• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 15º C
  Constanta 10º C
  Craiova 15º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 14º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8286 LEI
  1 USD = 4.4674 LEI
  1 GBP = 5.4858 LEI
  1 CHF = 4.5775 LEI
  1 HUF = 1.3246 LEI
  1 BGN = 2.4689 LEI
  1 JPY = 4.1201 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Provocările la adresa securității R.Moldova, Georgiei și Ucrainei, discutate în Parlamentul Canadei

07 Decembrie, 12:40

Ambasadorul Republicii Moldova la Ottawa, Ala Beleavschi, în calitate de invitat special, a prezentat în cadrul reuniunii Comisiei parlamentare pentru Apărare Națională a legislativului federal al Canadei, provocările la adresa securității Republicii Moldova, dar și acțiunile autorităților naționale, în special consolidarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

GUAM

În cadrul evenimentului, la care au participat și șefii misiunilor diplomatice ale Georgiei și Ucrainei, a fost discutată problematica securității regionale din Europa de Est.

În discursului său, ambasadorul Ala Beleavschi a prezentat progresul înregistrat în ultima perioadă de timp în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, informând membrii Comisiei parlamentare pentru Apărare Națională despre dinamica pozitivă în asigurarea drepturilor populaţiei de pe malul stâng al Nistrului la educaţie, proprietate, libera circulaţie, etc.

Participanții la discuții și-au manifestat îngrijorarea cu privire la deteriorarea climatului regional de securitate din Europa de Est, atacuri sporite la adresa independenței, suveranității și integrității teritoriale ale țărilor din regiune, în special, în legătură cu escaladarea conflictului din Ucraina. Vorbitorii au subliniat faptul că prezența conflictelor înghețate pe teritoriile Republicii Moldova și Georgiei contribuie semnificativ la creșterea tensiunilor în regiune. 

De asemenea, participanții la eveniment s-au referit la caracterul transformabil al amenințărilor și riscurilor cu care se confruntă țările din regiune în prezent, atestându-se o intensificare vădită a presiunilor asupra acestora, în special, în preajma scrutinelor electorale.

Canada, în calitate de actor important pe scena internațională, își consolidează tot mai mult rolul de promotor al păcii și securității la nivel mondial, iar evoluțiile din statele din regiunea est-europeană reprezintă o îngrijorare tot mai sporită pentru actualul Guvern federal. Prin urmare, platforma Comisiei pentru Apărare Națională a Parlamentului canadian a oferit un prilej oportun pentru a atrage atenția acestei țări asupra importanței consolidării sprijinului comunității internaționale pentru Republica Moldova în eforturile de soluționare a conflictului transnistrean și asigurare a stabilității și securității în regiune. 

Modalitățile de sporire a angajamentului Canadei în susținerea transformărilor profunde desfășurate în prezent în Republica Moldova, Ucraina, Georgia și în vederea asigurării securității naționale ale țărilor din regiune au fost, de asemenea, abordate în cadrul briefingului la Comisia de Apărare Națională a Parlamentului canadian.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: canada, georgia, provocari, Republica Moldova, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: