• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 12º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 15º C
  Craiova 16º C
  Galati 14º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.8747 LEI
  1 USD = 4.1588 LEI
  1 GBP = 5.4016 LEI
  1 CHF = 4.5641 LEI
  1 HUF = 1.3220 LEI
  1 BGN = 2.4924 LEI
  1 JPY = 3.9952 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din 13 august 2018

14 August, 09:59

Procuratura Republicii Moldova nu a iniţiat o urmărire penală în cauza declaraţiei parlamentarului democrat Cornel Dudnic, care a afirmat anterior că, dacă Moldova se reuneşte cu România, el „primul va lua arma în mâini pentru a apăra Găgăuzia”. Potrivit procuraturii, nu au fost stabilite niciun fel de indicii că declaraţiile deputatului fac apel la dezintegrarea naţională pe teritoriul Republcii Moldova.

Revista

„Analiza de conţinut a acestei cuvântări nu denotă prezenţa unor declaraţii concepute să instige la ura interetnică, la diferenţiere sau împărţire naţională, instigare etnică sau religioasă la ură sau agresiune”, a precizat instituţia, adăugând că declaraţiile respective comportă doar „un caracter politic”.

TRANSNISTRIA

Un val de proteste în România
În capitala României, a treia noapte la rând locuitorii ţării ies la proteste. Principala revendicare e demisia guvernului. În cadrul acţiunilor sunt sonorizate lozincile: „Corupţia ucide!” şi „Demisia!”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la publicaţiile româneşti de ştiri. Protestatarii cer demisia guvernului social-democrat, în frunte cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Protestatarii au formulat, în total, 20 de revendicări.
Anterior, NOVOSTI PRIDNESTROVIA informa, cu referire la mass-media ruse, că numărul victimelor în timpul mitingului din 10 august de la Bucureşti a constituit circa 440 de oameni. Printre ei, şi 24 de jandarmi.
https://novostipmr.com/ru/news/18-08-13/po-rumynii-prokatilas-volna-protestov
Faptul a fost relatat şi de mass-media găgăuze. Între altele, GAGAUZYERI.MD a calificat cele întâmplate drept un „maidan”.
„După cum declară participanţii la miting, în timpul «libertăţii» nu s-a schimbat nimic: sărăcia, corupţia, populismul, ignorarea valorilor europene. Fericirea europeană nu mai vine deja de 30 de ani. Însă, de data asta, cu siguranţă va ieşi ceva. Probabil. Principalul e să nu te concentrezi prea pe faptul că României îi este în UE repartizat rolul furnizorului de forţă de muncă ieftină, pe care nimeni nici nu intenţiona s-o aducă până la nivelul Europei Occidentale, oricât şi-ar dori asta sclavii români”, se spune în material.
http://gagauzyeri.md/politika/4374-v-rumynii-maydan-protestuyuschie-v-buhareste-poshli-na-shturm-pravitelstva.html
Retragerea pacificatorilor ruşi din Transnistria poate fi inclusă în pachetul de sancţiunilor SUA
„Problema retragerii pacificatorilor ruşi din Transnistria poate fi inclusă în pachetul de sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei”, informează PERVÎI PRIDNESTROVSKI. „Un asemenea apel se conţine într-un document special, pregătit de congresmanul american, republicanul Lindsey Graham. Noul pachet de sancţiuni deja a fost inclus în agenda Senatului SUA şi va fi supus dezbaterii. La rândul său, Tiraspolul se pronunţă pentru menţinerea operaţiunii de pacificare pe malurile Nistrului în actualul format”, remarcă postul de televiziune.
Menţionăm în că document se conţine apelul către preşedintele SUA Donald Trump de a-i cere Rusiei să înceteze susţinerea regimurilor separatiste în Moldova şi Georgia şi să ordone retragerea trupelor ruse.
Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 iunie o rezoluţie cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Un document similar a fost adoptat ulterior la summit-ul NATO de la Bruxelles, apoi şi la sesiunea anuală a Adunăriii Parlamentare a OSCE de la Berlin,  precum şi de Congresul SUA.
https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180810/73319
Pe Transnistria o aşteaptă o toamnă electorală
Transnistria se pregăteşte de alegerile din toamnă. Regiunea e aşteptată de două campanii electorale: în Duma de Stat a Rusiei şi în sovietele locale de deputaţi ai poporului. Prima deja a început, potrivit postului de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI. La 9 septembrie, transnistrenii cetăţeni ai Rusiei îşi vor alege candidatul în Duma de Stat a Federaţiei Ruse din partea regiunilor Kaliningrad şi Saaratov. În ziua votării vor fi deschise trei sectoare electorale: la Tiraspol, Dnestrovsk şi Dubăsari.
https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180810/73320
În Transnistria, pentru turişti, va fi publicat o hartă-schemă a Tiraspolului
Pentru turiştii străini care sosesc în Transnistria va fi editată o hartă-schemă a Tiraspolului. Ea va deveni primul proiect de acest fel pentru regiune. Harta va avea un tiraj de 8 mii de exemplare şi se va difuza în limbile rusă şi engleză.
Anul trecut, în Transnistria a fost deschis primul centru informaţional pentru turişti, menit nu numai să ajute oaspeţii a se aclimatiza mai bine în regiune, „dar şi să contribuie la promovarea imaginii pozitive a Transnistriei pe arena mondială”.
https://novostipmr.com/ru/news/18-08-13/v-svobodnom-dostupe-dlya-turistov-vypustyat-kartu-shemu-tiraspolya
GĂGĂUZIA

Serviciul Vamal al Moldovei a explicat cauzele marilor ambuteiaje la hotarul cu Ucraina
Serviciul Vamal al Moldovei a explicat cauzele marilor ambuteiaje la hotarul cu Ucraina vecină. Vameşii moldoveni au confirmat informaţia cu privire la ambuteiaje, care au apărut la două puncte de trecere şi control: Palanca şi Tudora.
Acolo, vama ucraineană nu a reuşit să treacă operativ transportul automobilistic de la a 22:00 până la ora 09:15 din cauza unor disfuncţii ale sistemului informaţional. Grănicerii au fost nevoiţi să introducă manual datele despre cetăţenii care traversau hotarul.
http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42148
Asistentul lui Nicolai Dudoglo: în anul 1990 găgăuzii s-au debarasat de teroarea PCUS
Asociatul fostului parlamentar democrat Nicolai Dudoglo, Vasili Neikovcen, salută prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a avut loc la începutul anilor ’90. El a făcut această declaraţie la şedinţa de constituire a Uniunii Popular-patriotice „Devlet”.
„În anul 1990, poporul găgăuz şi cei care locuiesc pe acest teritoriu, împreună, debarasându-se de teroarea de partid şi de cea birocratică, şi-au dobândit patria”, a declarat Neikovcen. El a adăugat că „astăzi, de fapt, are loc un eveniment  asemănător celui de acum 30 de ani”.
http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42146
Ce a răspuns procuratura la ameninţările deputatului Cornel Dudnik de a lua arma în mâini în cazul reunificării cu România
Procuratura nu a iniţiat urmărirea penală în cauza declaraţiei parlamentarului democrat Cornel Dudnim. El a declarat anterior că, dacă Moldova se reuneşte cu România, el „primul va lua arma în mâini pentru a apăra Găgăuzia”.
Potrivit procuraturii, nu au fost stabilite niciun fel de indicii că declaraţiile deputatului fac apel la dezintegrarea naţională pe teritoriul Republcii Moldova: „Analiza de conţinut a acestei cuvântări nu denotă prezenţa unor declaraţii concepute să instige la ura interetnică, la diferenţiere sau împărţire naţională, instigare etnică sau religioasă la ură sau agresiune”, precizând că declaraţiile respective comportă doar „un caracter politic”.
http://nokta.md/%D1%87%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%8B-%D0%B4%D0%B5/
Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: