• Bucuresti 33º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 28º C
  Craiova 28º C
  Galati 32º C
  Iasi 32º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.6662 LEI
  1 USD = 4.0240 LEI
  1 GBP = 5.3310 LEI
  1 CHF = 4.0360 LEI
  1 HUF = 1.4454 LEI
  1 BGN = 2.3858 LEI
  1 JPY = 3.6386 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Reacție la Cotroceni

15 Iunie, 14:36

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a anunţat că preşedintele nu are niciun motiv constituţional să numească un prim ministru interimar, atâta vreme cât România are un premier în funcţie.

iohannisgrindeanu

Mădălina Dobrovolschi:

Klaus Iohannis face apel la cele douăpartide ale coaliţiei PSD - ALDE să încheie cât mai repede criza politică declanşată la nivelul guvernului.

Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituția României, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 din Legea Fundamentală,  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.  Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri.

Mădălina Dobrovolschi, declaraţie de presă:

Preşedintele a primit scrisoarea preşedinţilor PSd şi ALDE prin care anunţă că au retras sprijinul politic guvernului.

Preşedintele a luat act că se doreşte schimbarea întregului cabinet.

Potrivit art 106 şi 107 din Constituţie, preşedintele poate desemna premier interimar în anumite situaţii.

Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situaţiile din Constituţie.

Dacă Guvernul va fi demis conform Constituţiei, preşedintele va urma cu celeritate paşii din Constituţie.

Rezolvarea crizei din coaliţie este strict responsabilitatea partidelor din coaliţie.

Citeste mai mult despre: Cotroceni, prim ministru, reactie
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: