„Suprafaţa totală a terenului este de 0.6887 ha (constă din 2 numere cadastrale – nr.1 cadastral 0100206.021 cu suprafaţa de 0.3 ha cu o construcţie amplasată pe acest teren cu suprafaţa totală 6948,1 m.p. - şi respectiv nr. 2 cadastral 0100206.153 cu suprafaţa de 0.3887 ha cu 5 construcţii amplasate pe acest teren cu suprafaţa totală a construcţiilor 15.020,6 m.p ). Suprafaţa totală a construcţiilor (6 construcţii) este de 21.968,7 m.p. Preţul este negociabil”, comunica banca pe site-ul de anunțuri.

Sunat de reporterii Deschide.MD, actualul rector Iulian Galben, a negat informația. „Nu știu, este o informație falsă. Cereți informații de la bancă”, ne-a declarat Galben.

Surse academice ne-au explicat că bunurile imobile ale ULIM-lui au fost gajate de defunctul rector ULIM Andrei Galben în beneficiul omului de afaceri Anatol Stati, care are o dispută în instanțele de arbitraj internațional împotriva Kazahstanului. Între timp, banii împrumutați de Anatol Stati de la Moldinconbank, nefiind returnați, au dus la scoaterea în vânzare a clădirilor ULIM. 

Anatol Stati ne ne-a răspuns la apel pentru a ne confirma sau infirma cele comunicate de sursele noastre.

Deși instituția universitară știa despre existența contractelor păguboase semnate de defunctul rector, a efectuat admiterea în anul academic 2018-2019, punând în situație complicată studenții, dar și profesorii acestei instituții.

Actualmente Codul Educației nu conține prevederi exprese referitor la situații de criză financiară în instituțiile private de învățământ – cum se procedează cu studenții, care va fi soarta angajaților etc.

Ministerul Educației ne-a spus că examinează informația și va reveni cu o reacție în cel mai scurt timp.