• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 16º C
  Craiova 17º C
  Galati 14º C
  Iasi 13º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.6670 LEI
  1 USD = 4.0662 LEI
  1 GBP = 5.2812 LEI
  1 CHF = 4.0897 LEI
  1 HUF = 1.4461 LEI
  1 BGN = 2.3862 LEI
  1 JPY = 3.6223 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 21 aprilie 2018

22 Aprilie, 12:54

Găgăuzi nu vor ceda pur şi simplu statalitatea Moldovei, precum şi propria autonomie, a declarat preşedintele mişcării separatiste Gagauz Halkî, Ivan Burgudji. El a sublinat că Găgăuzia „trebuie să apeleze la partenerii internaţionali”, precizând că găgăuzii „nu vor cădea niciodată de acord să fie nişte berbeci pe care îi vor mâna la abator şi, dacă va trebui, ei îşi vor apăra poziţia pe cale armată”.

Revista

TRANSNISTRIA

Bilanţurile şedinţei interdepartamentale a Rusiei şi Transnistriei

O delegaţie transnistreană condusă de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a luat parte, la Moscova, la şedinţa Comisiei interdepartamentale pentru problemele interacţiunii Transnistriei cu Rusia, sub preşedinţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin. A fost discutată elaborarea mecanismelor de creditare a întreprinderilor din regiune, accesul optim al produselor locale pe piaţa Rusiei, precum şi chestiunea difuzării mecanismului de obţinere a cetăţeniei Federaţiei Ruse pentru transnistrenii care s-au născut după 1991.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/predmetnaya-pridnestrovsko-rossiyskaya-diskussiya-opredeleny

În comisia pentru Nistru n-au fost incluşi reprezentanţii Transnistriei

Reprezentanţii Transnistriei n-au fost incluşi în comisia pentru Nistru. Reamintim că Ucraina intenţionează să construiască pe râu hidrocentrale, fapt ce a trezit îngrijorarea Chişinăului. Părţile au trimis Comisiei Europene o declaraţie comună privind efectuarea unui studiu al influenţei hidrocentralelor preconizate asupra ecologiei râului Nistru şi a fost creată o comisie comună. Postul transnistrean de televiziune TCB menţionează să în componenţa comisiei n-au fost incluşi exerţii cu atitudine sceptică, precum şi reprezentaţii Tiraspolului.

https://tsv.md/v-komissiyu-po-dnestru-ne-vklyuchili-pridnestrovskix-predstavitelej/

Priorităţile Moldovei pe direcţia transnistreană

Prim-ministrul Pavel Filip a desemnat priorităţile Chişinăului pe direcţia transnistreană, în urma şedinţei comisiei guvernamentale de „reintegrare a ţării”. În anul curent, eforturile Moldovei vor fi îndreptate spre realizarea deciziilor protocolare, semnate în anul 2017 de către Chişinău şi Tiraspol. În afară de asta, la iniţiativa Chişinăului, pe ordinea de zi au fost incluse încă două chestiuni: monitorizarea drepturilor omului în Transnistria şi situaţia în Zona de Securitate.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17708

Krasnoselski va convoca Consiliul de Securitate din cauza controlului Moldovei şi Ucrainei la frontieră

La şedinţa Consiliului de Securitate, liderul de la Tiraspol va pune în discuţie tema posturilor moldo-ucrainene şi posibilele măsuri de răspuns. R. Moldova şi Ucraina au trecut la următoarea fază a controlului comun la punctul de trecere şi control Cuciurgan – Pervomaisk, începând a controla, inclusiv, importurile şi tranzitul. Mass-media din regiune afirmă că Transnistria e luată într-o „cerc al blocadei”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180420/69345

Preţul promisiunilor. Moldova pregăteşte un control total al Transnistriei

NOVOSTI PRIDNESTROVIA publică un articol semnat de Piotr Novinar în legătură cu noua etapă a controlului comun moldo-ucrainean la Punctul de trecere şi control Cuuciurgan – Pervomaisk. Autorul citează declaraţia preşedintelui Igor Dodon despre imporanţa faptului ca acţiunile Moldovei şi Ucrainei la frontieră „să nu conducă la înrăutăţirea situaţiei economice şi să nu ştirbească interesele agenţilor economici”. În opinia autorului, „politica promovată de Chişinău în privinţa Transnistriei se deosebeşte printr-o vicleană continuitate”. „În această situaţie, Transnistriei nu-i rămâne decât să mizeze pe propriile forţe şi să sporească interacţiunea cu partenerul său strategic, Rusia”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/cena-obeshchaniy-moldova-gotovit-totalnyy-kontrol-nad

Cursanţii Institutului militar al Ministerului Apărării şi-au cultivat deprinderile de conducere a maşinilor de luptă

Cursanţii anului IV al Institutului militar al Ministerului Apărării „General-locotenent Alexandr Lebed” au executat exerciţiul de control de conducere a maşinilor de luptă în condiţii de relief complicat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/kursanty-voennogo-instituta-minoborony-otrabotali-navyki

Jurnaliştii străini se interesează de Transnistria

„Transnistria este vizitată anual de sute de cetăţeni străini. Ţinutul nostru este interesant nu numai pentru turişti, dar şi pentru mijloacele de informare în masă de peste hotare”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Timp de trei luni, în anul curent, potrivit sursei citate, au fost acreditaţi mai bine de 30 de jurnalişti străini din peste 10 ţări ale lumii. Publicaţia menţionează că ei sunt interesaţi de „istoria şi organizarea statală, de menţinerea păcii în condiţiile nerecunoaşterii, cultura şi specificul poporului transnistrean”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/pridnestrovem-interesuyutsya-inostrannye-zhurnalisty

Situaţia în jurul Transnistriei rămâne încordată

„Cererile Moldoveii şi Ucrainei de a retrage pacificatorii ruşi şi nouă fază a blocadei economice. Activitatea în regiune nu e fără de legătură cu încordarea în jurul Siriei. Experţii sunt siguri. Cauza constă în faptul că Occidentul îşi pierde autoritatea în Orientul Apropiat şi încearcă să revanşeze în alte puncte problematice”, menţionează postul de televiziune TCB.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180420/69344

GĂGĂUZIA

Burgudji: găgăuzi nu vor ceda pur şi simplu statalitatea Moldovei, precum şi propria autonomie

Găgăuzi nu vor ceda pur şi simplu statalitatea Moldovei, precum şi propria autonomie, a declarat preşedintele mişcării separatiste Gagauz Halkî, Ivan Burgudji. El a sublinat că Găgăuzia „trebuie să apeleze la partenerii internaţionali”, precizând că găgăuzii „nu vor cădea niciodată de acord să fie nişte berbeci pe care îi vor mâna la abator şi, dacă va trebui, ei îşi vor apăra poziţia pe cale armată”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40023

Gagauz: în Moldova nu suntem auziţi, trebuie să cerem ajutor Rusiei, Turciei şi Uniunii Europene

Deoarece „în Moldova nu suntem auziţi şi continuă a fi ignorat statutul special al Găgăziei”, trebuie cerut ajutor Rusiei, Turciei şi Uniunii Europene, a declarat parlamentarul Fiodor Gagauz pentru GAGAUZINFO.MD. El a menţionat că autorităţile „neglijează făţiş împuternicirile şi statutul special ala Găgăuziei”, fapt dovedit într-o multitudine de cazuri, inclusiv de refuzul de a adopta pachetul de „legi găgăuze” cu privire la statutul şi împuternicirile regiunii în redacţia reprezentanţilor autonomiei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40014

Îndată cum Candu a spus că în UE nu există tragedii ca cea din Kemerovo, la Chişinău au început incendiile

GAGUZYERI.MD reproduce un articol din KOMSOMOLSKAIA PRAVDA V MODOVE, în care un oarecare Roman Vladimirov comentează faptul că vineri la Chişinău au avut loc două incendii. Autorul n-a evitat să amintească afirmaţia spicherului Andrian Candu care, după incendiul produs în unul dintre centrele comerciale din Rusia (unde au murit 60 de oameni, majoritatea copii), a declarat că în ţările Uniuii Europene o asemenea tragedie n-ar fi avut loc.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3951-po-kom-ikaet-spiker-kak-tolko-on-skazal-chto-v-evrope-tragediy-tipa-kemerovo-ne-byvaet-v-kishineve-nachalis-pozhary.html

Citeste mai mult despre: Odessa, Republica Moldova, revista presei, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: