire către declanşarea mecanismului de participare a transportului transnistrean la traficul internaţional. O atenţie deosebită a fost acordată viitoarei şedinţe în formatul 5+2 de la Roma, planificată în perioada 29-30 mai.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-21/vitaliy-ignatev-vstretilsya-s-mayklom-skenlanom

Prim-ministrul Transnistriei a prezentat rezultatele vizitei sale la Moscova

Prim-ministrul de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a revenit din deplasarea la Moscova. El a vorbit la Universitatea de Stat din capitala Federaţiei Ruse despre economia transnistreană, despre planurile de creştere a economiei şi a prezentat legea cu privire la investiţii.

Consilierul preşedintelui Federaţiei Ruse pentru problemele integrării economice regionale, Serghei Glaziev, a declarat că, deşi „nu toţi transnistrenii simt ritmurile creşterii, marele succes al actualului guvern este că aceste ritmuri se exprimă prin numere cu două cifre”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180518/70460

Liderul Partidului Comunist din Transnistria şi-a prezentat demisia

Oleg Horjan a eliberat, din proprie iniţiativă, postul de preşedinte al Comitetului Central al Partidului Comunist al Transnistriei. Cauzele nu sunt comunicate.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/17806

Experţii nu exclud că Horjan va pleca din Transnistria în Rusia, la fel cum au procedat şi alţi politicieni de opoziţie de la Tiraspol. Potrivit INFOTAG, folosindu-se de imunitatea parlamentară, Horjan a devenit principalul critic al lui Krasnoselski. El însuşi a fost criticat în legătură cu întrevederile sale cu preşedintele Dodon.

http://www.infotag.md/rebellion/263255/

Succesul de circumstanţă al lui Dodon

Directorul Institutului de studii social-politice şi dezvoltare regională din Transnistria, Igor Şornikov, consideră că statul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, oferit Moldovei, este o pasă lui Dodon din partea Federaţiei Ruse, inclusiv un răspuns la jocul insuficient de activ al Tiraspolului pe direcţia rusă.

În opinia sale, principalul destinatar al mesajului sunt SUA şi UE, cărora „Rusia le dă de înţeles: cursul european al R. Moldova nu este imperativ şi, ipotetic, poate fi revăzut”. Cel de-al doilea destinatar sunt locuitorii Moldovei: Rusia e încă deschisă pentru interacţiune constructivă, dar în acest sens trebuie făcută o alegere.

În fine, cel de-al treilea destinatar este Transnistria. În opinia lui Şornikov, Rusia îi spune Tiraspolului: „Voi lăsaţi din mâini posibilitatea de a deveni forţa conducătoare a integrării eurasiatice în regiune, de aceea iniţiativa e preluată de forţele politice care sunt capabile să se mişte în această direcţie”. Potrivit afirmaţiilor sale, „ideea eurasiatică a fost un as în agenda de politică externă a Transnistriei, argumentul nostru important. Renunţând la promovarea ideii de integrare eurasiatică şi acordând prioritate procesului de negociereii în formatul 5+2, noi, de fapt, subminăm poziţiile aliatului nostru principal: Rusia”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/17803

Dodon, despre negocierile cu Tiraspolul

NEWSPMR.COM a făcut o ştire din interviul preşedintelui Igor Dodon, acordat cotidanului rusesc IZVESTIA. El a declarat că la întâlnirea în formatul 5+2 de la Roma reprezentanţii Chişinăului şi ai Tiraspolului, în prezenţa intermediarilor, vor discuta chestiunea numerelor de înmatriculare a automobilelor transnistrene.

Dodon a comentat, de asemenea, cererea autorităţilor R. Moldova de a scoate trupele Federaţiei Ruse din Transnistria. În opinia lui Dodon, „chestiunea retragerii pacificatorilor ruşi [în realitate, Chişinăul cere scoaterea GOTR] din Transnistria” se pune în legătură cu divergenţele pe plan politic intern în preajma alegerilor parlamentare. Dodon a adăugat că nu vede „temeiuri reale pentru scoaterea pacificatorilor ruşi din regiune”.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17802

GĂGĂUZIA

La Ceadâr-Luna se instalează tăbliţe nu denumirile străzilor în limbile rusă şi găgăuză

Tăbliţele respective vor instalate pe toate străzile din oraş. Potrivit primarului localităţii, Anatoli Topal, realizarea proiectului a devenit posibilă graţie contribuţiei unei organizaţii obşteşti din municipiu.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40573

Încă un fost adjunct al lui Formuzala a intrat în componenţa conducerii „Noii Găgăuzii”

Încă un fost adjunct al lui Formuzal a a intrat în componenţa conducerii „Noii Găgăuzii”, mişcare socială apropiată Partidului Democrat.

În luna octombrie a anului trecut, adjunctul lui Mihail Formuzal în perioada când acesta exercita funcţia de başkan, Valeri Ianioglo, a devenit vicepreşedinte al „Noii Găgăuzii”, mişcare condusă de fostul parlamentar democrat Nicolai Dudoglo. La mijlocul lunii mai a anului curent, în componenţa organului de conducere a organizaţiei a fost ales şi cel de-al doilea adjunct al lui Formuzal, Nicolai Stoianov.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40563

Mass-media găgăuze au scris despre alegerile de la Bălţi şi Chişinău

Candidatul „Partidului Nostru” Nicolai Grigorişinn a învins la alegerile primarului de Bălţi, cu 61,74% de voturi.

http://gagauzyeri.md/politika/4065-v-belcah-s-bolshim-otryvom-pobedil-nikolay-grigorishin.html

GAUZINFO.MD a atras atenţia asupra alegerilor primarului oraşului Chişinău, menţionând că în turul al doilea au intrat candidatul socialist Ion Ceban şi candidatul Partidului „Demnitate şi Adevăr” Andrei Năstase.

Mijloacele transnistrene de informare în masă n-au scris despre alegerile din R. Moldova.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40568

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: