• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Primul ventilator românesc pentru insuficienţă respiratorie a mai trecut un test

28 Mai, 14:18

Ventilatorul pentru cazuri de insuficienţă respiratorie care a fost conceput, începând din luna martie, de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, a trecut de primele teste efectuate pe animale de experiment de talie medie, la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) „George Emil Palade”, transmite Agerpres.

BNR zdgdszg

Este prima inițiativă de acest gen din România după debutul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care ventilatoarele mecanice sunt echipamente critice pentru tratarea pacienților în stare gravă. La nivel global există o criză majoră de astfel de echipamente din cauza numărului mic de producători.

Iniţiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa, administratorul companiei Gaze Industriale Mureş, a arătat că ideea a prins contur în doar trei săptămâni, iar în urma numeroaselor teste, prototipul a fost mereu îmbunătăţit.

Răzvan Corneliu Popa a ţinut să sublinieze aportul deosebit pe care l-au avut în acest proiect medicii militari şi civili din Târgu Mureş şi din Braşov, precum şi specialiştii în teste de laborator ai UMFST Târgu Mureş.

„Am reuşit să mai depăşim o etapă, am încheiat un parteneriat cu UMFST Târgu Mureş, avem un parteneriat solid care pe de o parte ne responsabilizează, iar pe de altă parte ne şi onorează. (…) Astăzi avem testare pe animal viu, respectiv pe oaie, sperăm ca testele să meargă bine. Sper ca ventilatorul să satisfacă rigorile şi cerinţele celor de la UMFST şi ale medicilor de la ATI în general şi etapa să se deruleze cu succes. Am mai avut câteva testări pe animal viu (de mici dimensiuni) şi pe om, mai avem parteneriate cu spitalul din Oradea. Testele au decurs destul de bine, ni s-au cerut anumite îmbunătăţiri, le-am făcut pe toate şi sperăm să se deruleze cu succes şi sper cât mai repede să începem producţia”, a declarat iniţiatorul proiectului.

El a precizat că, între timp, echipa sa a depus şi o cerere de finanţare la Guvernul României şi că, dacă proiectul primului ventilator românesc pentru secţiile de ATI va avea succes, acesta va fi lansat în producţie, mai ales că sunt foarte multe solicitări venite din partea spitalelor din ţară.

„Avem o cerere de finanţare depusă la un apel de proiecte lansat de Guvernul României, depindem foarte mult şi timing-ul nostru depinde de acest proiect de finanţare. Dacă proiectul nostru va fi declarat câştigător şi vom semna contractul săptămâna viitoare, undeva pe 6 iunie este anunţată semnarea contractului, atunci vom accelera cu paşi foarte, foarte repezi spre lansarea în producţie. Avem deja parţial documentaţia pentru omologare elaborată, mai aşteptăm ultimele modificări şi depindem de testarea de astăzi. Dacă totul merge bine, eu sper ca în maxim două luni să lansăm în fabricaţie. Avem multe solicitări de parteneriate pentru producţie, numărul de echipamente pe care le vom produce depinde de aceste parteneriate şi pot să spun că vom putea satisface întreaga cerere la nivel intern până la sfârşitul anului, urmând să ne adresăm şi pieţelor internaţionale”, a mai declarat Răzvan Corneliu Popa.

Experimentul a fost condus de şefa de lucrări la disciplina de Fiziopatologie a UMFST Târgu Mureş, Bianca Grigorescu, medic primar ATI, care a prezentat eficienţa acestor teste şi în ce constau ele.

Din echipa de testare a făcut parte şi medicul veterinar Bogdan Cordoş, care a precizat că acest tip de experiment nu afectează în niciun fel sănătatea animalului, respectiv a oii, care este cea mai apropiată fiziologic de om.

Firma mureşeană care a dezvoltat acest proiect îmbuteliază oxigen şi dioxid de carbon, produce gheaţă carbonică şi comercializează toată gama de gaze industriale şi a fost nevoită să îşi restrângă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-şi proteja colaboratorii şi angajaţii, scrie G4media.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: