• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Raport SUA: În RM există tortură în închisori, arestări arbitrare și justiție selectivă

15 Martie, 08:21

În închisorile din R. Moldova există tortură și condiții inumane, persoanele încă mai sunt arestate arbitrar, justiția este selectivă, iar libertatea presei este îngrădită.

Constatările aparțin Departamentului de Stat al SUA, care a făcut public un Raport privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018, prezentat ieri de secretarul american de stat Mike Pompeo. 

Raportul oferă și exemple concrete, cum ar fi moartea lui Andre Brăguță, care a fost torturat în închisoare, notând că în total au decedat 30 de deținuți pentru că nu au beneficiat de asistență medicală corespunzătoare, al reținerii, lângă Chișinău, a unui așa-zis oficial al vămilor transnistrene, Ghenadi Kuzmiciov, care a fost predat ulterior transnistrenilor. Acesta este cercetat pentru contrabandă și riscă zece ani de închisoare.

Potrivit aceluiași document, deși legislația prevede sancțiuni penale pentru acte de corupție, guvernarea de la Chișinău nu o aplică eficient, iar oficialii corupți scapă nepedepsiți.

Totodată, raportul notează presiuni asupra presei independente, concentrarea proprietății în mass-media, dar și existența corupției la scară largă atât în sistemul judecătoresc, cât și în alte instituții de stat. 

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a comentat astăzi că Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la R. Moldova pentru anul 2018 este „mai bun” decât cel precedent.

„În fiecare an suntem monitorizați și conteză să avem o evoluție pozitivă în rapoartele respective. De la an la an, situația este mai bună și asta ne bucură foarte mult. Chiar dacă, evident, recunoaștem, sunt încă multe probleme în republică pe care trebuie să le rezolvăm”, a spus Andrian Candu.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: