• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8735 LEI
  1 USD = 4.0875 LEI
  1 GBP = 5.4471 LEI
  1 CHF = 4.5081 LEI
  1 HUF = 1.3462 LEI
  1 BGN = 2.4918 LEI
  1 JPY = 3.9287 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din 16 august 2018

17 August, 08:40

Misiunea OSCE în Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu efecutarea de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse a exerciţiilor militare, ce au inclus forţarea râului Nistru în Zona de Securitate în zilele de 14 şi 15 august.

Revista

. În conformitate cu Acordul din 1992, efectuarea de exerciţii militare în Zona de Securitate necesită permisiunea Comisiei Unificate de Control, ceea ce, în cazul de faţă, nu a fost făcut. Misiunea OSCE şi-a trimis colaboratorii în partea corespunzătoare a Zonei de Securitate la 14 şi 15 august, dar ei au fost împiedicaţi să monitorizeze integral exerciţiile.

 

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: în procesul de negocieri este important a implementa toate acordurile încheiate

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de Externe din regiune, Vitali Ignatiev, a discutat realizarea acordurilor încheiate anterior cu Chişinăul. „În procesul de negocieri este important nu doar a găsi înţelegere reciprocă, dar şi a implementa toate acordurile încheiate. Pentru asta sunt responsabile atât Transnistria, cât şi Moldova”, a spus Krasnoselski, adăugând că „nu trebuie să ne ocupăm de bătăliile politice”.

Printre altele, Ignatiev a informat despre recenta şedinţă a grupului de experţi în problemele luptei împotriva criminalităţi, în cursul căreia părţile au discutat tema dosarelor motivate politic şi necesitatea încetării lor. „Deocamdată nu vedem entuziasm din partea Moldovei, de aceea continuăm să facem pentru rezolvarea problemei date tot ce depinde de noi”, a menţionat el.

Vorbind despre activitatea grupurilor de experţi privind problemele telecomunicaţiilor, ministrul a declarat că la ultima şedinţă, întru executarea Protocolului de la Roma, a fost semnată o corespunzătoare „foaie de parcurs”. În special, partea moldovenească trebuie să stabilească parametrii repartizării frecvenţelor, ceea ce este una dintre chestiunile cele mai problematice.

Vorbind despre importul medicamentelor în Transnistria, Ignatiev a observata că „o cantitate importantă de mijloace medicamentoase nu coincid, de aceea implementarea oricăror măsuri de control la punctul de trecere Cuciurgan ar putea conduce la consecinţe ireparabile în ceea ce priveşte asigurarea cu medicamente a populaţiei Transnistriei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-15/v-peregovornom-processe-vazhno-voplotit-v-zhizn-vse-dostignutye-0

 

Pensionarii din Transnistria, care au avut de suferit în urma căderii rublei ruseşti, vor fi susţinuţi

Locuitorilor Transnistriei, care au trecut la pensia străină, le vor fi compensate, în caz de necesitate, pierderile din cauza schmbării cursului valutar şi anume: dacă suma, în cazul schimbului, se va dovedi mai mică decât valoarea pensiei transnistrene, calculată până la trecerea la pensia străină. Această inovaţie se referă, în principal, la cei care primesc pensia în ruble ruseşti.

De menţionat că transnistrenii care au trecut la pensia străină îşi menţin dreptul de a primi ajutor umanitar rusesc, valoarea căruia în momentul de faţă constituie 150 de ruble (2,24 dolari) pe lună.

Cu toate acestea, din luna iunie, plata ajutorului umanitar este suspendată şi va fi reluată după ce din Rusia va fi transferată următoarea tranşă umanitară. Aceasta este o situaţie-standard, care are loc de două ori pe an şi e legată de faptul că Federaţia Rusă îi alocă Transnistriei ajutorul umanitar nu o dată pe an, ci o dată la fiecare jumătate de an. După ce tranşa va fi transferată, pensionarii vor primi plăţile pentru tot restul lunilor.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/629

 

Lowcosterul moldovean Fly One are probleme cu zborurile în Rusia

Lowcosterul moldovean Fly One a anunţat apariţia unor probleme în legătură cu executarea zborurilor în Federaţia Rusă, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la INTERFAX.

Conform datelor Fly One, autoritpţile ruse „au introdus unele restricţii” în privinţa companiilor aeriene care folosesc leasing-ul „umed”, adică arendează aeronavele împreună cu echipajul pentru alţi transportatori. Este vorba despre interdicţia zborurilor în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse, precizează compania. Din această cauză, avioanele ce activează în Rusia vor fi redirecţionate în alte puncte de destinaţie, ceea ce va provoca întârzieri pentru o scurtă perioadă.

O sursă a agenţei din cadrul domeniul a explicat că acordurile interguvernamentale privind zborurile în Rusia exclud, de facto, folosirea schemei leasing-ui „umed”. Sursa citată a presupus că pentru Fly One, care şi-a început activitatea comercială în anul 2016, în prima perioadă s-a făcut o excepţie.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-16/u-moldavskogo-loukostera-fly-one-problemy-s-reysami-v-rossiyu

 

GĂGĂUZIA

Rusia a început blocada apei în Odesa; panică în mass-media ucrainene

Rusia, sub pretextul desfăşurării de exerciţii militare, a anunţat închiderea pentru traficul maritim a unei părţi din bazinul Mării Negre: de la capul Tarhankut, din Crimeea, până în delta Dunării. Faptul a fost anunţat de site-ul ucrainean DUMSKAIA, cu referire la surse din comandamentul  Forţelor Navale ale Ucrainei. Publicaţia aparţine deputatului Radei Supreme, Alexei Goncearenko, care se poziţiona anterior drept apărător al drepturilor locuitorilor rusolingvi ai Odesei, iar în prezent este unul dintre membrii „Blocului Poroşenko”, informează GAGAUZYERI.MD cu referire la publicaţia de propagandă POLITNAVIGATOR.

„Interlocutorii din comandamentul restului Flotei ucrainene au înaintat versiunea potrivit căreia închiderea regiunii maritime este legată de sosirea în portul românesc Constanţa a distrugătorului SUA „USS Carney”. În ajunul intrării sale în Marea Neagră, Rusia a efectuat exerciţii de nimicire de pe malurile Crimeii a grupului de corăbii a adversarului. În afară de asta, astăzi a devenit cunoscută apariţia în Marea Neagră a încă unei unităţi de luptă americane”, se  spune în text.

În materiale se mai spune că „acestea sunt trageri destul de tradiţionale alel Flotei Mării Negre a Rusiei în perioada exerciţiilor de vară”.

http://gagauzyeri.md/politika/4390-rossiya-nachala-vodnuyu-blokadu-odessy-panika-v-ukrainskih-smi.html

 

Trupele ruse au efectuat exerciţii pe Nistru fără permisiunea CUC. Faptul a trezit îngrijorarea OSCE

Misiunea OSCE în Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu efecutarea de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse a exerciţiilor militare, ce au inclus forţarea râului Nistru în Zona de Securitate în zilele de 14 şi 15 august. În conformitate cu Acordul din 1992, efectuarea de exerciţii militare în Zona de Securitate necesită permisiunea CUC                , ceea ce, în cazul de faţă, nu a fost făcut.

Misiunea OSCE şi-a trimis colaboratorii în partea corespunzătoare a Zonei de Securitate la 14 şi 15 august, dar ei au fost împiedicaţi să monitorizeze integral exerciţiile. În conformitate cu Principiile colaborării Misiunii OSCE şi CUC în Zona de Securitate, din anul 2004, Misiunea a transmis pe canalele stabilite delegaţiilor CUC rezultatele observaţiilor sale.

http://nokta.md/%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4/

 

Serviciul de presă al patriarhului Kirill, despre sosirea sa în Moldova şi Găgăuzia: detaliile vizitei sunt în curs de elaborare

Detaliile vizitei în Moldova şi Găgăuzia a patriarhului Kirll sunt încă în curs de elaborare, a declarat pentru NEZAVISIMAIA GAZETA şeful Serviciului de presă al patriarhului, Alexandr Volkov.

În prezent, „termenii concreţi şi programul vizitei patriarhului nu sunt aprobaţi, iar detaliile vizitei sunt încă în curs de elaborare”. Potrivit lui Volkov, nu e rezolvată problema participării patriarhului Krill la şedinţa de la Chişinău a Uniunii Mondiale a Familiei.

Anterior, preşedintele ţării Igor Dodon, în timpul întâlnirii cu patriarhul Kirill, l-a invitat să viziteze Moldova şi Găgăuzia.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42211

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: