• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 22º C
  Craiova 26º C
  Galati 25º C
  Iasi 24º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.8398 LEI
  1 USD = 4.3112 LEI
  1 GBP = 5.4325 LEI
  1 CHF = 4.4819 LEI
  1 HUF = 1.3998 LEI
  1 BGN = 2.4745 LEI
  1 JPY = 3.9648 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Nicolae Popescu: Fără federalizare și trupe ruse în regiunea transnistreană

12 Iunie, 14:12

Nicolae Popescu, ministrul de Externe din Guvernul condus de Maia Sandu, s-a pronunţat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii şi împotriva federalizării Moldovei.

Nicolae Popescu

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a spus că „nu există riscul de federalizare a Moldovei”, transmite Infotag.

Sunt împotriva federalizării, la fel ca şi majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova. În Parlament nu există o majoritate pentru a lua o astfel de decizie. Nu mai vorbesc despre majoritatea constituțională, deoarece pentru federalizare trebuie modificată Constituția. Nu există astfel de riscuri”, a subliniat Popescu.

Întrebat despre retragerea trupelor ruse din Moldova, el a spus că „acestea se află pe teritoriul republicii în pofida angajamentelor Rusiei şi acordurilor internaţionale”.

Am fost specialist pe conflictele nerezolvate din spaţiul postsovietic. Am fost în Georgia, în Nagorno-Karabah și alte puncte fierbinți. Vreau să vă spun că Republica Moldova este singura țară care nu a semnat nici un acord care ar legitima prezența trupelor rusești pe teritoriul său. Nimeni dintre liderii din Republica Moldova nu a sprijinit aflarea trupelor rusești. Vă asigur că RM va insista în continuare pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său”, a spus Popescu.

În același timp, el a menționat că Guvernul din care face parte pledează pentru „cooperarea cu Federația Rusă”.

Relaţiile dintre marile puteri sunt conflictuale în multe privinţe, însă referitor la Moldova acestea au ajuns la un compromis. Acest lucru este foarte important, este un semn că şi ei vor să vadă stabilitate în Moldova. Şi pentru noi nu este necesar să participăm la diferite jocuri geopolitice”, a spus diplomatul.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a spus că Moldova va continua politica externă proeuropeană.

M-am întâlnit astăzi cu Preşedintele Dodon. Am discutat totul. Nimeni nu va denunţa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi nici alte documente”, a spus ministrul.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: