• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 27º C
  Craiova 22º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Propagandă rusească la TASS: Rusia a adus pacea în Transnistria

28 Mai, 15:09

Agenția rusească de știri, TASS, a publicat un amplu material propagandistic în care Federația Rusă este prezentată ca pacificator în conflictul ruso-moldovenesc de pe Nistru.

transnistria

Potrivit autorului, toate conflictele din spațiul post-sovietic au izbucnit urmare a destrămării URSS-ului. Acest lucru s-a întâmplat și în vara anului 1992, în Transnistria scrie autorul, când „câteva sute de soldați și ofițeri ruși au salvat Moldova de un război civil la scară înaltă”. Grupul Operativ al Trupelor Ruse, adică contingentul rus din Transnistria, este prezentat ca o misiune de pacificare datorită căruia, de 27 de ani, dăinuie pacea în regiunea.

Articolul prezintă problema Basarabiei din perspectiva propagandei ruse. În special, la un moment dat, autorul amintește de faptul că în 1812 Rusia pretindea la întregul Principat al Moldovei, și doar iminența războiului cu Napoleon a zădărnicit aceste planuri ale lui Aleksandr I. De atunci, poporul moldovenesc, spune autorul, a ajuns să fie divizat în două state.

„În anul 1918, România a profitat de turbulențele revoluționare și a introdus armata în Basarabia, după care legislativul creat la Chișinău, Sfatul Țării, a votat pentru unirea cu statul vecin”, se menționează în articol.

Apoi se vorbește despre rolul Moscovei în înăbușirea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru.

„Oprirea războiului fratricid a fost posibilă după intervenția Armatei a 14-a din Rusia care staționa atunci în regiune, și care a fost condusă de generalul Aleksandr Lebed venit de urgență de la Moscova. Generalul mi-a spus personal că succesul operațiunii s-a datorat faptului că două trimi din ofițeri au fost originari din Transnistria și Moldova”, se menționează în articol.

Autorul mai argumentează pe final că din moment ce Rusia a ieșit din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa convenit la Summitul OSCE din 1999 unde s-a decis și evacuarea contingentului rus din Republica Moldova, a căzut și necesitatea acestei evacuări.

Pe final, logica autorului se pliază pe argumentele separatiștilor, acelea că GOTR ar asigura buna funcționare a forțelor de pacificare rusești din regiune și că ar asigură paza depozitului militar de la Cobasna. Mai mult, deoarece Ucraina nu permite tranzitarea teritoriului său de către militarii ruși, contingentul GOTR este format din cetățeni ai Federației Ruse din Transnistria. În acest sens, evacuarea contingentului ar însemna plecarea câtorva ofițeri tot cu atributele militare, iar militarii GOTR vor rămâne în regiune și vor fi gata în orice moment să ia armele în mâini pentru a apăra Transnistria.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: