• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Rapublica Moldova 14 mai 2018

15 Mai, 08:43

Tema educaţiei patriotice a fost abordată de către liderul separatist Vadim Krasnoselski, în cadrul unei teleconferinţe cu şefii din adminstraţia publică. Potrivit sursei citate, în şcoli şi instituţiile de învăţământ profesional trebuie formate detaşamente paramilitare mişcare militar-patriotică în Rusia].

Revista

El a menţionat că o atenţie serioasă educaţiei patriotic-ideologice i se acordă în Şcoala suvorovistă, Corpul de cadeţi şi Institutul Militar.

TRANSNISTRIA

În România a avut loc o acţiune antiguvernamentală

Sâmbătă, lângă sediul Guvernului de pe piaţa Victoriei din capitala României, a avut loc o manifestare antiguvernamentală. Au luat parte circa cinci mii de oameni, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referire laa TASS.

Mii de oameni, cu drapele ale României, Uniunii Europene şi SUA, au cerut demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă, a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi preşedintelui Senatului Călin Popescu-Tăriceanu. Participanţii la acţiunea de protest au supus unei critici dure măsurile economice ale guvernului, precum şi modificările operate în legislaţie, ce vizează domeniul justiţiei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-13/antipravitelstvennuyu-akciyu-ustroili-v-rumynii

VOENNOE OBOZRENIE: Conducerea Republicii Moldova induce în eroare şi Moscova, şi Tiraspolul

În mass-media ruse a început tot mai frecvent să fie criticată conducerea R. Moldova şi să se facă aluzii directe la inconsistenţa politică a unora dintre reprezentanţii săi, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Publicaţia rusească VOENNOE OBOZRENIE a publicat un articol în care se afirmă că, „în ciuda potiţiei pro-ruse a lui Igor Dodon, Moldova, sub conducerea lui, continuă mişcarea sigură spre Occident, inclusiv consolidând cooperarea cu NATO”.

Autorul articolului îşi pune direct întrebarea în ce măsură va reuşi Dodon să onoreze obligaţiunile pe care şi le-a asumat, reamintind declaraţia despre faptul că Republica Moldova nu va deveni niciodată un cap de pod pentru NATO. Publicaţia rusă a reamintit, de asemenea, că, în septembrie 2017, un grup de militari moldoveni a plecat la exerciţiile „Rapid Trident” din Ucraina, în ciuda interdicţiei reşedintelui.

De altfel, după cum menţionează autorul articolului, alegerea însăşi a lui Dodon în calitate de preşedinte a însemnat susţinerea deplină de către poporul Republicii Moldova a cursului pro-rus. „În ce măsură a reuşit el să realizeze acest credit al încrederii poporului, se vede. Desigur, situaţia grea în care poporul se află în virtutea unor cauze obiective, îl îndreptăţeşte pe preşedinte într-o anumită măsură. În ochii istoriei. Dar iată că partenerilor transnistreni şi ruşi ai preşedintelui nu li se face mai uşor”, menţionează publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-11/voennoe-obozrenie-rukovodstvo-rm-vvodit-v-zabluzhdenie-i-moskvu-i

Ignatiev a relatat despre mersul procesului de negocieri

La Chişinău a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Moldovei şi Transnistriei pentru problemele politice. Vitali Ignatiev şi Cristina Lesnic au discutat un şir de chestiuni problematice, ce se vizează controlul vamal la frontiera cu Transnistria, instaurat de Kiev şi Chişinău.

Ignatiev a spus că acesta a fost primul caz când Chişinău şi-a exprimat disponibilitatea de a discutat întregul set de probleme legate de restricţiile impuse agenţilor economici transnistreni din cauza posturilor moldo-ucrainene comune. Printre temele principale ale dialogului au fost controlul fitosanitar şi veterinar, dificultăţile perfectării vamale.

Potrivit afirmaţiilor lui Ignatiev, „este necesar, la nivelul grupurilor de experţi, a desfăşura o muncă sistemică spre a coordona parametrii participării normale a businessului transnistrean în orice deplasare”.

https://tsv.md/glava-mid-rasskazal-o-xode-peregovornogo-processa/

Comuniştii din Transnistria promit luptă

A patrulea oară la rând adminstraţia Tiraspolului i-a interzis Partidului Comunist din Transnistria să desfăşoare acţiuni de protest. Acest fapt, în opinia comuniştilor, sfidează orice cadru legislativ, sunt încălcate drepturile şi libertăţile cetăţenilor Transnistriei, scrie NEWSPMR.COM.

În comunicatul de presă al comuniştilor este menţionat că în primele trei luni autorităţile invocau pregătirea unor evenimente distractive. De data asta, administraţia a refuzat fără a indica vreo cauză.

Administraţia de la Tiraspol le-a propus comuniştilor să desfăşoare mitingul nu în centrul oraşului, ci în parc, dar reprezentanţii formaţiunii consideră că puterea locală „va aproba un miting mai degrabă în amvonul bisericii, departe de ochii cetăţenilor, decât în centrul capitalei”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/17780

Krasnoselski consideră necesar a crea detaşamente paramilitare în instituţiile de învăţământ

Tema educaţiei patriotice a fost abordată de către liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei teleconferinţe cu şefii din adminstraţia publică.

Potrivit afirmaţiilor sale, în şcoli şi instituţiile de învăţământ profesional trebuie formate detaşamente paramilitare [mişcare militar-patriotică în Rusia]. El a menţionat că o atenţie serioasă educaţiei patriotic-ideologice i se acordă în Şcoala suvorovistă, Corpul de cadeţi şi Institutul Militar.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-14/prezident-schitaet-neobhodimym-sozdavat-v-organizaciyah

Cum arată numerele neutre pentru transnistreni

Trei litere mari şi trei cifre pe fundal alb: aşa vor arăta numerele neutre ale autoturismelor transnistrene, ai căror posesori doresc să participe la traficul internaţional. Numerele nu vor avea simboluri de stat.

Paşaportul tehnic va fi, de asemenea, neutru, fără caractere, iar documentul în sine va fi completat în limba engleză, transmite PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Documentul va conţine, de asemenea, menţiunea „MD” drept condiţie prevăzută de către Convenţia de la Viena. „Partea moldovenească a vrut ca paşaportul tehnic să fie completat şi în limba română, dar acest lucru este pentru noi inacceptabil”, a spus ministrul de Interne de la Tiraspol, Ruslan Mova.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180511/70165

Mai mult de jumătate din locuitorii Moldovei s-au pronunţat împotriva intrării ţării în NATO

Pentru integrarea Moldovei în UE se pronunţă 38% din cetăţeni, iar în Uniunea Eurasiatică – 34%, denotă rezultatele sondajului opiniei publice, prezentat vineri de către Centrul de Studii Sociologice din Moldova (CCSM).

Potrivit sondajului, încă 22% din cetăţenii ţării consideră că Moldova trebuie să se unească cu România.

În acelaşi timp, mai bine de jumătate din respondenţi (54%) se pronunţă împotriva intrării Moldovei în NATO, 24% susţin această idee, iar 22% încă nu s-au decis.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-11/bolee-poloviny-zhiteley-moldovy-vystupili-protiv-vstupleniya

GĂGĂUZIA

Scandaloasa lege cu privire la limba găgăuză poate fi adoptată la 15 mai

Astăzi va avea loc sesiunea Adunării Populare a Găgăuziei. Pe ordinea de zi figurează şi proiectul de lege cu privire la extinderea sferei de întrebuinţare a limbii găgăuze. Proiectul prevede un şir de măsuri între care comunicarea cu copiii în grădiniţe doar în limba găgăuză, burse duble pentru studenţii de la Universitatea de Stat din Chişinău, care studiază specialitatea „Limba şi literatura găgăuză”, predarea obligatorie în şcoala primară a două discipline în limba găgăuză ş.a.

În cadrul audierilor publice privind acest proiect de lege au fost pronunţate numeroase observaţii critice de către lucrătorii din domeniul educaţiei, ştiinţei şi artei. În opinia celor care au luat cuvântul, adoptarea proiectului de lege amintit va determina refluxul copiilor din Găgăuzia.

http://nokta.md/скандальный-закон-о-гагаузском-языке/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: