• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9467 LEI
  1 USD = 4.2501 LEI
  1 GBP = 5.8655 LEI
  1 CHF = 4.6354 LEI
  1 HUF = 1.3601 LEI
  1 BGN = 2.5292 LEI
  1 JPY = 3.7324 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Cazul reținerii cu focuri de armă a doi membri „Promo-LEX” a ajuns la CEDO

29 Mai, 15:22

Pe 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole și Alexandru Postica, au fost reținuți de câțiva soldați ruși în timp ce se deplasau de la Coșnița spre Chișinău, la un așa-zis „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului nr. 9 cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”.

promo-lex

Un ofițer rus, care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari, a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, iar altul a tras, la un moment dat, fără avertisment, două rafale în regim automat dintr-o armă „Kalașnikov”. Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav, care se putea solda cu victime.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, pe 16 mai curent, guvernelor de la Chișinău și Moscova cauza Manole și Postica vs. R.Moldova și Federația Rusă, care se referă la acest caz. 

Cele două guverne au termen până la 18 septembrie 2019 pentru a decide dacă reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Atunci, incidentul a fost soluționat abia după miezul nopții, prin eforturile comune ale reprezentanților structurilor naționale și autorităților constituționale centrale și locale, precum și datorită reacției prompte a jurnaliștilor, societății civile și ale multor localnici din raionul Dubăsari, care au reușit deblocarea traficului și eliberarea automobilului reprezentanților „Promo-LEX”.

Amintim că acesta nu este unicul caz când pacificatorii ruși au deschis abuziv focul împotriva civililor. Pe 1 ianuarie 2012, un soldat de la același post de pacificatori a împușcat mortal un tânăr de numai 18 ani din localitatea Pârâta.

Asociația „Promo-LEX” insistă asupra efectuării unei analize privind relevanța, riscurile și impactul socio-economic și de securitate a cel puțin două posturi de la Vadul lui Vodă, unul dintre care se află pe teritoriul capitalei R. Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: