• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 27º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2129 LEI
  1 GBP = 5.2448 LEI
  1 CHF = 4.2801 LEI
  1 HUF = 1.4542 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9037 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Un nou raport aceleași concluzii: Achizițiile publice de la Orhei netransparente și ilegale

30 Octombrie, 14:21

Achizițiile publice de la primăria Orhei sunt în continuare netransparente și se desfășoară cu diferite încălcări grave. Acestea sunt concluziile raportului IDIS Viitorul care a monitorizat procesul de achiziții publice din acest oraș în perioada iulie - octombrie.

IDIS

Potrivit autorilor raportului, pe pagina oficială a primăriei nu sunt întotdeauna publicate toate informațiile privind anumite achiziții publice, iar funcționarii de la Orhei nu sunt deschiși de a colabora cu societatea civilă și instituie un regim birocratic în comunicarea cu reprezentanții societății civile.

„Primăria Orhei ar trebui să asigure transparența prin intermediul paginii oficiale. Sunt aproximativ 20 de informații până iunie. Informațiile de multe ori sunt incomplete și nu oferă posibilitatea folosirii unor motoare de căutare. Deci accesul la informațiile privind achizițiile publice este destul de limitat”, a declarat Tatiana Djamanov.

Aceeași sursă a mai adăugat că planul achizițiilor publice pentru anul 2018 nu a suportat modificări esențiale și au avut loc anumite achiziții publice fără ca ele să fie publicate pe site-ul primăriei.

„Până acum au fost publicate două cereri de oferte de preț, una - pentru produse petroliere pentru anul 2019 și o altă procedură cu date incomplete. Astfel din planul de achizții putem afla doar denumirea achiziției - reîncărcarea și generarea imprimentelor dar nu putem afla perioada de achiziție, prețul, participanții și alte informații nu sunt publicat”, a adăugat Tatiana Djamanov.

Un caz aparte, este achiziția de lucrări de reparații pentru sistemul de canalizare a Grădiniței nr. 12 din orașul Orhei: „proceudra de achiziție s-a încheiat în iulie, lucrările însă nu au fost finisate nici până acum”.

Mai mult decât atât expertul IDIS Viitorul spune autoritățile de la Orhei au refuzat ca acesta să participe la la această procedură de achiziție publică.

„Am făcut o cerere ca să participe o persoană de la IDIS Viitorul la această achiziție, însă am fost refuzați motivându-se că deja sunt doi reprezentanți ai societății civile la această achiziție. Persoanele care au ținut să fie incluse în grupul de lucru s-au aprezentat doar la o ședință ulterior au lipsit. Ulterior am primit și răspunsuri trase la indigo de la mai mulți funcționari de la Orhei inclusiv primarul Ilan Shor”, a adăugat Tatiana Djamanov.

Amintim că la mijlocul acestei veri, un alt raport IDIS Viitorul semnala că deși primăria municipiului Orhei se numără printre cele mai mari autorități contractante (AC) din Moldova, din 2015, instituția nu a prezentat niciun raport de activitate, nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web nicio Declaraţie de bună guvernare, nu se cunoaşte dacă Inspecţia Financiară a efectuat vreun control și ultima dată Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru anul 2014. Timp de 3 ani (iulie 2015-mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice, potrivit constatărilor raportului de monitorizarea a achizițiilor publice de la Orhei.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: IDIS, Ilan Sor, ilegalităţi, Orhei, raport, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: