• Bucuresti 26º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 23º C
  Cluj-Napoca 24º C
  Constanta 22º C
  Craiova 24º C
  Galati 25º C
  Iasi 25º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.8582 LEI
  1 USD = 4.0972 LEI
  1 GBP = 5.3220 LEI
  1 CHF = 4.5132 LEI
  1 HUF = 1.3490 LEI
  1 BGN = 2.4839 LEI
  1 JPY = 3.9261 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova//G. Nicu:Cum n-am fost racolat în Găgăuzia. Studiu ad-hoc asupra manipulărilor în actuala campanie

21 Decembrie, 09:40

Campania asta, care abia ia turaţii, promite să fie al naibii de interesantă.

Ghenadie Nicu

Nu atât prin faptul că votul mixt, atât de criticat de opoziţie şi privit cu ochi nu tocmai înţelegători de vajnici neni din Consiliul Europei, are latenţa burduşită de surprize (toate controlabile, aş jura cu gândul la precizia matematică a mişcărilor până acum ale PD şi capului său căpuşit de consilieri), cât mai cu seamă prin seria de tărăşenii ce vor face – profeţesc! – backgroundul apropiatului scrutin; unele – ca cea pe care tocmai mă pregătesc s-o înfăţişez aici – de un inenarabil farmec buf.

Povestea, spre a-mi contrage o sintagmă din Arghezi, începe anecdotic, la imperfect. Era mai ieri-alaltăieri, pe seară, când mă adunasem înfrigurat în jurul ceşcuţe de ceai (cu inerenta feliuţă de lămâie, obicei „slav”, na!). O oră „moartă”, fără telefoane, mesaje pe Facebook şi e-mail-uri. Adică o clipă de rai mediatic în mijlocul unui infern clocotitor. Ei, bine, tocmai atunci, conform binecunoscutului principiu care îţi aruncă, invariabil, bucuria în scârbă, sună telefonul. Alio?Palatalizarea consoanei prin părţile noastre e semn fatal că în secunda următoare o să auzi vorbă rusească. Da, răspund. Ia ot [indescifrabil] Nicodimîcea. Normal că fac ochi mari: zău?! Da de unde până unde?, adaug imediat, amintindu-mi brusc că „Nicodimîci” (de fapt „Nicodimovici”) e patronimicul unui fost parlamentar, originar de prin părţile orgolioasei autonomii. Păi, zice doamna de la celălalt capăt al firului, noi am vrea să vă spunem că Nicodimîci...

Vai, dar ştiu: că e bun, deştept, săritor la nevoie, că s-a bătut pentru găgăuzi, că a făcut şi-a dres: o mie şi unul de poncife pe care le-am reauzit – comprimate în jumătate de minut – despre un viitor candidat independent în circumscripţia cutare...

Bine, reuşesc să mă strecor în cele din urmă pe sub torentul verbal, dar, să nu vă fie cu bănat, sunt hăt de la Chişinău, ce treabă, fie şi teoretic, aş avea cu impecabilul dvs. candidat?

Cum de la Chişinău, întreabă femeia aproape revoltată, că Parascovia Vasilevna a zis că „lista-i toată de aici”...

Deci listă! Termen de ordine, termen-cheie în bulibăşeala care începe. Cineva, carevasăzică, a avut grijă (şi tenacitate!) s-o întocmească; sau, cum îmi spunea un prieten din presă, s-o cumpere, prilej cu care am aflat că numărul meu de telefon, ca şi ale atâtor altora care se credeau ca mine la adăpostul anonimatului îndărătul unor cifre ce s-au dovedit totuşi indiscreţia însăşi, e tranzacţionabil. Cumva ca în episodul acela – dintr-o veche peliculă sovietică – când, în curtea unei puşcării, unui deţinut mai stingher i se cere, pe un ton ce nu admite contradicţia, dintele de aur din gură; iar când omul observă, rezonabil, că dintele el al lui, i se arată cu degetul în fundal o grupare sumbră de fălci nebărbierite şi cărnuri revărsate, acoperite cu un maiou slinos: „Nu este al tău şi nici al meu, el al lui!”.

Am devenit, cu alte cuvinte, acum la propriu şi aproape palpabil, o masă de manevră, har internetului de unde poţi scoate, dacă te opinteşti mai tare, şi copite de cai morţi. Nu se mai mulţumesc, ca acu’ două, trei mandate, să-ţi bage pliante în cutia poştală ori să ţi le îndese în palmă, când te abordau pe stradă, fie că erai grăbit, fie că mergeai agale, cu gândul cine ştie pe unde. Arsenalul de persuadare a „cetăţeanului turmentat” s-a diversificat enorm între timp, recurge nonşalant la tehnologicale, e complicat, adică, în chipul cel mai profitabil de ultimele achiziţii în domeniu.

M-am enervat, bineînţeles, dar o clipă mai târziu mi-am dat seama ce prilej goliardic de amuzament mi-a picat: să te sune, într-o după-amiază ce părea că va sfârşi netulburată, o tanti nu de oriunde, ci din Comratul rusofil şi şovin prin contaminare simpatetică şi să te ia tam-nesam – cu o voce guşată, din care simţi aproape fizic cum se scurge în picături lenevoase distincţia, aerul impozant – cu zaharicale despre Nicodimîci, o dulceaţă de candidat, vezi mata, cu şcoală de miliţian absolvită în epocă la Kiev şi care a plimbat cu abnegaţie ani la rând tot felul de hârţoage pe culoarele Internelor noastre de atunci...

Azi, după câteva zile în care am apucat, pasămite, să uit cu desăvârşire eşuata tentativă de racolare ca alegător, mă pomenesc, la fel de intempestiv, cu un alt telefon, de la acelaşi număr (semn că, într-o campanie, nu dezarmează nimeni).

— Da?!

— ... Nicodimîci, mî hoteli vam scazati....

N-am mai avut răbdarea să aflu ce-au vrut doamnele să-i spună iubitului lor candidat: „Puneţi, vă rog frumos, o bifă în dreptul numărului meu de telefon şi mai slăbiţi-mă cu Nicodimîci: îi avem pe-ai noştri, berechet, în capitală”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: