• Bucuresti 20º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 19º C
  Craiova 19º C
  Galati 18º C
  Iasi 18º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.1525 LEI
  1 GBP = 5.3881 LEI
  1 CHF = 4.5548 LEI
  1 HUF = 1.3273 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.9851 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R.Moldova vrea să importe experiența României pentru a putea exporta carne și ouă în UE

21 Mai, 08:24

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) solicită de la colegii din România acordarea asistenței pentru laboratoare în domeniul sanitar-veterinar, organizarea instruirilor specialiștilor și schimb de experiență în domeniul siguranței alimentelor. Subiectul a fost discutat azi în cadrul întrevederii Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, și șeful ANSA, Ion Sula.

Daniel Ionita

Potrivit unui comunicat de presă al ANSA, Sula a atras atenția asupra oportunităților pe care instituția ar dori să le exploreze cu partea română, și anume acordarea, de către instituțiile abilitate din România, a asistenței metodice pentru laboratoare din Republica Moldova în domeniul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor pentru  acreditarea metodelor (lapte, carne de pasăre și ouă), organizarea instruirilor specialiștilor din cadrul laboratorului, schimb de experiență.

De precizat că Republica Moldova nu are dreptul să exporte în țările UE carne de pasăre și ouă de categoria „B” din cauza că laboratoarele din țară nu sunt acreditate la standardul internațional ISO 17025 și operatorii naționali din domeniul fabricării produselor de origine animalieră nu sunt pregătiți. În acest sens, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit DG-Sante care este preconizată pentru septembrie 2019.

S-a convenit asupra creării oportunităților ca consumatorii celor două state să guste din diversitatea produselor din ambele țări (struguri de masă, vinuri, etc.), iar reconstrucția și modernizarea Postului vamal Sculeni va permite efectuarea controalelor vamale conform standardelor internaționale, precum și fluidizarea mărfii”, se menționează în comunicat.

Sula a subliniat importanța parteneriatelor între cele două țări în toate domeniile economiei naționale, în special, în domeniul siguranței alimentelor, mulțumind părții române pentru suportul continuu oferit Republicii Moldova atât la nivel național, cât și instituțional. Acesta a adus la cunoștința șefului Misiunii diplomatice despre colaborarea eficientă cu ANSVSA – instituția omoloagă din România, făcând o scurtă trecere în revistă a celor mai importante activități bilaterale:

- în 2018, printr-un proiect finanțat de FAO, colegii de la ANSVSA au întreprins 3 misiuni la Chișinău, organizând instruiri la subiectul “evaluarea politicii de analiză a riscului și aplicarea instrumentelor și a procedurilor de analiză a riscului de către autoritățile competente din Moldova”;

- în ultimii aproape 10 ani deja, instituțiile noastre colaborează în domeniul efectuării testelor la depistarea reziduurilor în produsele de origine animală. În acest sens, ANSA contractează laboratoarele din România, ș.a.

Interlocutorii au căzut de acord că în pofida provocărilor comune (pesta porcină africană, obiecte de carantină ș.a.) eforturile comune de conlucrare au condus la soluționarea rapidă și eficientă a situațiilor de risc.

România rămâne a fi principalul partener al RM privind schimbul comercial cu Uniunea Europeană.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: