• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.3869 LEI
  1 GBP = 5.8407 LEI
  1 CHF = 4.7398 LEI
  1 HUF = 1.3444 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8469 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Desenarea Tricolorului și a hărții României Mari pe „tancul din Leușeni” nu este infracțiune

25 Octombrie, 13:36

Procuratura din Hâncești a luat o decizie în cazul „tancului lui Stalin de la Leușeni”, pe care tinerii din Partidul Unității Naționale au vopsit tricolorul și harta României Mari, în ziua când erau marcați 79 de ani de la semnare pactului Ribbentrop-Molotov, care a dus la ocupația rusă în Basarabia românească.

PUN

Acțiunea nu a fost calificată ca infracțțiune, iar decizia l-a nemulțumit pe liderul extremiștilor ruși din grupul „ANTIFA”, fostul deputat PCRM, Grigore Petrenco.

Veaceslav Sturzu, procurorul care a instrumentat cazul, consideră că acțiunile celor de la PUN nu pot fi calificate ca vandalism, iar efectuarea desenului sub forma tircolorului „roșu, galben și albastru”, cu harta României Mari în centru, pe piedestalul monumentului Victoria din localitatea Leușeni, raionul Hâncești nu conține un mesaj batjocoritor, înjositor, indecent, de necinstire.

”Mai mult ca atât, efectuarea desenului cu vopsea, presupune și posibilitatea ca acesta să fie șters, ceea ce la fel este important pentru atribuirea faptei respective la categoria infracțiunilor. Totodată, potrivit sesizărilor înaintate, se pretinde pângărirea Monumentului la mormântul comun al ostașilor căzuți în anul 1944, adică, inclusiv și a celor ce au luptat de partea armatei române, fapt pentru care, desenarea tricolorului cu harta României Mari, după conținutul său, nu poate fi catalogată ca având un mesaj înjositor sau de necinstire.
În ceea ce ține de elucidarea circumstanțelor invocate în sesizare, prin prisma prevederilor art. 26, 199 prim alin (2) CP al RM care prevede „Pregătirea la distrugerea bunurilor de patrimoniu cultural”, s-a stabilit următoarele. Se consideră pregătire de infracțiune, înțelegerea prealabilă de a săvârși o infracțiune, procurarea, fabricarea sau adaptarea mijloacelor or instrumentelor, sau crearea intenționată, pe altă cale, de condiții pentru săvârșirea ei dacă, din cauze independente de voința făptuitorului, infracțiunea nu și-a produs efectul. În concluzie, ținând cont că în cazul dat, faptele invocate nu întrunesc semnele componenței de infracțiune, urmează a fi refuzată pornirea urmăririi penale și dispusă clasarea procesului penal”, se arată în răspunsul lui Sturzu transmis unuia dintre tinerii PUN.

Aflat cu azil politic în Germania, liderul grupului extremist prorus „ANTIFA”, fost deputat PCRM, Grigore Petrenco, își arată nemulțumirea față de această decizie pe pagina sa de Facebook și susține că va fi contestată.

„Procuratura a refuzat începerea urmărirei penale! Procurorul de la Hâncești a argumentat că desenul sub forma tricolor şi harta României Mari pe monument nu poate fi considerat vandalism. Mai ales că vopseaua poate fi spălată.
Cred că este incontestabil profanarea mormintelor, a monumentelor, a monumentelor militare. Aceasta este una dintre cele mai josnice crime, dar Republica Moldova consideră contrariul. Pentru ei, se pare că indicatorul principal este dacă vopseaua se spală sau nu. Și dacă vopseaua este roșu-galben-albastru, este o prioritate în a nu fi considerat vandalism. Desenează unde vrei şi cât de mult vrei”, scrie Petrenco.

Reamintim că acțiunea celor de la PUN, din 23 august anul curent, a fost făcută în semn de protest față de Pactul Ribbentrop-Molotov, iar reședintele PUN, Anatol Șalaru a scris atunci pe pagina sa de Facebook că tancurile sovietice amplasate pe tot teritoriul Republicii Moldova sunt elemente ale ocupației sovietice și trebuiau de mult duse la fier vechi sau în muzee:

„Ca ministru al apărării am încercat pe diferite căi să scap Republica Moldova de aceste rebuturi ale negrei istorii sovietice. Nu am reușit întru totul”.

În continuare politicianul, anunțat atunci că „tinerii din organizația de tineret a PUN au vopsit tricolorul și harta României Mari pe tancul lui Stalin”.

„Aici este România Mare pentru că Basarabia este România. Felicitări tinerilor PUN pentru idee și efort! Și pentru că astăzi este 23 august, o zi neagra în istoria poporului român, vă invit pe toți la acțiunea de protest ce va avea loc în fața ambasadei ruse începând cu ora 10 apoi vom merge la ambasada Germaniei. Nu uităm, nu iertăm!”, a scris Șalaru.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: harta, huliganism, infractiune, PUN, Republica Moldova, Romania
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: