• Baia Mare 20º C
  Galati 20º C
  Suceava 20º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.1289 LEI
  1 GBP = 5.3552 LEI
  1 CHF = 4.5467 LEI
  1 HUF = 1.3353 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.9112 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Premierul Alexis Tsipras, audiat în Parlamentul European

08 Iulie, 13:38

Membrii eurozonei au acordat Greciei termen pana la sfarsitul saptamanii pentru a veni cu propuneri noi de masuri pe care sa le ia in schimbul ajutorului financiar de care este nevoie pentru ca tara sa nu paraseasca zona euro. Premierul Alexis Tsipras a fost audiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

tsipras PE

Premierul elen a fost audiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile după referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii țării — UE, BCE și FMI.

Tsipras s-a adresat miercuri dimineata Parlamentului European, cerand reforme credibile, care sa nu afecteze doar o parte a poporului grec.

El a spus in fata eurodeputatilor ca Grecia are nevoie de o intelegere cu vecinii sai care sa arate ca “exista lumina la capatul tunelului” si care sa aduca reforme credibile si necesare: In ultimii cinci ani, reformele care au fost luate au apasat doar asupra unei parti a poporului grec.

“Trebuie sa gasim o baza in care sa reusim pe temelia unei dezvoltari sustenabile”, a declarat premierul elen, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

“Am trimis o solicitare catre Fondul de Stabilitate Monetara si speram sa ajungem la un acord”.

El a mai atras atenția că reformele trebuie să permită o împărțire a poverii, să creeze locuri de muncă și să încurajeze antreprenoriatul. Șeful guvernului de la Atena a subliniat totodată că datoria publică a Greciei trebuie făcută să devină sustenabilă.

"Este nevoie de un acord care să ne permită să zărim luminița de la capătul tunelului, cu reforme credibile, dar care să redistribuie în același timp povara și pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit EFE. El a acuzat în același timp că banii primiți până acum de Grecia ca împrumuturi nu au ajuns niciodată la cetățeni, ci au fost folosiți pentru salvarea băncilor.

'Vrem un acord care să prevadă reforme credibile și cu cât mai puține măsuri de austeritate, dar cu o agendă de creștere economică. Propunerea noastră prevede de asemenea chestiunea restructurării datoriei. Nu ar trebui s-o considerăm un subiect tabu", a spus el.

Premierul elen s-a declarat totuși 'încrezător' că Atena va putea răspunde 'în următoarele două-trei zile' obligațiilor sale, 'în interesul Greciei și al zonei euro', potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Nu vom lăsa Europa să se divizeze", a adăugat șeful guvernului grec, făcând apel la asumarea unei 'responsabilități istorice' pentru a nu permite o astfel de ruptură a UE.

În discursul său — primit deopotrivă cu aplauze și huiduieli — Tsipras a acuzat că țara sa a fost un laborator în care s-au făcut experimente eșuate pe tema austerității.

Replica extrem de dura din partea Eurodeputatul german Manfred Weber i-a replicat extrem de dur premierului Greciei: “Domnule Tsipras, extremistii Europei va aplauda. V-ati inconjurat cu prietenii gresiti. Nu mai mintiti oamenii, taierea datoriei nu va afecta bancherii, va lovi in asistente medicale din Slovacia si in functionari publici din Finlanda”, a spus Weber, potrivit The Guardian, citat de Hotnews.

"Avem doar patru zile pentru a gasi un acord definitiv", a declarat in Parlamentul European Donald Tusk, presedintele Consiliului European, citat de Agerpres.

ESM (Mecanismul European de Stabilitate) a confirmat ca in aceasta dimineata a primit o noua cerere de imprumut din partea Atenei. Ministrii de finante vor lua in considerare cererea, adresata formal presedintelui Eurogroupului, Jeroen Dijsselbloem, intr-o conferinta ce va fi tinuta miercuri.

Marţi, 7 iulie, Eurogrup, reunit de urgenţă, a transmis Greciei un ultimatum referitor la planul de reforme. Grecia are termen până "joi cel mai târziu" să prezinte reformele dorite pentru a permite reluarea negocierilor asupra unui plan de ajutor financiar, a declarat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul reuniunii zonei euro de la Bruxelles. Summit-ul va fi reluat pe 12 iulie pentru a lua o decizie finală asupra unui nou program pentru Grecia.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: