• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 29º C
  Constanta 29º C
  Craiova 27º C
  Galati 33º C
  Iasi 32º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7233 LEI
  1 USD = 4.1795 LEI
  1 GBP = 5.2928 LEI
  1 CHF = 4.2522 LEI
  1 HUF = 1.4577 LEI
  1 BGN = 2.4150 LEI
  1 JPY = 3.8868 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R.M. // Sturza, despre pacificatorii ruși care exersează forțarea Nistrului:Numai misiune de pacificare nu e

16 August, 08:52

Ministrul Apărării al R. Moldova, Eugen Sturza califică exercițiile militare ale trupelor ruse din Transnistria, drept „acțiuni provocatoare”, care nu fac față unei misiuni de pacificare, după ce zilele acestea GOTR-ul și-a concentrat tehnica militară la Nistru pentru a desfășura noi exerciții militare cu forțarea râului Nistru.

Eugen Sturza

„Cineva crede că folosirea amenințărilor te poate face prieten. Cum poți, urcându-te pe gard, să-ți ameninți vecinul, și să speri că el va deveni prietenul tău? Paradoxal, dar asta încearcă să facă vecinul nostru Rusia, efectuând exerciții militare cu forțarea râului Nistru”,scrie Sturza pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ministrul susține că prin provocările respective Rusia „încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate”.

„Acest tip de exerciții în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt niște acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate și clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare”, afirmă Eugen Sturza.

Acesta mai spune că în asemenea condiții „este extrem de dificil să le explicăm că instruirea de omuleți verzi de a trece Nistrul pe blindate, nu este o misiune de pacificare”.

„Ce fac ei, nu asigură deloc pacea în regiune”, adaugă Sturza.

Ministrul Sturza se întreabă dacă OSCE ne-ar putea să-i explicăm Federației Ruse care este diferența dintre menirea unei misiuni de pacificare și activitatea pe care o desfășoară trupele ruse în regiune.

DESCHIDE.MD a scris că trupele ruse de ocupație din Transnistria se pregătesc din nou, al patrulea an la rând, să forțeze din nou Nistru, potrivit unui comunicat de presă al Districtului Militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și-aexprimat îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu desfăşurarea neautorizată a exercițiilor militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Autoritățile moldovenești au precizat că în dimineața zilei de 14 august curent pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Sursa:deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: