• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 16 aprilie 2018

17 Aprilie, 09:21

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat un pro-rus, a fost finanţat din SUA şi are un cont în Elveţia, unde o rudă de-a sa depune lunar mijloace, a declarat recent liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, la postul de televiziune JURNAL TV.

Revista

El a adăugat că ştie despre finanţarea directă a partidului lui Dodon prin intermediul cetăţenilor SUA. Usatîi susţine că faptul este documentat şi constituie subiectul unui dosar penal, cu care liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc îl şantajează pe Dodon.

TRANSNISTRIA

Rogozin: Federaţia Rusă nu va consimţi la retragerea misiunii de pacificare pe Nistru

Rusia nu va consimţi la retragerea misiunii de pacificare pe Nistru, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Putin pentru Transnistria, pe pagina sa de Facebook.

„Noi nu vom admite degradarea statului Transnistriei, unde locuiesc compatrioţii şi concetăţenii noştri, şi nu vom comsimţi la retragerea misiunii noastre de pacificare”, a precizat oficialul rus.

Rogozin a adăugat că Rusia „caută şi găseşte” în permanenţă, cu autorităţile de la Tiraspol, „soluţia tuturor problemelor complicate, care sunt create de Chişinău şi Occident pentru agravarea blocadei acestei republici nerecunoscute”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-14/rogozin-rossiya-ne-poydet-na-svorachivanie-mirotvorcheskoy-missii

Fostul ministru de Externe al Transnistriei: prim-ministrul Moldovei a rostit la Kiev ceea ce se dorea a fi auzit pe această platformă

Chişinăul şi Kievul pot conveni asupra oferirii unui coridor verde pentru pacicatorii ruşi pentru retragerea lor, a declarat prim-ministrul R. Moldova Pavel Filip la Forul pentru Securitate de la Kiev. În opinia fostului ministru de Externe al regiunii din stânga Nistrului, Vladimir Iastrebceak, Filip a spus ceea ce s-a dorit a fi auzit acolo. Sursa citată a menţionat că, „prin intermediul unor astfel de înţelegeri, autorităţile R. Moldova încearcă să transfere răspunderea pentru posibila retragere a pacificatorilor ruşi asupra Kievului”.

Iiastrebceak a mai declarat că reglementarea politică paşnică este împiedicată de „ruperea de realitate a unora dintre colegii noştri de negocieri”, iar „discuţiile despre coridoare ies dincolo de cadrul logicii juridice şi politice”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-16/vladimir-yastrebchak-premer-moldovy-v-kieve-proiznes-chto-hoteli

Krasnoselski: dacă mă descurc ori nu, nu eu, unul, trebuie să judec, ci transnistrenii

La 14 aprilie, Vadim Krasnoselski şi-a sărbătorit ziua de naştere. Cu această ocazie, NOVOSTI PRIDNESTROVIA a realizat un grupaj de citate din liderul transnistrean, din perioada de 1,5 ani de după momentul victoriei sale la alegeri. „Într-o scurtă perioadă de timp, conducătorul s-a manifestat ca un politician principial, care a apărat consecvent voinţa poporului pe arena internaţională”, comentează sursa citată.

Accentul principal e pus pe afirmaţiile privind independenţa Transnistriei, necesitatea recunoaşterii sale pe arena internaţională, caracterul categoric ale reintegrării Moldovei, precum şi necesitatea menţinerii pacificatorilor ruşi în regiune.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-14/vadim-krasnoselskiy-spravlyayus-ili-net-sudit-ne-mne

Sincronizarea ecosistemelor Moldovei şi Ucrainei cu UE

Moldova şi Ucraina au semnat un Memorandum ce prevede sincronizarea activităţii sistemelor lor energetice cu sistemul energetic al Uniunii Europene. În opinia NOVOSTEI PRIDNESTROVIA, faptul denotă intenţia Chişinăului şi Kievului de a-şi deconecta liniile proprii de înaltă tensiune de la Sistemul energetic unic al Rusiei şi Belarus.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17676

Controlul moldo-ucrainean comun la frontieră

NEWSPMR.COM a publicat ştirea despre faptul că preşedintele Ucrainei, Petro Popoşenko, a promulgat săptămâna trecută legea cu privire la controlul comun la frontiera de stat moldo-ucraineană. Portalul comunică sec amănuntele acestui proces.

http://newspmr.com/novosti-ukrainy/17675

Moldova şi Ucraina: posturi politice

Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a realizat o ştire despre faptul că Moldova şi Ucraina deschid puncte comune de trecere şi control moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean al frontierei. Aceasta este una dintre condiţiile Acordului de asociere cu UE şi ale posibileei integrări în NATO, menţionează sursa citată. Experţii solicitaţi de postul amintit de televiziune consideră că iniţiativa în cauză a fost „împinsă” de SUA şi UE.

„Controlul comun comportă un pericol potenţial pentru Transnistria. Este vorba de restricţionarea activităţii de comerţ exterior, de libertatea circulaţiei cetăţenilor şi a transporturilor, precum şi de riscuri în domeniul securităţii. Structurile de forţă ale Transnistriei şi Moldovei se pot pomeni într-o proximitate periculoasă, mai cu seamă acolo unde nu există pacificatori”, afirmă sursa citată.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180415/69101

Sancţiunile americane lovesc în Transnistria

Sancţiunile SUA s-au reflectat asupaa economiei Transnistriei. Potrivit postului de televiziune TCB, exportatorii transnistreni au suportat pagube importante, deoarece încheie contracte în valută rusească.

Uzina din Tiraspol Electromaş a suportat în decursul ultimei săptămâni pagube în valoare de circa 100 de mii de dolari. În afară de asta, produsele transnistrene şi-au mărit costurile, ceea ce afectează capacitatea concurenţială a mărfurilor din regiune. În plus, regiunea a devenit, ca urmare, mai puţin atractivă pentru investitori.

https://tsv.md/amerikanskie-sankcii-byut-po-pridnestrovyu/

GOTR continuă pregătirile către Parada Victoriei

Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria continuă pregătirile personalului care va luat parte la parada militară din 9 mai de la Tiraspol. E vorba de mai bine de 100 de militari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-15/v-ogrv-prodolzhaetsya-podgotovka-k-paradu-pobedy

Vandalii chişinăuieni au stropit cu vopsea monumentul lui Gagarin

La Chişnău a fost vandalizat bustul lui Iuri Gagarin: nişte necunoscuţi l-au stropit cu vopsea şi i-au aplicat tot felul de desene. Faptul a trezit indignare printre locuitorii capitalei şi utilizatorii reţelelor sociale. În opinia lor, vandalizarea denotă lipsă de respect faţă de trecut, iar în cazul de faţă – faţă de una dintre cele mai mari realizări ale omului: zborul în cosmos.

https://tsv.md/kishinyovskie-vandaly-oblili-kraskoj-pamyatnik-gagarinu/

GĂGĂUZIA

„De ce tace societatea civilă şi autorităţile centrale?”. Jurnalistul Elena Pahomova despre raptul GRT

La Comrat, adepţii Partidului Democrat şi ai deputatului Nicola Dudolo încearcă să ocupe televiziunea publică a Găgăuziei, GRT, iar autorităţile centrale, ca şi numeroasele ONG-uri, preferă să păstreze tăcere”, a declarat jurnalista Elena Pahomova. Sursa citată susţine că la Chişinău situaţia e prezentată în culori şterse şi se dă de înţeles că opinia oamenilor din regiuni nu prea contează.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39880

Usatîi a făcut o declaraţie cu privire la finanţarea directă a partidului lui Dodon din SUA

Preşedintele Igor Dodon, care este considerat un pro-rus, a fost un timp finanţat din SUA, având cont în Elveţia, unde sunt depus lunar mijloacele unei rude de-a lui Dodon, originară din R. Moldova, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, la postul de televiziune JURNAL TV. El a declarat că ştie despre finanţarea directă a partidului lui Dodon prin intermediul cetăţenilor SUA. Mai mult decât atât, potrivit celor declarate de  Usatîi, acest fapt este documentat şi reprezintă subiectul unui dosar penal cu care Plahotniuc îl şantajează pe Dodon.

http://gagauzyeri.md/politika/3924-stalo-izvestno-o-pryamom-finansirovanii-partii-dodona-iz-ssha-video.html

În Găgăuzia vor fi construite terenuri de sport sub patronajul preşedintelui R. Moldova

În cele mai mari aşezări rurale din Găgăuzia – Copceac şi Baurci – are loc construirea de terenuri sportive sub patronajul preşedintelui Dodon.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39897

Despre apariţia primei mănăstiri găgăuze în Basarabia

Printre găgăuzi, o importanţă deosebită a căpătăt mănăstirea care în una dintre aşezările noastre rurale se numeştşe Dmitirovski, iar în altele – Alexandrovski, scrie Elizaveta Kvilinkova, cercetătoare laa Academia de Ştiinţe a Moldovei, originară dinn Ceadâr-Lunga. Mănăstirea, spune sursa citată, a fost ctitorită în anul 1924 şi este situată între două sate găguze:. Dimitrovca şi Alexandrovca (actualmente regiunea Odesa). Această este prima mănăstire construită mulţumită eforturilor şi donaţiilor găgăuzilor şi bulgarilor basarabeni. Mănăstirea a percepută în popor drept „găgăuză”, deoarece acolo sunt multe maici de origine găgăuză.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39884

Citeste mai mult despre: revista presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: