• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 27º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2129 LEI
  1 GBP = 5.2448 LEI
  1 CHF = 4.2801 LEI
  1 HUF = 1.4542 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9037 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mas-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 27 iulie 2018

28 Iulie, 12:46

Mitropolitul Vladimir a vizitat zilele trecute Memorialul Armatei Roşii din partea stângă a Nistrului, construit pe locul unde sunt înhumaţi ostaşi români şi unguri.

revista

El a fost însoţit de arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari şi de liderul separatiştilor Vadim Krasnoselski. Mitropolitul a remarcat că Memorialul este „sfânt”,  iar pământul transnistrean, „binecuvântat”.

TRANSNISTRIA

Ignatiev: regimul importurilor de medicamente în Transnistria nu se va schimba

Probleme cu importurile de medicamente în Transnistria nu există, a declarat ministrul de Externe de la Tiraspol, în cadrul unui interviu pentru PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

„Deocamdată se poartă negocieri. Din punctul de vedere a practicii diplomatice internaţionale nu trebuie întreprinse niciun fel de acţiuni unilaterale. Sper că Chişinăul va avea asemenea poziţii şi în cazul altor probleme. Negocierile se poartă, nu observăm probleme privind medicamentele”, a spus Ignatiev.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180726/72908

Anterior, experţii moldoveni au declarat că din 18 iulie pe teritoriul RMN, prin punctul de trecere Cuciurgan, vor putea accede exclusiv medicamente prevăzute în registrul de stat de profil al Moldovei. Registrele preparatelor medicale ale Transnistriei şi Moldovei se deosebesc substanţial, menţionează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. În momentul de faţă, grupurile de experţi ale părţilor lucrează asupra coordonării registrelor respective.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-27/problem-s-importom-lekarstv-v-pridnestrove-net

Co-preşedintele CUC din partea Transnistriei nu vede motive de a retrage postul vamal şi de frontieră de lângă podul Bîciok – Gura Bâcului.

Co-preşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu pentru NOVOSTII PRIDNESTROVIA, că Tiraspolul nu intenţionează să retragă postul de trecere al separatiştilor de lângă podul Gura-Bâcului – Bîciok, fapt asupra căruia insistă partea moldovenească.

„Cu ce ocazie? Noi ştim că toate podurile din Râbniţa, Dubăsari sunt păzite de pacificatori, acolo îşi fac serviciul şi organele de drept, atât dintr-o parte, cât şi din cealaltă [...] Podul acesta nu poate face excepţie. Noi spunem că acesta e pur şi simplu un control. Noi intrăm, să admitem, în Moldova: suntem controlaţi? Suntem. De ce, atunci, aceste mecanisme nu trebuie să acţioneze pe teritoriul Transnistriei?”, a declarat el.

El a comentat, de asemenea, cererea Moldovei de a retrage Grupul Operativ al Trupelor Ruse de pe teritoriul regiunii.

„Cât despre GOTR, este evident pentru toţi că aceasta e o bază de pregătire a pacificatorilor. Există o bază de pregătire a pacificatorilor a părţii moldoveneşti: Batalionul 22 de menţinere a păcii, care e dislocat la Chişinău. Transnistria are în Vladimirovka un centru de instruire, în cadrul căruia ne pregătim pacificatorii. Iar GOTR, la rândul său, este o bază pentru pregătirea pacificatorilor Federaţiei Ruse. De ce a devenit o bază? Deoarece toate mişcările prin teritoriul Ucrainei au fost, practic, oprite. Este imposibil azi a introduce o subunitate a componentei ruse pentru completarea forţelor de menţinere a păcii ale Rusiei”, afirmă el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-27/oleg-belyakov-zabotyas-o-mirotvorcheskoy-operacii-my-zabotimsya-o

Mitropolitul Vladimir i-a vizitat pe separatiştii transnistreni

Mitropolitul Vladimir, în cadrul vizitei efectuate ieri pe malul stâng al Nistrului, „a apreciat înalt eforturile de creare” a complexului memorial al Armatei Roşii pe locul unde sunt înhumaţi ostaşi români şi unguri. Vladimir a fost însoţit de arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, şi de liderul separatist al regiunii, Vadim Krasnoselski, din ordinul căruia, de altfel, în 2007, când era ministru la Interne, cimitirul a fost lichidat, păstrându-se, totuşi, mormintele,

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-26/mitropolit-vladimir-posetil-bendery

Vladimir a spus că memorialul este „sfânt”, iar pământul transnistrean, „binecuvântat”, transmite PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180726/72900

La Tighina a avut loc ultima şedinţă a CUC înainte de vacanţă

În cadrul şedinţei au fost audiate două rapoarte ale Comandamentului Militar Unit asupra situaţiei din Zona de Securitate. Ambele rapoarte au fost examinate şi semnate.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180726/72907

Vorbind despre aniversarea introducerii Forţelor comune de pacificare, co-preşedintele din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, a subliniat să reprezentanţii Republicii Moldova nu şi-au exprimat încă dorinţa de a lua parte la festivităţi. În felul acesta, reprezentanţii delegaţiei vor să diminueze rolul operaţiunii de menţinere a păcii, a afirmat el, citat de NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-26/v-benderah-sostoyalos-poslednee-pered-pereryvom-zasedanie-okk

Întâlnirile grupurilor de experţi ai Chişinăului şi Tiraspolului

La Chişinău a avut loc întrevederea specialiştilor Moldovei şi regiunii transnistrene în problemele ajutorului umanitar şi luptei contra corupţiei. Părţile au coordonat unele prevederi controversate ale deciziei protocolare privind mecanismul returnări copiilor găsiţi fără însoţitorii legitimi la locurile lor de trai permanent. Documentul a fost transmis în vederea examinării şi eventualei semnări de către rerpezentanţii pentru problemele de ordin politic.

De asemenea, a avut loc şedinţa grupurilor de experţi în problemele luptei împotriva corupţiei din partea Chişinăului şi Tiraspolului. Părţile au acordat o atenţie deosebită problemelor încetării, de către structurile de forţă ale Moldovei, a urmării penale pe motive politice. Partea moldovenească şi-a confirmat angajamentele anterioare privind închiderea dosarelor penale intentate în contextul folosirii terenurilor agricole din raionul Dubăsari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-26/vstrechi-ekspertnyh-grupp

Forţele speciale din Transnistria au efectuat o operaţiune de recunoaşte în spatele inamicului convenţional

În subunităţile cu misiune specială ale Ministerului Apărării de la Tiraspol au fost organizate exerciţii. Ele au constat din câteva etape şi au avut loc în condiţii apropiate de cele de luptă, transmite NOVOSTII PRIDNESTROVIA. Efectivul a fost alertat, trimis în zona convenită pentru recunoaştere în spatele inamicului convenţional. În etapa următoare, militarii au exercitat elemente ale pregătirii de recunoaştere, inclusiv escaladarea înot a unui obstacol acvatic.

„Militarii au escaladat cu pricepere şi hotărât obstacolul acvatic şi au ajuns în raionul indicat. Scopurile exerciţiilor şi instruirilor au fost atinse. Astăzi, cercetaşii noştri sunt apţi să execute orice sarcini”, a menţionat şeful ad-interim al Statului Major Principal al Forţelor Armate, Roman Paulesco.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-26/specnazovcy-proveli-razvedku-v-tylu-uslovnogo-protivnika

Şcoala moldovenească de la Dubăsari va fi reînnoită către luna septembrie

Lucrările de renovare în cadrul programului susţinut de Fondul de Investiţii Capitale continuă la Dubăsari. În două clădiri ale grădiniţei de copii „Ivuşka” deja a fost montat sistemul de încălzire, instalate blocurile de fereastră. Se planifică, de asemenea, instalarea mobilierului special. Astăzi, în grădiniţă funcţionează 12 grupe, cinci dintre care sunt cu predare în limba moldovenească, iar şapte, în rusă.

Un mare volum de lucru este executat la Şcoala moldovenească nr. 3. În această instituţie de învăţământ este aproape de final instalarea de noi ferestre. Din 120 de blocuri sunt montate 86. Se încheie lucrările de amenajare a teritoriului şcolar. Specialiştii intenţionează să renoveze şi faţada.

Această şcoală este singura în oraş, unde instruirea are loc în limba moldovenească. Aici a fost creat Centrul Culturii Moldoveneşti. La toamnă, instituţia va împlini 105 ani.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-26/moldavskaya-shkola-v-dubossarah-obnovitsya-k-sentyabryu

Moldova intenţionează să desfăşoare reforma fiscală

NEWSPMR.COM a publicat o ştire despre faptul că în Moldova va avea loc reforma fiscală, conform căreia va fi introdus impozitul unic pe venit pentru persoanele fizice de 12% şi va fi stabilit volumul scutirii personale la nivelul de 24 de mii de lei. Astăzi această cotă este de 11 280 de lei.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/7409

GĂGĂUZIA

Alegerile parlamentare din Moldova vor avea loc la 24 februarie 2019

Alegerile parlamentare din Moldova vor avea loc la 24 februarie 2019. Această dată a fost aprobată de parlamentari în cadrul şedinţei de azi a Legislativului. Alegerile vor decurge conform sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că o jumătate din totalul deputaţilor sunt aleşi pe listele de partid, iar cealaltă jumătate, în circuscripţile uninominale.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41915

Primarul Comratului: başcanul a reuşti să atragă „foarte multe investiţii”

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah a reuşit să atragă în municipiul Comrat şi în Găgăuzia investiţii considerabile, incomparabile cu bugetele locale, a declarat primarul Comratului, Serghei Anastasov pe postul de televiziune PERVÎI NARODNÎI.

Potrivit afirmaţiilor sale, doar în capitala Autonomiei au fost investite în ultimii ani, din surse extrabugetare, de trei ori mai mult decât bugetul anual al municipiului. Edilul a adus câteva exemple: construcţia noii grădiniţe (mai bine de 20 de milioane de lei), a Casei de Creaţie, a unui bloc nou al spitalului raional, renovarea Casei de Cultură din capitală.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41910

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: