• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Prietenii separatiști de la Tiraspol îi dau peste nas lui Dodon. Resping ideea unui referendum

20 Septembrie, 08:38

Autoritățile separatiste de la Tiraspol îi răspund președintelui Igor Dodon că nu sunt de acord cu un referendum în care să fie decisă soarta regiunii transnistrene.

transnistria

Într-un limbaj diplomatic destul de dur, așa numitul minister de externe condus de liderii separatiști scrie într-un comunicat de presă că au luat act de declarația președintelui dodon care se referă la organizarea unui referndum în care se va decide forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.  Potrivit lui Dodon, scenarii concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare.

Astfel, separatiștii spun că de la destrămarea URSS-ului, în R. Moldova toate deciziile politice au fost luate de Parlament și că anume Sovietul Suprem al Moldovei a abandonat juridic teritoriul Transnistriei, adoptând pe 23 iunie 1990 Declarația de Suveranitate, care a afirmat supremația legilor moldovenești asupra Uniunii, precum și decizia de a recunoaște crearea ilegală a RSSM. În acest sens, așa-numitul Minister de Externe al regiunii transnistrene amintește că acum 28 de ani, Moldova la nivel oficial a luat deja o decizii clare de reglementare în ceea ce privește Transnistria.

„O încercare de a rezolva diferite probleme prin referendum național este un cuvânt nou în politica Moldovei”, se mai spune în comunicat.

Autoritățile separatiste mai spun că în acest context, Președintele Moldovei a venit cu o propunere prin care se dorește de a defini calea unui „stat vecin” cu majoritatea votului cetățenilor R. Moldova pare să contrazică principiile de bază ale democrației și nu are nimic de a face cu un mecanism realist pentru a găsi o formulă finală pentru soluționarea politică a conflictului.

Așa numitul minister de externe mai spune că a subliniat că poporul din regiunea transnistreană, ca purtător al suveranității și singura sursă de putere, și-a făcut deja alegerea.

Aceștia mai spun că prezența militară rusă, amintită de Dodon se află pe teritoriul regiunii transnitreană tot în urma unui referendum care a avut loc în 1995, de aceea partea transnistreană se opune retragerii de pe teritoriul transnistriei a forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse.

Amintim că președintele Dodon a declarat aseară în cadrul unei emisiuni TV că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă în cadrul unui referendum.

Șeful statului a spus că după alegerile parlamentare trebuie făcuți următorii pași în ceea ce privește libera circulație pe cele două maluri ale Nistrului și trebuie să se avanseze în dialogul politic.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: