• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 16º C
  Galati 18º C
  Iasi 19º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8698 LEI
  1 USD = 4.1617 LEI
  1 GBP = 5.3406 LEI
  1 CHF = 4.5043 LEI
  1 HUF = 1.3330 LEI
  1 BGN = 2.4899 LEI
  1 JPY = 3.9382 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Președintele OSCE, M. Lajcak: „Optăm pentru statut special al Transnistriei în cadrul R. Moldova”

18 Ianuarie, 15:06

Pașii mici și concreți care vor duce la rezolvarea problemelor reale ale populației de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezintă obiectivele trasate de actualul președinte al OSCE. Scopul final al eforturilor de negociere ar fi identificarea unui statut special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova.

transnistria

Republica Moldova mizează pe suportul Slovaciei în vederea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul său, transformării misiunii de pacificare în una civilă și realizarea unui audit internațional la depozitul de muniții din Cobasna.

Președintele în exercițiu al OSCE s-a întâlnita astăzi la Chișinău cu ministrul de Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi și a trasat principalele obiective ale președinției Republicii Slovace la OSCE.

„Avem nevoie de o reglementare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele granițelor recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Totodată, nu există o soluție magică ce poate fi atinsă peste noapte. Nu există nicio soluție magică care poate fi atinsă peste noapte, de aceea noi trebuie să facem pași mici”, a declarat Miroslav Lajcak.

Totodată, președinția Slovaciei la OSCE în 2019 va fi focusată pe oameni, dialog, și bunăstare. „Președinția Slovaciei va fi activă, ambițioasă și realistică. Vrem să ne axăm pe procese politice dar și să ajutăm oamenilor concreți”, a spus Lajcak.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi  a mulțumit lui Miroslav Lajcak pentru că a vizitat Republica Moldova la scurt timp după preluarea mandatului de președinte în Exercițiu al OSCE.

„Sclovaciei îi revine o misiune dificilă în anul curent. Osce se află într-un punct critic pe fondul crizei din Ucraina, a unui mediu de securitate în continuă schimbare, provocat de o serie de factori cheie printre care stagnarea în domeniul controlului armelor, conflictele prelungite, turbulențele din sud-estul Europei”, a declarat Tudor Ulianovschi, ministrul de Externe și Integrare Europeană.

Ministrul de Externe a mai adăugat că, pe problema diferendului transnistrean, Republica Moldova își dorește o continuitate și perseverență pe durata mandatului Slovaciei în OSCE asupra celor trei coșuri ale agendei procesului de negocieri. Este vorba în special despre soluția cuprinzătoare, care să includă politici instituționale și de securitate, așa cum este reflectată în declarația miniștrilor de externe a UE de la Milano.

Ulianovschi a subliniat că Chișinăul mizează pe suportul președinției Slovace la OSCE în susținerea și canalizarea eforturilor Republicii Moldova în vederea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul său. Chișinăul mizează pe suportul OSCE pe subiectul transformării misiunii de pacificare din Transnistria în una civilă, cu mandat internațional. Un alt subiect care urmează să fie susținut de Slovacia este efectuarea unei inspecții internaționale a depozitului de muniții de la Cobasna, un pericol socioumanitar pentru republica Moldova și vecinii săi.

Ministrul de Externe al Slvaciei, președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în zilele de 17-19 ianuarie.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: osce, Republica Moldova, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: