• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 11º C
  Craiova 16º C
  Galati 13º C
  Iasi 14º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din 2 octombrie 2018

03 Octombrie, 11:56

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah efectuează în zilele de 1 şi 2 octombrie o vizită oficială în Ungaria, la invitaţia spicherului parlamentului maghiar Laszlo Köver, transmite GAGAUZINFO.MD.

Revista

„La rugămintea părţii maghiare, başcanul a vorbit detaliat despre încercările Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova de a anula în instanţă acţiunea legii Autonomiei Găgăuze cu privire la educaţi. Vlah a accentuat că acţiunea actului legislativ regional vizează extinderea domeniului de aplicare a limbii găgăuze în sistemul educaţiei din cadrul Autonomiei”, scrie publicaţia. Vlah a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Sandor Farkas. Başcanul a menţionat că Găgăuzia este interesată de experienţa Ungariei în domeniul construcţiei sistemelor de irigare.

TRANSNISTRIA

Ignatiev s-a întâlnit cu Gubarev: Transnistria şi Rusia se pronunţă pentru intensificarea întâlnirilor în formatul 5+2

Transnistria a fost vizitată de ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, ce reprezintă Federaţia Rusă în procesul de negocieri privind reglementarea moldo-transnistreană. El s-a întâlnit cu ministrul de Externe al regiunii, Vitali Ignatiev. La întâlnire au fost, de asemenea, prezenţi, copreşedinţii CUC din partea Rusiei şi Transnistriei.

Ignatiev a declarat că Moldova „deocamdată nu este gata de concesii în cazul dosarelor penale”. „Un dialog deloc simplu se poartă în problemele telecomunicaţiilor. Rămân nesoluţionate chestiunile interacţiunii interbancare. Se menţine problema importurilor de combustibil pe ramura nordică a căii ferate”, a adăugat el.

Părţile au discutat relaţiile dintre Transnistria şi Moldova şi s-au pronunţat pentru convocarea în timpul cel mai apropiat a întâlnirii în formatul 5+2. Gubarev a subliniat importanţa muncii sistemice la acest nivel, deoarece, a menţionat el, formatul în cauză este un mecanism de lucru aplicat al negocierilor, nu „o structură menită «să umfle fălcile» şi să producă în serie «decizii pozitive»”.

Vorbind despre pretenţiile Moldovei de a retrage trupele ruse de pe teritoriul Transnistriei, Gubarev a menţionat că „aceasta este o lovitură dată tuturor lucrurilor pozitive care deja au fost elaborate şi care se schiţează în cursul procesului de negocieri”, subliniind că aceasta este opinia Federaţiei Ruse.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-02/pridnestrove-i-rossiya-vystupayut-za-intensifikaciyu-vstrech-v

Militarii transnistreni în rezervă au depăşit banda de obstacole

În cadrul forţelor armate ale Transnistriei au fost organizate exerciţii de pregătire militară generală pentru militarii în rezervă. Soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor li s-au reamintit normele folosirii armelor şi muniţiilor. Luptătorii au exercitat elemente de pregătire tactică, au depăşit o bandă cu obstacole şi au condus tehnica blindată.

În timpul acestui exerciţiu, militarii în rezervă au tras în obiectul blindat sau în grupul de inamici de pe maşina blindată. Soldaţii au studiat, de asemenea, modul de  utilizare a aruncătorului de grenade şi măsurile de securitate privind folosire proiectilelor de artilerie.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-02/voennosluzhashchie-zapasa-preodoleli-polosu-prepyatstviy

GĂGĂUZIA

Unionistul George Simion a fost expulzat din Moldova şi i s-a interzis să viziteze ţara în decurs de cinci ani

Liderul organizaţiei unioniste Acţiunea-2012, George Simion, a fost expulzat din Moldova şi i s-a interzis să intre în ţară timp de cinci ani. Faptul a fost comunicat pe reţelele sociale de preşedintele organizaţiei Onoare, Demnitate, Patrie (ODIP), Vlad Bileţchi, informează GAGAUZINFO.MD.

Potrivit lui Bileţchi, angajaţii Biroului Migraţie şi Azil l-au reţinut pe Simion în seara zilei de 1 octombrie, la Chişinău, şi l-au adus la punctul de trecere peste hotarul Leuşeni – Albiţa. Angajaţii în cauză i-au înmânat lui Simion hotărârea cu privire la interdicţia de intrare în Republica Moldova în decurs de cinci ani.

La 28 august, lui Simion, printre alţi participanţi la Marşul Unirii, nu i s-a permis să intre în Moldova. La punctul de trecere şi control Leuşeni ei au fost opriţi de Poliţia de Frontieră pentru încălcarea ordinii la hotar, insubordonare indicaţiilor angajaţiilor punctului respectiv de trecere şi control şi comportament agresiv. În ziua următoare, participanţilor, totuşi, li s-a permis să intre, iar lui Simion i s-a interzis intrarea în Republica Moldova pe un termen de 30 de zile.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42923

Irina Vlah s-a întâlnit pe Budapesta cu preşedintele parlamentului maghiar

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah efectuează în zilele de 1 şi 2 octombrie o vizită oficială în Ungaria, la invitaţia spicherului parlamentului maghiar Laszlo Köver, transmite GAGAUZINFO.MD. În cursul întâlnirii, Vlah a reamintit că Laszlo Köver a vizitat Găgăuzia în septembrie 2016. Întâlnirea a durat 1,5 ore.

„La rugămintea părţii maghiare, başcanul a vorbit detaliat despre încercările Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova de a anula în instanţă acţiunea legii Autonomiei Găgăuze cu privire la educaţie. Vlah a accentuat în mod deosebit atenţia asupra faptului că acţiunea actului legislativ regional vizează extinderea domeniului de aplicare a limbii găgăuze în sistemul educaţiei din cadrul Autonomiei”, scrie publicaţia.

Başcanul s-a întâlnit, de asemenea, cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Sandor Farkas. Ea a menţionat că Găgăuzia este interesată de experienţa Ungariei în domeniul construcţiei sistemelor de irigare, al cooperării micilor gospodării de fermieri etc. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a propus un schimb de studenţi care profilaţi pe specialităţile agrare.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42922

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: