• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 28º C
  Craiova 32º C
  Galati 27º C
  Iasi 20º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 27º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2803 LEI
  1 GBP = 5.3251 LEI
  1 CHF = 4.3235 LEI
  1 HUF = 1.4260 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9725 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// RISE: Autoritățile au interceptat timp de câțiva ani mai mulți opozanți ai guvernă

14 Iunie, 11:36

O investigație publicată astăzi de RISE Moldova, arată că în ultimii ani autoritățile au interceptat mai mulți opozanți ai guvernării democrate.

RISE

Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești.

Datele deținute de RISE Moldova arată că oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice a unui număr total de 51 de persoane. Opt dintre ele s-au perindat prin toate cele trei dosare penale, fiind vorba în special de fruntași ai Platformei DA. Alte nouă persoane s-au regăsit în două dosare. Asta chiar dacă legislația penală spune că „este INTERZISĂ autorizarea repetată a măsurii speciale de investigaţii pe acelaşi temei şi asupra aceluiaşi subiect.”

Iar discuțiile celor 51 au umplut 205 DVD-uri „de model Titanium şi Esperanza”. Doar că, în majoritatea absolută a cazurilor, oamenii legii ajungeau să constate „că datele obținute în urma efectuării măsurii speciale de investigații nu prezintă interes pentru cauza penală” și solicitau judecătorului de instrucție „nimicirea suporturilor electronice în original pe care au fost înregistrate comunicările”. Mai exact, astfel de soartă au avut 204 din cele 205 de DVD-uri.

Vedeți aici întrega investigație.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: