• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9459 LEI
  1 USD = 4.4424 LEI
  1 GBP = 5.9485 LEI
  1 CHF = 4.7699 LEI
  1 HUF = 1.3817 LEI
  1 BGN = 2.5288 LEI
  1 JPY = 3.8437 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Presa rusă: Dodon e sprijinit politic și financiar de Moscova, dar joacă cu „antirusul” Plahotniuc

05 Iunie, 14:19

Publicația rusă Kommersant a scris, în contextul vizitei lui Dmitri Kozak în Republica Moldova, că Igor Dodon este influențat de Vladimir Plahotniuc.

Dodon

Asta se întâmplă în contextul în care președintele statului este sprijinit politic, informațional și financiar de Moscova. În materialul semnat de Vladimir Soloviov, fondatorul Newsmaker, se spune că Dodon ar fi șantajabil, în special de „satelitul” democraților Ilan Șor. Faptul că Igor Dodon este în cârdășie cu democrații demonstrează și votul oferit de socialiști pentru schimbarea sistemului electoral.

Autorul mai subliniază că Plahotniuc este indezirabil Moscovei, cauza fiind poziția anti-rusească a acestuia și sprijinul cerut de la SUA pentru a contracara pericolul rusesc. Publicația mai amintește că Moscova nu-i va ierta lui Plahotniuc faptul că el a stat în spatele declarării lui Dmitri Rogozin, fostul însărcinat al lui Putin pe relația cu Chișinăul, persona non grata în Republica Moldova.

Comentatorul politic, Andrei Andrievski, consideră că dacă Igor Dodon nu va da în judecată publicați și autorul acestui articol, vor multe întrebări în rândul cetățenilor.

„Democrații au instrumentele care le permit să prevină formarea unei alianțe care nu este convenabilă liderului lor. În primul, ei au demonstrat în mai multe rânduri, anterior, capacitatea de a atrage deputați din alte partide, recurgând la mituire și amenințări cu dosare penale. În al doilea rând, sub influența democraților se află președintele Igor Dodon, care, la rândul său, influențează Partidul Socialiștilor”, scrie Kommersant.

Autorul mai aduce argumentul că Dodon niciodată nu a recurs la atacuri personale împotriva lui Vladimir Plahotniuc. „Și, deși Moscova îl susține politic, informațional și financiar  pe Igor Dodon și pe partidul său din anul 2014, acesta a acționat repetat în interesul democratului Vladimir Plahotniuc. Partidul pro-prezidențial a schimbat împreună cu democrații sistemul electoral din țară în favoarea celor din urmă, iar președintele a aprobat candidaturile a zeci de judecători propuși de Partidul Democrat” se subliniază în articol.

Dovadă a faptului că Dodon este supus Șantajului, publicația aduce aminte de geanta neagră a lui Șor în care s-ar fi aflat mita oferită lui Dodon.

Potrivit publicației, la Chișinău este răspândită opinia că există un meterial serios care ar putea să-l compromită pe președinte și să-i îngroape cariera politică. „Despre existența acestui material compromițător a vorbit în toiul campaniei electorale din februarie, liderul Partidului Șor. La o conferință specială, acesta l-a învinuit pe Dodon că vrea să creeze probleme familiei acestuia și a arătat o geantă sportivă neagră. „În această geantă a stat ceea ce Igor Nicolaevici Dodon a primit personal de la mine. Dacă președintele nu va înceta să amenințe familia mea, eu voi povesti societății despre acele momente din activitate, despre care Dodon cu siguranță nu vrea să-și amintească”, se mai subliniază în articol.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: