Mai mult decât atât, Filip a ținut să avertizeze conducerea Serviciului Vamal dar și a Poliției de Frontieră că va mai efectua o vizită inopinată la un punct de trecere a frontierei și dacă va depista asemena nereguli, atunci demisiile pe care le va cere vor fi de rang mai înalt.

La începutul ședinței Guvernului Pavel Filip s-a referit la vizita efectuată la vama Leușeni.

„Aceasta este a doua vizită după cea din luna martie, și îmi aduc aminte că atunci după ce am revenit am făcut niște concluzii cu colegii de la Frontieră și de la Serviciul Vamal. Este adevărat că s-a făcut câte ceva dar nu întru totul. Am discutat și cu pasageri și cu șoferi și am constat că nu se întâmplă așa cum am convenit. Eu pot să merg mai des la punctele de trecere a frontierei dar nu intră în misiunile funcției mele. Atunci bine că încă nu am intrat în barul cela de acolo de la vamă dar dacă o să aveți posibilitatea o să intrați și o să vedeți că acolo este ca în uniunea sovietică, căldură ventilator, muște și toate celea”, a spus Filip

Șeful Cabinetului de Miniștri a mai spus că obiectul principal despre care a vorbit cu șefii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal ca să fie făcut totul în așa fel, încât să fie asigurat confortul cetățenilor.

„Se vede că șeful de la Poliția de Frontieră de la Leușeni dar și de la Serviciul Vamal de la același punct de trecere a frontierei s-au uitat la mine în ochi și m-au mințit, pentru că le-am cerut data trecută să verifice autobuzele fără să dea oamenii jos, dacă nu reprezintă risc, și mi-au spus că așa și fac. Am mers la vamă, am ridicat înregistrările video, și am văzut cum oamenii sunt dați jos. Toți trecuți cu scanerul și verificați. Am văzut și o situație batjocuritoare când la ora două, părinți cu copii mici au fost dați afară și au stat în ploaie două ore”, a adăugat Prim-ministrul.

Premierul a ținut să precizeze că mai multe persoane i-au spus că la vama Leușeni toți șoferii achită taxe de la 15 la 100 de euro pentru a nu fi verificați.

„Eu vă spun aceste lucruri pentru că eu vorbesc cu oamenii și vă pot spune că microbuzele, autocarele sau camioanele care merg în Italia cu remorci pline cu colete trec vama în jumătate de oră pentru că taxa, așa am înțeles eu, este de la 30 la 100 euro. Ei vin plătesc și pleacă. Asta este ceea ce îmi spun oamenii, turiști, agenții de turism și antreprenori. Iată eu am așa informații dar dumneavoastră nu le aveți. Mesajul meu este următorul nu se poate să ne mai batem joc de oameni”, a explicat Filip.

Pavel Filip i-a avertizat pe șefii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal că dacă vor mai fi depistate astfel de situații atunci, demisiile pe care le va cere premierul vor fi de rang mult mai înalt.

„Cer ca până mâine să-mi fie prezentată demisia șefului Poliției de Frontieră de la Leușeni dar și demisia șefului Serviciului Vamal de la Leușeni. Vreau să verificați și alte puncte vamale și dacă vor fi depistate astfel de situații vă asigur că aceste demisii vor fi de rang mult mai înalt. Și nu mă interesează explicații de genul: că se reține coada la vama cu România. Pe mine nu mă interesează la ce vamă se rețin oamenii, pe mine mă interesează ce se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova. Apropo de frontiera cu România am să vorbesc cu premierul român Viorica Dăncilă ca să intervină în această situație”, a declarat Filip.

Prim-ministrul Pavel Filip a efectuat acum șase zile o vizită inopinată la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pentru a verifica modul în care cetățenii traversează frontiera în plin sezon estival, când fluxul de călători crește.

Premierul a discutat cu oamenii și i-a întrebat despre timpul de așteptare, dar și despre atitudinea angajaților de la Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră.

Sursa: deschide.md