• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Presa rusă: SUA înființează Centre cibernetice anti-rusești. R. Moldova, sub protecție americană

04 Martie, 15:12

Statele Unite au elaborat un proiect de creare, în anii 2019-2020, a unui sistem global de combatere a influenței ruse în lume. Această informație a fost oferită publicației Izvestia de către două surse anonime, apropiate acestui domeniu.

centre cibernetice

Washingtonul planifică să înființeze o rețea de Centre Naționale de Investigații Cibernetice în toată lumea, cu participarea mass-media și a ONG-urilor. Aceste centre vor funcționa în Republica Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020.

Trei proiecte pilot funcționează deja în Georgia, în Țările Baltice și în Balcani. Pe lângă aceasta, „misiuni speciale de monitorizare” se vor ocupa de identificarea „ingerințelor Moscovei în procesele electorale”. Americanii intenționează să verifice funcționarea acestor centre în cadrul alegerilor prezidențiale din Ucraina, dar și la alegerile europarlamentare din luna mai, scrie Izvestia.

Statele Unite intenționează să deschidă Centre Naționale de Investigații Cibernetice în Georgia, Țările Baltice și în Balcani în lunile aprilie-mai 2019.

Sarcina principală a acestor oficii va fi identificarea și contracararea influenței rusești asupra opiniei publice din aceste state. În multe dintre statele unde vor activa aceste centre, o parte a populației are o atitudine pozitivă față de Rusia și conducerea acesteia. Această rețea de centre, scrie presa rusă, va fi însărcinată să lupte cu aceste tendințe.

În timpul campaniilor electorale, în cadrul acestor centre vor lucra misiuni speciale de monitorizare. Aceste structuri vor depista evidențele imixtiunii Moscovei în procesele electorale. De fapt, misiunile își vor începe activitatea înaintea centrelor, iar eficiența acestora va fi testată în cadrul alegerilor prezidențiale din Ucraina, din 31 martie. Apoi, misiunile vor fi testate și în cadrul alegerilor europarlamentare din luna mai, dar și în cadrul campaniei electorale pentru parlamentarele canadiene din luna octombrie.

Washingtonul ar avea planuri și mai grandioase pentru anul 2020. SUA planifică să monitorizeze în mod deosebit alegerile prezindențiale din Republica Moldova, Kazahstan, Taiwan și Sri-Lanka. Misiunea va mai observa și alegerile parlamentare din Venenzuela, Georgia, Lituania și Muntenegru. Sediul central al acestei rețele globale se va afla la Washington.

„Reprezentanții centrelor se vor angaja să asigure colaborarea dintre Centre de Investigații Cibernetice și a misiunilor de monitorizare cu mass-media și ONG-urile locale”, a declarat sursa pentru Izvestia.

Se planifică atragerea marilor companii IT - în primul rând Facebook, Twitter și Google.

Pentru aceste planuri vor fi alocate milioane de dolari. Aceasta este o parte a programului de rezistență în fața influenței rusești în statele aliate SUA și în statele de care SUA sunt interesate.

Unul dintre centre va apărea în timpul apropiat în Muntenegru, președintele acestui stat, Milo Djukanovic, fiind poziționat împotriva Rusiei. Nefiind membru al UE, Muntenegru a aderat la sancțiunile antirusești din 2014 și l-a expulzat pe ambasadorul rus după „cazul Skripal”.

Un alt punct unde va funcționa un Centru vor fi Țările Baltice - Letonia, Lituania și Estonia - state care susțin politica externă a SUA.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: