• Bucuresti 5º C
  Baia Mare 3º C
  Brasov 4º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 6º C
  Craiova 8º C
  Galati 2º C
  Iasi 1º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 8º C
 • 1 EUR = 4.7559 LEI
  1 USD = 4.1941 LEI
  1 GBP = 5.4795 LEI
  1 CHF = 4.1867 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4316 LEI
  1 JPY = 3.7885 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Cioclea în Parlament: BNM a fost lăsată fără pârghii pentru a nu putea interveni la BEM, BS și UB

12 Octombrie, 17:06

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea susține că înainte de frauda bancară prin care s-au devalizat cele trei bănci BEM, BS și UB, Banca Centrală a încercat să schimbe Regulamentul care permitea supravegherea sistemului bancar, însă au apărut diferite tertipuri care au amânat acest lucru.

cioclea

„Frauda a fost făcută prin intermediul unui regulament care a fost importat din UE dar care permitea abuzarea cu expunerile mari din bănci. Deja în septembrie 2013 înainte de colapsul celor trei bănci, BNM a venit cu o propunere de a schimba acest Regulament, însă Ministerul Justiției a tărăgănat timp de 100 de zile prezentarea avizului pentru acest Regulament, acest lucru fiind făcut abia în februarie 2014 (n. red. pe atunci funcția de ministru al Justiției era ocupată de Oleg Efrim, fiind înaintat în această funcție de PLDM)”, a declarat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a adăugat că ulterior, judecătoria Râșcani a stopat modificarea acestui Regulament, casându-l doar după criza bancară: „Ceea ce înseamnă că Banca Națională nu avea pârghii de a pune supraveghere pe bănci”.

În sinteza raportului, publicată de BNM se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Shor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicții. Spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată, de asemenea, de Shor. Ca atare, împrumuturi menționate nu par să fi fost credite comerciale veritabile, ci mai degrabă niște „fața de” utilizate pentru a permite deturnarea frauduloasă a milioanelor de dolari de la cele trei bănci din Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: