• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din 1 octombrie 2018

02 Octombrie, 09:36

Guvernul Moldovei a completat lista documentelor suficiente pentru intrarea în ţară cu câteva poziţii, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media moldoveneşti.

Revista

Acum, pentru a ajunge în Moldova, locuitorii anumitor ţări e destul să aibă nu paşaport, ci un „document de călătorie pentru refugiaţi” sau un „document pentru persoanele fără cetăţenie”; ori un document de trecere pentru apatrizi. Categoriile menţionate pot sosi din 53 de ţări. Printre ele sunt şi ţări europene dezvoltate, care fac parte sau nu din cadrul Uniunii Europene. Există şi state din care refugiaţii pot sosi în mod direct: Afganistan, Republica Kiribati, Republica Mozambic, Republica Nauru, Republica Federală Nigeria ş.a.

TRANSNISTRIA

Ucraina s-a alăturat centrului moldo-român pentru schimbul de date

Ucraina s-a alăturat centrului moldo-român de schimb comun de date „Galaţi”. Potrivit ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, scopul asocierii este schimbul rapid de informaţii între frontieră, vamă şi poliţie, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Trei ţări vor putea face schimb de informaţii cu privire la legislaţie, situaţia operativă în punctele de trecere a frontierei, situaţiile excepţionale la hotar şi în punctele de trecere, refuzul de intrare pe teritoriul ţării, încălcarea sau tentativa de încălcare a legislaţiei ţărilor, lupta cu criminalitatea transfrontalieră ş.a.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-30/k-rumyno-moldavskomu-centru-obmena-dannymi-prisoedinilas-ukraina

Moldova se pregăteşte de primirea refugiaţilor

Guvernul Moldovei a completat lista documentelor suficiente pentru intrarea în ţară cu câteva poziţii, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media moldoveneşti. Acum, pentru a ajunge în Moldova, locuitorii anumitor ţări e suficient să aibă nu paşaport, ci un „document de călătorie pentru refugiaţi” sau un „document pentru persoanele fără cetăţenie”, ori un document de trecere pentru apatrizi.

În lista ţărilor din care pot sosi categoriile menţionate sunt incluse 53 de ţări. Printre ele sunt şi ţări europene dezvoltate, care fac parte sau nu din cadrul Uniunii Europene. Există şi state din care refugiaţii pot sosi în mod direct: Afganistan, Republica Kiribati, Republica Mozambic, Republica Nauru, Republica Federală Nigeria ş.a.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-28/moldova-gotovitsya-k-priyomu-bezhencev

Şedinţa CUC: Rotaţţia observatorilor militari din Ucraina sau cine împiedică sărbătorirea Zilei oraşului Bender

La ultima şedinţă a CUC a fost efectuată rotaţia observatorilor militari din Ucraina, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost abordată chestiunea evenimentelor de masă în oraşul cu regim special de securitate, Bender. Potrivit co-preşedintelui CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, partea moldovenească a fost pusă în gardă de participarea în cadrul lor a copiilor – elevii Şcolii Militare „Suvorov” şi a Şcolii-Intetrnat de Cadeţi a Ministerului Afacerilor Interne din regiune.

„Astăzi partea moldovenească ridică, nu se ştie de ce, problema în privinţa grănicerilor, cazacilor, suvoroviştilor ş.a. Noi considerăm că această temă este extrem de închipuită, deoarece e vorba de locuitorii acestui oraş şi ei au dreptul de a participa la toate evenimentele”, a declarat el

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-28/zasedanie-okk-rotaciya-ukrainskih-voennyh-nablyudateley-i-kto

În Transnistria, una dintre unităţile militare a fost ridicată conform alertei

În cadrul forţelor armate ale Transnistriei au început exerciţiile de personalului de conducere pe teren. Militarii din cadrul uneia dintre unităţile miliare au fost ridicaţi conform alertei. Ofiţeri şi soldaţii s-au echipat, au primit arme, muniţii şi au plecat în zona indicată pentru acoperirea „hotarului de stat”.

În paralel cu militarii din rezervă, în decurs de trei zile au loc reuniuni militare în baza unităţii militare. Cu efectivul cooptat vor avea loc exerciţii de coordonare de luptă a unităţilor. Apoi participanţii vor executa normativele de tragere din diferite feluri de arme.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-01/odna-iz-voinskih-chastey-podnyata-po-trevoge

În Transnistria a avut loc reuniunea de tineret Lider 2018

În Transnistria a avut loc reuniunea de tineret Lider 2018, la care au luat parte reprezentanţii Transnistriei, precum şi a organizaţiei Garda Tânără a Rusiei Unite. În programul de trei zile al evenimentelor sunt prevăzute lecţii de instruire, cursuri educaţionale şi discuţii. În faţa participanţilor a vorbit liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, care a subliniat din nou că regiunea se pronunţă pentru menţinerea pacificatorilor Federaţiei Ruse pe teritoriul său.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-28/glava-gosudarstva-stal-pervym-gostem-molodezhnogo-sleta-lider-2018

Discriminarea vorbitorilor de limba rusă în Moldova

Guvernul Republicii Moldova îi discriminează pe cetăţenii vorbitori de limba rusă, cărora li se refuză dreptul de a primi informaţii în limba lor maternă. La această concluzie a ajuns Consiliul pentru prevenirea şi lichidarea discriminării şi asigurarea egalităţii, creat de Parlamentul Moldoveii, transmite NEWSPMR.COM.

„Una dintre cele mai acute probleme s-au dovedit instrucţiunile pentru medicamente. Pentru mulţi dintre bătrâni, care nu sunt familiarizaţi cu vocabularul specific farmacologic în limba moldovenească, procurarea şi utilizarea medicamentelor de necesitate vitală s-a transformat într-un veritabil calvar”, se spune în text.

Potrivit afirmaţiilor reprezentantului Camerei Publice a Preşedintelui Moldoveii, Serghei Mişin, soluţia optimă a chestiunii limbii poate fi fixarea pentru limba rusă a statutul oficial de limbă de comunicare interetnică.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/493

GĂGĂUZIA

KOMMERSANT, despre Dodon la summit-ul CSI: „El nu are cui să se alăture”

Cu Igor Dodon la summit-ul şefilor statelor-membre ale CSI nu a vorbit nimeni şi el nu a avut cui să se i alăture. Aceste observaţii şi le-a împărtăşit corespondentul special al publicaţiei ruseşti KOMMERSANT, Andrei Kolesnikov. Principalul eveniment al summit-ului este, potrivit reporterului, „cele un minut şi jumătate, pe care le-au petrecut împreună la ceremonia de fotografiere prim-ministrul Armeniei şi preşedintelui Azerbaidjajnului”.

„Dacă e să revenim la trecerea spre locul ceremoniei, atunci se vede că ambiţiile unor preşedinţi nu sunt epuizate şi treimea câştigătorilor este de-odată ajunsă din urmă de preşedintele Moldovei Igor Dodon, care, de fapt, nu are cui i se alătura. Cu el nu vorbeşte nimeni, dar oare asta l-a oprit vreodată şi oare asta e necesar ca, tuspatru, să te apropii de locul unde te aşteaptă jurnaliştii?”, scrie KOMMERSANT.

http://nokta.md/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BD%D0%B3-%D0%B5%D0%BC/

A murit unicul preşedinte al autoproclamatei Republici Găgăuze

A plecat, în cel de-al 81-lea an de viaţă, preşedintele Republicii Găgăuze, Stepan Topal. Faptul a fost comunicat pentru GAGAUZINFO.MD surse apropiate familiei activistului politic. La 30 septembrie au avut loc funeraliile lui Stepan Topal; pe teritoriul Găgăuziei e declarat doliu, iar drapelele au fost coborâte în bernă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42896

Activiştii obşteşti au propus redenumirea străzii Lenin din Comrat în strada Stepan Topal. Spicherul Adunării Populare a declarat că propunerea va fi examinată la şedinţa organului legislativ local.

http://nokta.md/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%8C-%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B2/

La Comrat a avut loc un miting consacrat apărării împuternicirilor Găgăuziei

La 29 septembrie, pe piaţa centrală a Comratului a avut loc un miting consacrat apărării împuternicirilor Găgăuziei. Către începutul mitingului s-au adunat câteva sute de oameni, transmite NOKTA.MD.

Unul dintre organizatori a declarat că s-au adunat câteva mii de participanţi. Declaraţia sa a fost întâmpinată de strigăte nemulţimite ale mulţimii. Printre drapele se află şi drapelul Federaţiei Ruse.

http://nokta.md/%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B/

GAGAUZINFO.MD menţionează la mitingul adepţilor lui Nicolai Dudoglo, din sâmbăta trecută, de la Comrat, s-au adunat nu mai mult de 300 de oameni, în ciuda promisiunilor democraţilor găgăuzi de a aduce pe piaţă câteva mii de locuitori ai Autonomiei. În acelaşi timp, pe site-ul oficial al mişcării sociale Noua Găgăuziei se spune că la activitatea forului pentru apărarea drepturilor şi împuternirilor Găgăuziei au luat parate mai bine de trei mii de participanţi.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42903

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: