• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9487 LEI
  1 USD = 4.3767 LEI
  1 GBP = 5.8121 LEI
  1 CHF = 4.7595 LEI
  1 HUF = 1.3605 LEI
  1 BGN = 2.5302 LEI
  1 JPY = 3.8642 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Gruparea „Borman”, un fel de „Cosa Nostra” în stil moldovenesc (partea 3)

14 Mai, 14:22

Cunoscută în lumea interlopă drept „gruparea lui Borman”, rețeaua criminală era structurată ierarhic: avea „celule” în fiecare oraș portughez.

borman

Indivizii estorcau sume de bani de la moldovenii plecați la muncă peste hotare, în special în Portugalia, dar și alte în state europene, prin șantaj, aplicarea forței și amenințare cu moartea. În anul 2001, după mai multe investigații speciale, inclusiv de monitorizare a mai multor membri ai grupării, Poliția Judiciară Portugheză a reușit să identifice câteva victime ale haidamacilor lui „Borman”. După trei ani de asidue investigații, unii s-au pomenit după gratii. Deschide.MD a reușit să intre în posesia hotărârii de Curții districtului Cascais, în care sunt relatate cu lux de amănunte schema organizatorică a grupării, activitatea, dar și infracțiunile comise.

Gruparea Borman avea la dispoziție informații cu privire la fluxurile de migrație din Est spre Portugalia, prin intermediul contactelor stabilite cu persoane de legătură din Franța și Spania.

Pe traseul urmat de unitățile de transport erau dislocate echipe ale grupării Borman, care se ocupau cu urmărirea, interceptarea vehiculelor, dar și abordarea migranților. Vehiculele erau atacate cu arme, iar pasagerii erau amenințați și bătuți.

Dacă migranții încercau să opună rezistență, erau deposedați de bunuri și bani. În general, migranții erau deposedați doar de o parte din bunuri și valori pentru a le permite astfel, la sosirea în Portugalia, să achite sumele cerute pentru angajare în câmpul muncii, ca astfel să creadă că promisiunea de angajare era îndeplinită.

Cum au fost reținuți membrii grupării „BORMAN”

Poliția Judiciară a Portugaliei a făcut cunoștință cu gruparea BORMAN pentru prima dată în luna mai a anului 2000, după ce un portughez, proprietarul unei firme la care un moldovean era angajat ca șofer, a alertat oamenii legii despre faptul că un grup de persoane l-au răpit pe verișorul angajatului său și cer o recompensă de câteva mii de dolari pentru eliberarea acestuia, în caz contrar îl vor omorî.

Totul a început la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai 2000, când în regiunea Cascais, unul dintre rakeții lui Borman,  a cerut bani de la Ion Carga, un moldovean care  lucra în Portugalia.

Carga l-a telefonat pe prietenul său Mihail Musteață și i-a cerut să-l ajute. Mihail a  venit imediat la locul unde îl anunțase amicul său, la restaurantul McDonald’s de lângă gara de trenuri din Cascais, iar acolo îl aștepta Ion și trei membri ai grupării Borman.

Aceștia i-au spus lui Mihail că vin din partea lui „BORMAN” și că Ion trebuia să achite o sumă de bani pentru faptul că exploatează, pe teritoriul Portugaliei, persoane venite din țările de Est fără permisiunea lui „BORMAN”.

Rakeții au cerut de la Ion Carga 50.000 $ (Escudo portughez), iar Mihail a fost cel care i-a împrumutat banii lui Ion ca să scape de presiunile grupării.

Câteva zile mai târziu, unul dintre cei trei rakeți, care au luat banii, l-au sunat pe Mihail și i-au zis să organizeze niște numere de înmatriculare pentru mașina sa de marca Audi 80, iar el, știind despre cine este vorba, din frică s-a supus și acceptat să-i ajute.

Ulterior, cel care i-a cerut plăcuțele de înmatricurale lui Mihail, și-a arătat interesul  față de dânsul și l-a chemat la o întrevedere. Acesta susținea că prietenii săi doresc să vorbească cu el. Mihail avea mai multe suspiciuni și nu s-a prezentat la acea întâlnire.

„Cu toate acestea, când a fost contactat din nou de SERGIU PRODAN, a aranjat o întâlnire cu acesta pentru data de 10 mai 2000, la ora 20.00, la Hotelul „Ecuador”, în Cascais. Ajungând la fața locului și după ce a parcat mașina cu care a venit, Mihail a așteptat un pic în stradă. În jurul orei 20:30, trei autovehicule de marca BMW, Alfa Romeo și AUDI au sosit la locul respectiv, transportând în jur de opt persoane”, scrie în documente.

La volanul automobilul de marca BMW, cu numere de înmatriculare germane, se afla Oleg Flocea, fratele lui BORMAN ( el fiind și Oleg Pruteanu). Roman Slutu, omul de încredere a lui Borman, dar și alți doi membri ai grupării se aflau pe bancheta din spate. În vehiculul de marca Alfa Romeo, de culoarea verde, potrivit declarațiilor lui Mihail, se afla  „BORMAN”, iar vehiculul de marca Audi 80 era condus de cel care a estorcat bani de la verișorul său.

Un bărbat din BMW a coborât din automobil și s-a apropiat de Mihail și, după ce l-a întrebat cum se numește, i-a ordonat să intre pe bancheta din spate a BMW-ului. Mihail s-a pomenit blocat între doi membri ai grupării, unul dintre care Ruslan Slutu, și nu mai putea să iasă din automobil. Fratele lui Borman, Oleg, l-a  întrebat pe Mihail dacă cunoaște vreo cafenea unde ar putea discuta, iar acesta i-a arătat o cafenea situată în față. Însă Oleg a pornit motorul BMW-ului și s-a deplasat în direcția înspre Sintra, la Serra.

Ulterior, unul dintre rakeții din automobil l-a lovit cu pumnul în față pe Mihail, iar altul a deschis în fața lui un cuțit tip „fluture” și au început a cere de la victimă 5000 de dolari. Mihai le-a zis că nu are acești  bani.

BMW-ul a oprit într-o pădure din apropiere de Sintra, unde îi aștepta vehiculul de marca Alfa Romeo în care se afla  „BORMAN”.

„BORMAN” i-a spus apoi lui Mihail că trebuie să achite 3.000 dolari pentru „placile de înmatriculare”. Mihail a repetat că nu are acești bani. Unul dintre cei prezenți i-a sugerat să-l telefoneze pe vărul său, Serghei Ponomarenco, și să împrumute bani de la el, ceea ce și a făcut. Serghei Ponomarenco a acceptat să aducă doar suma de o mie dolari lângă JUMBO din Cascais.

Mihail, înouțit de fratele lui Borman și alți doi membru ai grupării, s-au deplasat cu BMW-ul la JUMBO din Cascais, iar BORMAN și ceilalți au rămas să-i aștepte în pădure.

„Între timp, în jurul orelor 21.00, Serghei Ponomarenco l-a contactat la telefonul mobil pe șeful său, José Manuel Duarte Machado, și i-a spus că vărul său, Mihail, a fost „reținut de către bandiți (băieți răi)” și că va fi eliberat doar dacă le achită acestora suma de 5.000 dolari USD, în caz contrar este „lichidat”.

José Manuel Machado s-a dus apoi acasă la Ponomarenco, care era angajat în calitate de șofer al administrației companiei primului, și, în prezența lui, a telefonat personal la Poliția Judiciară din Lisabona, denunțând situația”, scrie în sentința de condamnare.

După ceva timp, mai multe echipe ale Poliției Judiciare s-au deplasat spre parcarea JUMBO din Cascais. Ponomarenco, a mers încolo cu BMW-ul patronului său, iar la intrare în parcare îl așteptat Mihail, care a urcat în automobil.

Imediat, un vehicul de marca AUDI s-a oprit în spatele BMW-ului, iar în fața acestuia s-a oprit un alt BMW, astfel încât să imobilizeze automobilul și să prevină o eventuală încercare a lui Mihail și a vărului său Ponomarenco de a scăpa și fugi.

În acel moment, Poliția Judiciară a abordat cele două vehicule de marca AUDI și BMW cu care veniseră cei patru membri ai grupării BORMAN, iar aceștia au fost încătușați. Câteva zile mai târziu. BORMAN l-a telefonat personal pe Mihail și i-a cerut să-și schimbe declarația  în instanță și să zică că totul a fost o neînțelegere și, în schimb, i-a promis bani și un pașaport emis de Republicile Baltice.

Poliția portugheză, la acea perioadă, avea deja luată în vizor gruparea „BORMAN”, unii dintre membri fiind filați, iar convorbirile telefonice erau interceptate, dar nu erau încă identificate toate victimele, însă după ce a fost înregistrat cazul cu sechestrarea lui Mihail, poliția judiciară  portugheză a avut undă verde și i-a reținut pe cei 24 membri ai grupării „BORMAN”, care au fost vizați într-un dosar prin cumul.

În același dosar, au fost documentate și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea, dintre care erau vizați chiar și doi membri ai grupării, care au mers împotriva lui „Borman”, iar ultimul a ordonat să fie bătuți și alungați de pe teritoriul portughez.

Dosarul a fost pe masa magistraților mai bine de 4 ani, iar în anul 2004 toți cei 24 de membri ai grupării și-au aflat sentințele.

Capul grupării, Gheorghe Flocea, zis și BORMAN, a fost condamnat la  18 ani de pușcărie, „adjuncții” săi „Sanea” și „Roma” la câte 15 ani de pușcărie, iar fratele lui BORMAN, Oleg Flocea (tot el fiind și Oleg Pruteanu) – la 5 ani și șase luni de pușcărie.

Ceilalți 20 de membri ai grupării, la rândul lor au fost condamnați, primind pedepse cu pușcăria ce variază de la 3 la 6 ani.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: