• Bucuresti 20º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 15º C
  Cluj-Napoca 13º C
  Constanta 21º C
  Craiova 20º C
  Galati 20º C
  Iasi 20º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.1678 LEI
  1 GBP = 5.3626 LEI
  1 CHF = 4.5176 LEI
  1 HUF = 1.3350 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.9474 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Retrospectiva diplomatică, 2018 // Ce-a reușit R.Moldova în plan extern și ce restanțe mai are

20 Decembrie, 10:17

Secretarul general de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihail Căpățînă, susține că agenda externă a fost aglomerată și consistentă, pe potriva provocărilor contemporane.

Mihail Căpățînă

Având ca priorități consolidarea suveranității și a integrității teritoriale, promovarea cursului de integrare europeană și de reforme, lupta contra amenințărilor hibride, extinderea prezenței diplomatice și comercial-economice, consolidarea și aprofundarea cooperării cu partenerii de dezvoltare și cei tradiționali, cu țările vecine prietene. „Nou pentru 2018 este faptul că în acest an politica externă a fost concentrată, în primul rând, pe interesele poporului Republicii Moldova, depășind conceptul că suntem prea mici pentru a ne afirma pe arena internațională. În politica externă în anul 2018 am pus tot mai mult accentul pe relații de echitate, egalitate și respect reciproc, pe neamestecul străin în treburile noastre interne”, a declarat Mihail Căpățînă.

La capitolul progrese, secretarul general de stat menționează  rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, care este unul din cele mai importante documente de referință în acest sens, comparabil cu Declarația summit-ului OSCE de la Istanbul (1999). „Aș menționa, în context, asigurarea sprijinului necesar din partea comunității internaționale în promovarea procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, un exemplu elocvent fiind declarația Consiliului Ministerial al OSCE de la Milano din 7 decembrie, lansarea controlului în comun la punctul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene etc.”, afirmă oficialul.

În 2018 a continuat implementarea Acordului de Asociere RM-UE (AA) prin intermediul Agendei de Asociere. În cadrul ședințelor Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană au fost monitorizate evoluțiile în realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere, coordonată poziția Republicii Moldova în contextul dialogului cu UE, precum și identificate prioritățile cooperării cu UE. O dimensiune importantă a politicii de integrare europeană a Republicii Moldova a fost participarea țării în cadrul Parteneriatului Estic. În anul 2018 Republica Moldova a deținut cu succes președinția GUAM, reușindu-se dezvoltarea funcționalității organizației, inclusiv prin crearea parteneriatelor GUAM+Japonia, GUAM+Canada. 

Eforturi pentru consolidarea dialogului strategic

Mihail Căpățînă a menţionat că în 2018 au fost depuse eforturi susținute pentru cooperarea privilegiată cu România, aprofundarea relațiilor cu Ucraina, cu toate țările membre ale UE, consolidarea dialogului strategic cu SUA, avansarea relațiilor bilaterale cu Canada, cu țările partenere din Asia de Est, Orientul Apropiat. Concomitent, s-a insistat asupra extinderii arealului relațiilor bilaterale, astfel fiind deschisă ambasada Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, inițiate acțiunile pentru deschiderea a noi misiuni în Irlanda, India, Argentina și Ghana. După o lungă perioadă, în 2018 a fost organizate reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova, consulilor onorifici, a fost creat Institutul Diplomatic pe lângă Ministerul Afacerilor Externe.

„În opinia mea, agenda încărcată a politicii externe a fost în mare parte îndeplinită. Totuși ne-am dori progrese mai mari în domeniul implementării Acordului de Asociere, deși am atins cota de circa 70% a PNAA. În plan bilateral, în pofida eforturilor noastre, nu s-a reușit relansarea dialogului cu Federația Rusă. La general aș mai opina că pentru orice activitate, oricât de performantă, întotdeauna este loc de mai bine”, menționează Mihail Căpățînă.

„Vom continua să ne aducem contribuția la reintegrarea țării, depunând eforturi susținute pentru promovarea demersurilor pe platformele regionale și internaționale și asigurării unei poziții consolidate a Chișinăului în cadrul organizațiilor regionale și internaționale în vederea retragerii complete și necondiționate a forțelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, vom continua să susținem cursul de integrare a Republicii Moldova în UE, politicile Guvernului de modernizare și de reforme a țării, prin avansarea dialogului politic cu instituțiile de la Bruxelles și statele UE, alți parteneri. Vom activa pentru a extinde prezența Republicii Moldova în lume, pentru atragerea de noi investiții și valorificarea unor noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone”, a spus secretarul general de stat al MAEIE.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: