• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9485 LEI
  1 USD = 4.3946 LEI
  1 GBP = 5.8231 LEI
  1 CHF = 4.7550 LEI
  1 HUF = 1.3527 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.8684 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// Fostul director al ANRE: „În domeniul energetic nu există suficientă voința politică”

30 Mai, 15:14

Republica Moldova a transpus o mare parte din directivele europene. În linii mari, a fost finalizat procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei primare referitoare la pieţele energetice, deşi în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene, Republica Moldova a fost într-o întârziere, aproape permanentă, în privinţa termenilor convenite cu Comunitatea Energetică Europeană.

Parlicov

Potrivit interviului din BULETINULUI INFORMATIV a lui Victor Parlicov, expert în energetică, blocajele principale la Chişinău, inclusiv în sectorul energetic, referitoare la legislaţie, schimbarea regulamentelor şi elaborarea metodologii întotdeauna au ţinut de voinţă politică.

„”, a menţionat Parlicov.Întrebat despre beneficiile integrării Republicii Moldova în sistemul de energie electrică şi de gaze naturale european, expertul a menţionat că „”.
Pe agenda energetică a Republica Moldova sunt câteva dimensiuni principale: gaze naturale, energie electrică, energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Mai nou, începe să se atragă o atenţie tot mai mare dimensiunii de cercetare şi inovare în domeniul tehnologiilor energetice curate cu emisii reduse de CO2. Toate aceste dimensiuni sunt orientate la legislaţia existentă în UE în domeniul energetic. La moment, Republica Moldova a transpus o mare parte din directivele europene. În linii mari, a fost finalizat procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei primare referitoare la pieţele energetice. Asta cu toate că în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene, Republica Moldova a fost într-o întârziere, aproape permanentă, în privinţa termenilor convenite cu Comunitatea Energetică Europeană pentru implementarea Pachetului Energetic III

în aceste sectoare sunt foarte multe nuanţe
„”, a spus Victor Parlicov.
Dacă vorbim de interesul nostru ca stat, atunci transpunerea legislaţiei europene şi integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică comună europeană va constitui rezolvarea mai multor probleme pe care le are Republica Moldova în domeniul energetic. Dar pentru aceasta nu este suficient să transpui legislaţia primară şi cea secundară. Da, ANRE-ul poate fi criticat parţial că încă nu a elaborat şi aprobat tot setul de acte normative preconizat, dar chiar dacă astăzi instituţia ar finaliza procesul de transpunere a legislaţiei secundare, pe piaţa energetică a Republicii Moldova situaţia nu s-ar schimba
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: