• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2653 LEI
  1 GBP = 5.4399 LEI
  1 CHF = 4.2267 LEI
  1 HUF = 1.4589 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.8755 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Primarul de Hâncești i-a conferit unui hoț bolșevic titlul de „om emerit” al orașului

30 Octombrie, 15:19

Academia de Ştiinţe, Morala şi Bunul-simţ din Republica Moldova, la un pas de comă profundă: banditul Grigori Kotovski, ridicat în epocă de propaganda sovietică la rang de "erou al războiului civil", s-a ales peste ani cu titlul de "Om emerit" al oraşului Hânceşti". Omul care a avut atâta minte, democratul Alexandru Botnari, l-a comparat pe fostul cap al lumii criminale din Basarabia cu Robin Hood.

Alexandru Botnari

Sunat de reporterii Deschide.MD, Botnari a spus că a semnat o dispoziție în acest sens cu prilejul vizitei la Hâncești a nepoatei lui Kotovski.

„Orașul Hâncești a fost numit mulți ani Kotovski. Noi avem doar două personaje istorice marcante: Manuc Bei despre care românii la fel spuneau că a fost un hoț și i-a trădat și Grigore Kotovski”, a explicat Botnari.

„Bine, și de ce nu i-ați dat titlu post-mortem lui Manuc Bei” au continuat reporterii Deschide.MD.

„Pentru că nepoata lui Grigore Ivanovici Kotovski care este membru a Academiei de Științe de la Moscova ne-a trimis o scrisoare în care ne-a spus că vrea să vină în vizită, vrea să vadă casa în care s-a născut Ktovski. Și când a venit în vizită, cu această ocazie i-am conferit titlul post-mortem de „om emerit” lui Kotovski”, a continuat Botnari.

Întrebat care sunt în opinia lui calitățile pentru care Kotovski a fost decorat post-mortem, Botnari a spus că nu contează ce se spune despre el, ba dimpotrivă - că sunt și „plusuri” care se asociază cu numele lui.

Cu scopul de a-și justifica și mai bine decizie, primarul de Hâncești ne-a îndemnat să studiem cine a fost Robin Hood și să aflăm câte monumente are el în Marea Britanie, Irlanda și alți țări ale lumii.

Dacă decizia sa de a-l decora pe Kotovski a fost coordonată cu Partidul din al cărui staff de conducere face parte, Botnari a spus că NU și că el își conduce orașul reieșind din interesul cetățenilor și atât.


Despre Kotovski: un bandit notoriu din Basarabia aflată sub ocupaţia ţaristă, transformat de propaganda bolşevică în „erou legendar al războiului civil”.

Grigori Cotovschi s-a născut la 12 iunie 1881, în localitatea Hânceşti, judeţul Chişinău, în familia unui mecanic. Şi-a făcut studiile mai întâi la şcoala din localitate, apoi la colegiul agricol din Cucuruzeni, judeţul Orhei.

Dornic de câştig nemuncit, Grigore ataca oameni, magazine şi instituţii şi le jefuia.

Către 1904, Grigorii Kotovski era un lider al lumii criminale din Basarabia. Pentru organizarea mai multor jafuri armate, în anul 1907 a fost  condamnat la o pedeapsa de 12 ani şi trimis în Siberia.

Peste 6 ani a evadat  din închisoare şi revine în Basarabia,iar in 1913, cu o bandă compusă din 10 persoane, a organizat 5  jafuri, în 1914 – 10.

Pentru a-l prinde pe Cotovschi, poliţia a publicat în ziarul „Golos Kişineva” din 23 iunie 1916 următorul anunţ:

„Se caută fugarul de la ocnă Grigori Ivanovici Cotovschi, condamnat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. El a terminat colegiul agricol din Cucuruzeni. Vorbeşte limbile rusă, moldovenească şi ivrit. Poate să se exprime în germană […]. Persoanele care îl ascund vor fi pedepsite conform legii, iar cele care pot să furnizeze informaţii ce ar ajuta la prinderea lui vor fi răsplătite cu 2.000 de ruble”.

Având portretul şi un ordin special, poliţia a pornit căutările. L-au urmărit mult timp. În sfârşit, l-au identificat la moşia unui oarecare Gheorghe Stamatov, nu departe de localitatea Căinari, din judeţul Bender. Lucra vechil şi se prezenta Ivan Nicolaevici Romaşkin.

În noaptea de 25 iunie 1916, o echipă de şase poliţişti, îmbrăcaţi în haine ţărăneşti, s-a deplasat la moşie. Ajunşi acolo dimineaţa, pentru a-l deruta pe Cotovschi, ei l-au rugat să fie angajaţi la lucru în calitate de cosaşi. Cotovschi şi-a dat seama că noii veniţi, chiar dacă aveau coase şi greble, nu semănau a ţărani şi a reuşit să fugă. A fost urmărit şi, până la urmă, prins.

La 5 octombrie 1916, Cotovschi a fost judecat de un tribunal militar la Odesa şi condamnat la pedeapsa capitală. Ulterior, generalul Brusilov i-a schimbat pedeapsa în munca silnica pe viaţă.

In iunie 1916  Gr. Kotovski a fost  condamnat la pedeapsa capitală.

După revoluţia din februarie 1917 din Sankt Petersburg, persoanele judecate pe criterii politice au fost eliberate. Chiar dacă nu a fost judecat conform unui astfel de articol, Cotovschi a fost pus în libertate şi trimis pe frontul rus din România. Acolo el a aderat la  la ideile bolşevice.

Când frontul se destramă, se retrage în Ucraina prin Basarabia, prădând tot ce-i cădea în cale. La izbucnirea războiului civil din Rusia, Cotovski se află mai întâi în fruntea unii detaşament de călăreţi, apoi a unui regiment.

Obtine prima funcţie oficială în Armata Roşie  la începutul lui 1918, la recomandarea lui Isai P. Goldşmit-Şmidt (comisar al armatei revoluţionare speciale), un evreu cu care se cunoştea încă din puşcărie.

In 1925 – locţiitor al ministrului apărării al URSS !

Cunoscut ca obsedat sexual, “eroul”Kotovski a murit asasinat în ziua de 6 august 1925  la vîrsta de 44 de ani, de mana un soț gelos, activist si acela  al partidului bolsevic.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: