• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9472 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.8502 LEI
  1 CHF = 4.6294 LEI
  1 HUF = 1.3567 LEI
  1 BGN = 2.5294 LEI
  1 JPY = 3.7459 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Noua guvernare anulează legea cetățeniei prin investiție

18 Iunie, 14:31

Deputații din majoritatea parlamentară PSRM - „ACUM” a votat astăzi, în primă lectură, anularea așa-numitei legi a cetățeniei prin investiție, votată anterior de democrați și socialiști.

cetatenie

În baza acestei legi, președintele Igor Dodon a acordat deja cetățenia R. Moldova pentru doi cetățeni străini. 

Unul dintre autorii proiectului de lege, Sergiu Litvinenco, a acuzat faptul că legea cetățeniei prin investiție a fost votată în mod netransparent și creează riscuri pentru securitatea națională a R. Moldova. 

Potrivit lui Litvinenco, există riscul ca persoane cu trecut dubios din alte state să devină cetățeni ai R. Moldova sau ca cei implicați în furtul miliardului să cumpere proprietăți acasă, prin interpuși, din banii furați din sistemul bancar. Deputatul a amintit și despre criticile aduse la nivelul Parlamentului European vizavi de același sistem implementat în Malta.

„Această lege poate pune sub semnul întrebării și sistemul liberalizat de vize cu UE”, a avertizat Litvinenco. 

„Cetățenia R. Moldova nu se vinde, precum nu se vinde onoarea și patria”, a adăugat un alt deputat PAS, Dan Perciun. 

Democratul Sergiu Sârbu a ținut să amintească faptul că această lege a fost votată inclusiv de deputații socialiști și a întrebat ce se va întâmpla cu cetățenii străini care deja au obținut cetățenia R. Moldova în baza legii respective. 

Autorul inițiativei a răspuns că cele două cazuri de acordare a cetățeniei vor fi examinate și, dacă persoanele respective nu prezintă pericol la adresa securității R. Moldova, își vor păstra pașapoartele moldovenești.

Recent Agenția Servicii Publice anunța că 23 de investitori străini au depus cereri pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, conform datelor comunicate azi la Guvern în cadrul prezentării proiectului privind dobândirea cetățeniei prin investiții.

Vicedirectorul Servicii Publice a declarat recent că acest proiect nu reprezintă niciun risc, pentru au fost luate în considerare toate recomandările Uniunii Europene.

ASP a dat asigurări ce persoanele care sunt condamnate la nivel internațional, anunțate în căutare de către Interpol sau au fonduri care provin din mediul criminal nu au nicio șansă să devină cetățeni ai R. Moldova.

La nivel mondial, asemenea programe sunt implementate în 60 de state, iar anual 40 de mii de persoane obțin cetățenia altor țări, contribuind în medie cu circa trei miliarde de dolari la fiecare economie.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: anulare, Guvernare, legea cetateniei, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: