• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Harunjen a cerut în instanță ca un fost funcționar să plătească despăgubiri în locul statului

06 August, 12:04

Procuratura Generală anunţă despre finalizarea examinării cererii de chemare în judecată, înaintată de Procurorul General privind încasarea, în ordine de regres, a sumei de 24000 lei de la un fost şef de secţie din cadrul Instituţiei Penitenciare P-4, pentru maltratarea a doi deţinuţi în timp ce aceştia îşi ispăşeau pedeapsa, potrivit unui comunicat de la PG.

harujen

Astfel, anterior prin decizia Curţii de Apel Chişinău funcţionarul a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii prevăzute de art.328 alin. (2) lit.a) Cod Penal şi condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele Ministerului Justiţiei pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei închisorii a fost suspendată condiţionat pe un termen de probă de 1 an.

Totodată, instanţa a admis în principiu acţiunile civile înaintate de părţile vătămate, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor să se pronunţe instanţa civilă.

Prin urmare, prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, a fost admisă acţiunea victimelor maltratării împotriva statului, în persoana Ministerului Finanţelor, privind încasarea din bugetul de stat a sumei de 12 mii lei pentru fiecare, cu titlu de prejudiciu moral.

La 15 august 2014, Ministerul Finanţelor a executat hotărârea judecătorească şi a transferat suma de 24 mii lei în contul victimelor infracţiunii.

În consecinţă, Ministerul Finanţelor a solicitat Procuraturii Generale examinarea chestiunii privind tragerea la răspundere materială a persoanei care a condiţionat încasarea banilor din bugetul de stat, conform deciziilor judiciare.

La 07.04.2015 Procuratura Generală a înaintat o cerere de chemare în judecată, în interesul Ministerului Finanţelor, de încasare a sumei de 24 mii lei de la fostul şef de secţie din Penitenciarul-4, recunoscut vinovat de maltratarea deţinuţilor.

În rezultatul judecării cauzei, pe 3 august 2018, Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani a admis integral acţiunea civilă înaintată de Procurorul General şi a dispus încasarea, în ordine de regres, în contul Ministerului Finanţelor a sumei de 24 mii lei.

Hotărârea instanţei de judecată este cu drept de atac în condiţiile legii.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: