În fosta republică sovietică s-au desfășurat alegeri parlamentare care nu au schimbat nimic. Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne un subiect important pentru că Chișinăul a reușit să construiască o relație specială cu Rusia, scrie jurnalistul rus de la Moskovski Komsomoleț, Mihail Rostovski.

Comentatorul spune că președintele oficial al statului, Igor Dodon nu ratează niciun motiv de a-l mai vizita o dată în plus pe Putin. Cu toate acestea, structurile de la conducerea Republicii Moldova, după gradul de rusofobie, cedează doar în fața celor din Ucraina.

Dodon explică acest paradox prin faptul că el nicicum nu poate să ia sub controlul său aparatul de stat, scrie comentatorul.

„La Moscova apar tot mai multe voci care se întreabă încet: nu ar avea oare impotența politică a lui Dodon o explicație mai diabolică? Faptul că în Republica Moldova președintele este „pro-rus” nu este oare asta parte a unui joc dublu ingenios pe care îl joacă stăpânul din umbră al republicii, Vlad Pahotniuc, cu Kremlinul?”, comentează analistul politic.

Acest afirmă că orice cunoscător al scenei politice din Chișinău va spune că toată puterea din stat se află în mâinile unui „om de afaceri modest”, oligarhul local și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Această situație blochează de atâția ani relațiile moldo-ruse.

„În decembrie 2016, pe scena politică din Republica Moldova a apărut un semn pozitiv pentru Rusia când președinte a devenit liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Dar acest semn pozitiv a rămas doar un semn, nicio acțiune reală concretă nu a urmat”, spune comentatorul rus.

Analistul continuă că Dodon nu a renunțat la promisiunile preelectorale. El se străduiește din toate puterile să facă ceva, dar nu-i reușește. Pe Dodon nu-l ascultă nici armata pe care o conduce formal. Președintele luptă din răsputeri, refuză să semneze documentele antirusești, dar este suspendat temporar, iar după ce toate actele sunt votate, iarăși este repus în funcție.

Nici la alegerile parlamentare, Dodon nu a reușit, mai bine spus i-a reușit dar nu până la capăt. Formal, partidul lui Dodon s-a clasat pe primul loc la alegeri, dar coaliția o vor forma alte partide, care vor și „comanda muzica” antirusească.

„Descriind aceste peripeții tragice ale lui Dodon, nu pot să nu simt compasiune pentru președintele moldovean. Dar această compasiune există în paralel cu suspiciunea că conflictul dintre Plahotniuc și Dodon este un joc pentru public. Poate cei doi politicieni au o înțelegere secretă? Poate Dodon îndeplinește funcțiile de „ministru al lui Plahotniuc pe relațiile cu Rusia”?”

Aceste idei sunt discutate pe coridoarele puterii politice din Moscova. „Noi nu putem să-l ignorăm pe Dodon, mi-a spus recent un demnitar rus de rang înalt. Dodon este singurul politic vizibil, care vorbește lucruri care ne îndulcesc sufletul. Dar, spre deosebire de femei, statul rus nu poate să „iubească cu urechile”. Moscova așteaptă de la Dodon fapte concrete și evoluții, așteaptă dar acestea nu vin. Acest fapt este cauza unei iritări care se amplifică și suspiciuni că Dodon și Plahotniuc formează un tandem.

„Dodon ne asigură că toate contactele sale cu Plahotniuc au un caracter pur tactic. Noi însă nu cunoaștem dacă e sau nu așa”, a spus demnitarul rus.

Liderul de facto al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, nu este înghițit nici de Rusia, nici de Europa, de aceea, în politica externă, este nevoit să lucreze indirect,  prin mediatori.

Nu există nicio dovadă clară că lucrurile nu stau așa, iar până când această dovadă nu va apărea, relațiile moldo-ruse nu vor ieși din impas.