• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 27º C
 • 1 EUR = 4.8582 LEI
  1 USD = 4.0972 LEI
  1 GBP = 5.3220 LEI
  1 CHF = 4.5132 LEI
  1 HUF = 1.3490 LEI
  1 BGN = 2.4839 LEI
  1 JPY = 3.9261 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Curtea de Apel i-a spălat basmaua lui Shor

11 Decembrie, 11:31

Curtea de Apel a casat decizia instanței de fond în dosarul contravețional privind finanțarea ilegală a partidului Șor. Magistrații Gheorghe Iovu, Alexandru Gafton și Ghenadie Morozan au găsit de cuviință să trimită cauza la rejudecare într-un alt complet de judecată, iar decizia lor este irevocabilă.

sor

Judecătorii de la Apel menționează că nu este clar modul în care instanța de fond a stabilit data comiterii contravenției de utilizare a fondurilor venite din străinătate, câtă vreme campania a încetat pentru concurentul electoral Reghina Apostolova din momentul anulării hotărârii nr.8 din 10 aprilie 2018 a CEC.

Într-un final Colegiul relevă, că instanţa de fond a adoptat o hotărâre nefondată, examinând cauza în lipsa persoanei cu funcție de răspudere Ilan Șor, precum și a avocatului acestuia, prin ce s-a neglijat dreptul părţii, prevăzut de CEDO şi Codul contravenţional la un proces echitabil şi dreptul de a-şi susţine poziţia în vederea apărării sale.

Amintim că instanța de fond l-a condamnat contravențional pe Ilan Șor în dosarul pornit pe finanțarea ilegală a partidului său. Potrivit sentinței pronunțate pe 26 octombrie, ca urmare a sesizării făcute de Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, judecătorii l-au amendat pe Șor cu 9000 de lei, însă au refuzat să-i confiște cei 200 de mii de lei - suma constată ca fiind de proveniență ilegală.

Atunci instanța a constatat că Șor a semnat procesul-verbal cu privire la contravenția incriminată, fără a-l obiecta în vreun fel. Altfel spus, Șor își recunoscuse vina în mod tacit.

Primarul de Orhei a fost recunoscut vinovat de comiterea contravenţiei prevăzute de art. 48 al(1) Cod Contravențional. Până aici, parcă toate-s bune, doar că... aliniatul (2) al articolului respectiv prevede expres că „mijloacele băneşti utilizate în modul prevăzut la alin. (1) se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”, ceea ce în cazul lui Șor nu s-a întâmplat. Magistratul care a pronunțat decizia respectivă este Daria Sușchevici numită în funcția de judecător în 1996.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: