• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova, observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Experți: Avantaje, nici cât un vârf de ac

15 Mai, 14:38

Statul de observator pe care l-a obținut R. Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice - și cu care se laudă Igor Dodon - nu va oferi avantaje economice statului nostru nici cât un vârf de ac, afirmă experții economici din R. Moldova.

uniunea vamala

Dimpotrivă, expertul economic Sergiu Gaibu admite ca primirea acestui statut comportă anumite riscuri, deoarece Rusia e împotmolită până la gât în sancțiuni.

„În condițiile autoizolării Rusiei, a sancțiunilor în creștere este important să menținem o relație atentă pentru a nu provoca o atitudine negativă din partea partenerilor vestici, care sunt cu mult mai importanți. În general, e bine de avut relații și de monitorizat situația în comunitățile economice vecine”, a comentat Sergiu Gaibu.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că ceea ce-a râvnit cu multă ardoare Dodon până acum, odată obținut, nu va avea decât un rol simbolic, de altfel ca și președintele în R. Moldova.

„Statutul de observator nu dă nimic în plus, dar nici în minus. Orice țară, dacă are anumite interese, poate obține acest statut, care te ajută pe viitor să-ți definești politicile și, dacă vrei, să-ți intensifici relații. Nu poate fi vorba de un impact imediat nu e nici pozitiv nici negativ”, a opinat Ioniță.

Acesta a subliniat că este mai mult „simbolic politic decât de impact real”.

Amintim că ieri Consiliul suprem al Uniunii Eurasiatice (Rusia, Armenia și Belarus) a votat astăzi pentru oferirea Republicii Moldova a statului de observator pe lângă uniunea economică.

Sursa: deschide.md

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: