• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 7º C
  Brasov 6º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 10º C
 • 1 EUR = 4.7576 LEI
  1 USD = 4.1938 LEI
  1 GBP = 5.4657 LEI
  1 CHF = 4.1895 LEI
  1 HUF = 1.4975 LEI
  1 BGN = 2.4326 LEI
  1 JPY = 3.7859 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din 15 august 2018

16 August, 09:10

Motoarele electrice ale companiei „Electromaş” au suportat cu succes auditul în vederea utilizării de mai departe la centralele nucleare „Kudankulam” (India) și „Ruppur” (Bangladesh). Potrivit afirmaţiilor directorului biroului special de proiectare al uzinei „Electromaş”, Maxim Meduşevski, întreprinderea a câştigat deja licitaţia pentru furnizarea acestor motoare electrice la centrala nucleară din India, „Kudankulam”.

Revista

TRANSNISTRIA

Moldova poate ieşi din cadrul Consiliului Energetic al CSI

Guvernul Moldovei propune ieşirea din cadrul Consiliului Energetic al CSI. Republica a intrat în acest consiliu în anul 1992, încheind un acord cu privire la coordonarea relaţiilor interstatale în domeniul energiei electrice al ţărilor comunităţii. Ministerul Economiei menţionează că acesta lucru este necesar pentru realizarea proiectului interconectării reţelelor electrice ale Moldovei şi României, transmite NOVOSTI PRIDNESTTROVIA cu referire la mass-media moldoveneşti.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene trebuie să comunice această hotărâre Consiliului Energetic al CSI. După 12 luni, hotărârea va intra în vigoare.

De menţionat că Moldova nu participă la şedinţele Consiliului Energetic al CSI din anul  2016.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-14/moldova-mozhet-vyyti-iz-elektroenergeticheskogo-soveta-sng

 

Isteria absurdului. Mass-media moldoveneşti au comunicat despre distrugerea de către Rusia a „vechii limbi transnistrene”

Rusia „a distrus marea limbă transnistreană”: o ştire purtând acest titlu a străbătut mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Publicaţiile se referă la raportul deputatului european Ruta Dauskaite la conferinţa ONU în chestiunea limbilor rare pe cale de dispariţie.

„Totul a început la 9 august. Cunoscută prin «seriozitatea» sa, PANORAMA a publicat un text intitulat «Rusia a fost acuzată de dispariţia limbii transnistrene». [...] Vecinii noştri din Moldova nu l-au putut ocoli, căci se înscria atât de reuşit pe linia antirusească promovată de autorităţile Chişinăului în spaţiul politic şi mediatic. Doar că, în agonia antirusă şi lipsindu-le cunoştinţe elementare despre istorie, nu numai a Transnistriei, dar şi a regiunii lor, jurnaliştii n-au observat capcana. [...] Era suficient doar să accesezi rubrica «Despre publicaţie» şi să citeşti cu atenţie «Avertismentul» [despre faptul că „toate textele de pe site-ul PANORAMA.PUB sunt satiră şi invenţie”, scrie publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-14/isteriya-absurda-moldavskie-smi-soobshchili-ob-unichtozhenii

 

O centrală atomică din India va achiziţiona motoare electrice de fabricaţie transnistreană

Motoarele electrice ale companiei „Electromaş” au suportat cu succes auditul în vederea utilizării de mai departe la centralele nucleare „Kudankulam” (India) și „Ruppur” (Bangladesh).

Potrivit afirmaţiilor directorului biroului special de proiectare al uzinei „Electromaş”, Maxim Meduşevski, întreprinderea a câştiigat deja licitaţia pentru furnizarea acestor motoare electrice la centrala nucleară din India, „Kudankulam”. Centrala atomică „Ruppur” din Bangladesh se mai construieşte.

Meduşevski a adăugat că Centrala atomică din Rostov a confirmat livrarea motoarelor de la uzina transnistreană.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-15/indiyskaya-aes-zakupit-elektrodvigateli-proizvodstva-elektromash

 

Transnistria şi-a trimis condoleanţele în Italia în legătură cu moartea oamenilor la Genova

Ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a expediat condoleanţe reprezentantului special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, precum şi ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, în legătură cu moartea oamenilor în timpul prăbuşirii din Genova.

Ignatiev a subliniat că Transnistria împărtăşeşte durerea poporului Italiei şi, împreună cu el, „îi deplânge pe toţi cei care, prin forţa destinului, s-au pomenit în acel ceas fatidic pe podul Morandi şi au devenit victime ale accidentului”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-15/pridnestrove-razdelyaet-skorb-italii-v-svyazi-s-gibelyu-lyudey-v

 

Forţele speciale din Transnistria se antrenează la să sară cu paraşuta

Forţele speciale militare ale Transnistriei învaţă să împacheteze paraşutele, exercită acţiunile în aer şi în momentul aterizării pe simulatoarele orăşelului desantului aerian.

Paraşutiştii şi-au perfecţionat aterizarea de pe trambulină, s-au antrenat pe sisteme suspendate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-14/specnazovcy-treniruyutsya-prygat-s-parashyutami

 

GĂGĂUZIA

Rusia a interzis importul a 20 de tone de mere din Moldova

Direcţia Rosselhoznadzor pentru regiunile Orlov şi Kursk din Federaţia Rusă a prevenit introducerea a 20 de tone de mere proaspete din Moldova în Rusia. În cursul controlului, în mere a fost depistat un dăunător periculos, „Grapholitha molesta Busck”.

http://nokta.md/20-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-%D0%B1%D1%8B%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D1%8B/

 

Preşedintele Turciei l-a invitat pe başcanul Găgăuziei la Congresul Partidului Echităţii şi Dezvoltării

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a invitat pe başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la Congresul Partidului Echităţii şi Dezvoltăriii (AK Parti). Şeful Autonomiei a declarat pe reţelele de socializare că a acceptat invitaţia liderului turc.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42203

Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: