• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Președintele de onoare al Partidului „ȘOR” scapă de amendă pentru că nu cunoaște limba română

03 Aprilie, 13:05

Candidatul Partidului „ȘOR” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și președintele de onoare al formațiunii respective, Valeri Klimenko, scapă de amendă pentru depășirea limitei de viteză, motivul fiind dat de faptul că nu posedă „limba de stat”. Hotărârea a fost pronunțată zilele trecute de Judecătoria Chișinău.

klimenko

Potrivit materialelor cauzei, Klimenko a fost oprit de ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare al IGP la sfârșitul lunii septembrie 2018, când politicianul se deplasa prin orașul Cimișlia, ignorând prevederile Regulamentului circulației rutiere. Mai exact, acesta se deplasa cu 76 km/h pe sectorul stabilit de drum de la 20 la 40 km/h.

Pentru acest fapt, Klimenko a fost sancționat cu 18 unități convenționale și 4 puncte de penalizare.

Nefiind de acord cu sancțiunea aplicată, Klimenko a solicitat anularea acesteia pe motiv că „la întocmirea actului, agentul constatator nu a ținut cont de faptul că el nu cunoaște limba de stat. Mai mult ca atât, agentul constatator a refuzat cererea de a-i fi asigurată traducerea actului întocmit”.

În cadrul ședinței de judecată, magistrații au susținut că sancțiunea în privința lui Klimenko trebuie anulată pe motiv că art. 443 al. (3) Cod conravențional prevede că „în cazul în care persoana în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional sau victima nu cunoaşte limba procesului-verbal, se asigură asistenţa unui interpret/traducător, datele lui consemnîndu-se în procesul-verbal”.

Ţinând cont de faptul că Klimenco Valerii este vorbitor de limbă rusă şi nu cunoaşte limba de stat, or cesta a solicitat ca actul întocmit să-i fie tradus în limba rusă, era necesară participarea unui interpret care i-ar fi adus la cunoştinţă circumstanţele de drept şi de fapt indicate în procesul-verbal cu privire la contravenţie, precum şi i-ar explica în limba pe care o cunoaşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de cod”, se menționează în hotărârea instanței.

În acest sens, procesul-verbal cu privire la aplicarea sancțiunii cu amendă în privința lui Valeri Klimenko a fost anulat.

Hotărârea este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani).

Valeriu Klimenko este fondatorul Mișcării „Ravnopravie” care a devenit ulterior Partidul „ȘOR”. La moment, Klimenko este președinte de onoare al formațiunii conduse de primarul de Orhei.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Klimenko a candidat atât pe lista de partid a „ȘOR”, cât și pe circumscripția uninominală nr.49 (La Est de R.Moldova).

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: