• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 9º C
  Craiova 10º C
  Galati 12º C
  Iasi 13º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8246 LEI
  1 USD = 4.4133 LEI
  1 GBP = 5.4549 LEI
  1 CHF = 4.5646 LEI
  1 HUF = 1.3206 LEI
  1 BGN = 2.4668 LEI
  1 JPY = 4.1005 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Zăngănesc cătușele la AȘM. Soții Duca, învinuiți într-un dosar de corupție

19 Noiembrie, 17:08

Președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca și soției sale, le-a fost înaintată învinuirea în dosarul de corupție în care aceștia erau vizați. Cei doi au fost citați săptămâna trecută la sediul Procuraturii Anticorupție pentru a li se aduce la cunoștință nou statut procesual. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către ofițerul de presă al PA, Anastasia Mihălceanu.

duca

Potrivit sursei citate, soții Duca sunt învinuiți într-o cauză penală instrumentată de PA, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu urmări grave, și anume cauzarea unui prejudiciu material in proportii deosebit de mari.

Contactat de reporterii Deschide.MD, Gheorghe Duca a confirmat faptul că a fost la Procuratura Anticorupție, dar a spus că el se declară nevinovat.

„Ei de vreo trei ani mă hărțuiesc. Ce să fac. Trebuie să mă duc sa demonstrez că nu sunt vinovat. Cineva toarnă și spune minciuni, iar eu trebuie să demonstrez că nu sunt vinovat. Nu răspund la niciun fel de întrebări, vă spun doar că nu sunt vinovat. Eu am lucrat cinstit pentru țară, pentru știință, pentru cercetători”, a declarat academicianul.

Vom aminti că, în cadrul unei inspectări financiare mai vechi, a fost stabilit faptul că Gheorghe Duca și Maria Duca, exercitând funcții în mai multe instituții publice, au fost remunerați contrar prevederilor legale. Deși a lipsit din țară, Gheorghe Duca a primit un salariu nejustificat de peste 11 mii de lei, dar și alte cheltuieli salariale neîntemeiate în valoare de peste 14 mii de lei.

De altfel, în perioada august 2011- iunie 2016, Duca a fost tabelat nejustificat de către Institutul de Chimie al AȘM, precum că ar fi lucrat în cadrul laboratorului Institutului și a primit un salariu de peste 63 de mii de lei. Acesta a mai beneficiat nejustificat de premii majorate, fiind depășit plafonul anual al fondului de premiere cu circa 17,5 mii lei.

La rândul său, și soția președintelui AȘM, Maria Duca, a primit cu iregularități premii anuale de peste 239 de mii de lei. În rezultatul celor expuse, CNA a constatat o bănuială de săvârșire a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu la calcularea și achitarea plăților salariale în perioada 2011-2016 cetățenilor Gheorghe și Maria Duca.

În anul 2014, CNI a constatat că Gherghe Duca a ascuns de ochii publici 17 conturi bancare cu suma totală de 402 500 lei, 10 000 dolari și 10 800 euro, dar și 4 terene agricole pe care le deține în Strășeni. Oficialul nu a inclus în declarația de averi și 116 acțiuni care le deține la la o asociație comercială, în valoare de 1 leu per acțiune și 398 de acțiuni la o altă asociație comercială în valoare de 10 lei per acțiune. Pe lângă încălcările menționate mai sus Duca nu a prezentat comisiei 10% cota parte în valoare de 5400 lei la o Societate cu răspundere limitată și alte 30 % de acțiuni ale soției la alt SRL tot în valoare de 5400 lei.

Potrivit unui material publicat recent pe Deschide.MD, în 2017 familia președintelui Academiei de Științe a obținut în 2017 venituri de aproape 1 milion 400 de lei, cel puțin acest lucru reiese din declarația de avere pentru anul trecut. Potrivit documentului, în anul 2017, familia Duca a obținut acești bani de la locul de muncă de bază - președinte al Academiei, soția - Universitatea Academiei de Științe, dar și din activitatea didactică.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: