• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova//Răspunsul PAS la concluziile comisiei de anchetă „Open Dialog”

22 Noiembrie, 09:04

Membru al Biroului Permanent Național al PAS, Sergiu Litvinenco, a făcut o analiză privind raportul comisiei „Open Dialog”, menționând că astfel vrea să demonstreze cum stau lucrurile în realitate și cine, de fapt, încalcă legea și prevederile legale de finanțare.

PAS

Publicăm mai jos concluziile acestuia:

Minciuna 1 – despre pretinsa finanțare a PAS și Platformei DA de către Fundația Open Dialog

„Este o minciună crasă afirmația precum că PAS ar fi beneficiat de finanțare din partea Fundației Open Dialog. Maia Sandu a fost invitată de către un grup de europarlamentari în frunte cu doamna Anna Fotyga, membru al Grupului Conservatorilor și Reformatorilor, președinte al Subcomitetului pentru securitate și apărare al Parlamentului European. (...) În invitația expediată de doamna Anna Fotyga era indicat că respectivul eveniment în cadrul Parlamentului European este organizat împreună cu FOD. Aici este screenshot-ul invitației în cauză.

A spune că acceptarea invitației a 5 europarlamentari, reprezentând aproape toate grupurile politice din Parlamentul European, de a participa la un eveniment public în cadrul Parlamentului European organizat împreună cu FOD reprezintă finanțare a PAS-ului de către FOD este o aberație", se arată în descriere.

Minciuna 2 – despre pretinsa încălcare a prevederilor legale de către PAS

Aici Litvinenco face referire la partea cu cele 100 de mii pe care PAS trebuie să le restituie în buget. Aici lucrurile sunt simple: „Spre deosebire de PD, care a refuzat să verse în bugetul de stat 47 de milioane de lei încasate cu încălcarea cadrului normativ în materie de finanțare a partidelor politice[1], PAS a recunoscut greșeala și și-a manifestat disponibilitatea de a plăti în buget cele 100 de mii de lei. (...) Am spus de la început că vom plăti în limita banilor disponibili. Și exact așa am procedat – pe măsură ce aveam ceva bani în cont, plăteam câte o parte din sumă. Astfel, până la momentul de față, am făcut deja 9 transferuri, achitând în total 31 de mii de lei."

Minciuna 3 – despre „celălalt caz de ilegalitate" menționat în raportul comisiei:

„Legat de cele 94 de mii de lei care, în viziunea acestei așa-numite comisii, ar reprezenta „un alt caz de ilegalitate", este vorba, din nou, de o mare manipulare. Într-adevăr, pe contul PAS, încă în septembrie 2016, a parvenit o donație de 94 de mii de lei din partea unui cetățean moldovean care domiciliază peste hotarele Republicii Moldova. Însă știind că donațiile din diasporă sunt interzise potrivit legii, imediat ce banii respectivi au intrat în cont, i-am returnat către cel ce a făcut donația (și aici nu e vorba despre bani murdari, este un caz în care cetățeanul respectiv nu a știut că nu poate face donații la partide din bani câștigați în afara țării, lucru criticat de către Comisia de la Veneția în rapoartele sale)."

Minciuna 4 – despre acoperirea cheltuielilor de deplasare ale Maiei Sandu de către organizații internaționale

Cu privire la acoperirea unor cheltuieli de deplasare ale Maiei Sandu de către fundații de genul Institutul Republican International (IRI) și Fundația Konrad Adenauer (KAS), dânsul spune că acoperirea unor costuri de acest gen se practică în toate țările lumii, inclusiv în statele dictatoriale – de exemplu, chiar și liderii opoziției din Rusia și Belarus beneficiază de acoperirea cheltuielilor de deplasare în străinătate din partea unor fundații străine.

„În al doilea rând, de astfel de finanțări beneficiază inclusiv exponenții acestui regim – de pildă, vizita lui Marian Lupu descrisă în pagina care urmează a fost finanțată de asemenea de către KAS. Un alt exemplu sunt biletele de avion pentru recenta vizită a lui Candu în SUA, care au fost achitate de către Atlantic Council, un ONG respectabil din SUA (facem abstracție că banii au venit din partea lui Vaja Jhashi, un personaj din anturajul lui Plahotniuc care controlează companii deținute de cetățeni ruși). Există o multitudine de alte exemple în care exponenți ai Partidului Democrat și ai altor partide au fost la evenimente organizate de fundații politice străine, costurile participării fiind acoperite de către organizatori", mai susține Litvinenco.

Mai multe detalii vedeți pe site-ul PAS.

Amintim că acum o săptămână deputatul Igor Vremea a prezentat raportul Comisiei de anchetă privind presupusele finanțări din scheme frauduloase a Fundației „Open Dialog", iar una din concluziile comisiei este că partidele PAS și PPDA, cât și liderii acestuia au beneficiat de finanțări de la această fundație fără a le declara.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: