• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

PR rusesc pe banii UE, ocrotitoarea separatiștilor, cine este Irina Vlah, candidatul la Bașcanat

28 Iunie, 11:24

În data de 30 iunie, 107 mii de locuitorii ai UTA Găgăuzia sunt invitați la urne, pentru a-și alege bașcanul (guvernatorul) pentru următorii patru ani. La moment, în cursa electorală au rămas 4 concurenți electorali: Ivan Burgunji, Dmitrii Manol, Serghei Cimpoeș și Irina Vlah.

vlah

Irina Vlah marea favorită

Campania electorală pentru alegerile din 30 iunie a fost una destul de discretă, fără scandaluri și mari dispute politice, asta în condițiile în care nici nu se pune problema învingătorului, deoarece toate sondajele o dau pe Irina Vlah drept marea favorită. Conform unui sondaj CBX-AXA, actualul bașcan, Irina Vlah, ar urma să acumuleze circa 75 % din voturi, iar instituția bașcanatului pe care o conduce este considerată a treia cea mai de încredere instituție din regiune, după Biserică și Preșidenție. De asemenea, în urma unui sondaj recent, al Asociației sociologilor și demografilor din Moldova, Irina Vlah s-ar bucura de încrederea 16,2 % dintre locuitorii Republicii Moldova, fiind al 6 om politic după nivelul de încredere din țară.

Cum s-a produs ascensiunea politică a Irinei Vlah

Irina Vlah și-a făcut studiile juridice la Universitatea de Stat din Comrat, și după 9 ani în care a lucrat jurist în administrația publică locală, și-a făcut intrarea în politica moldovenească în 2005, la vârsta de 31 de ani, atunci când a fost aleasă deputat pe listele PCRM. Din calitate de președinte al filialei PCRM din Găgăuzia, Vlah a fost aleasă în repetate rânduri: 2009, 2010 și 2014 – deputat în parlamentul Republicii Moldova. În 2014, Vlah a părăsit PCRM-ul și s-a afiliat PSRM-ului - noua fracțiune creată de fostul ei coleg, Igor Dodon. După ce a pierdut alegerile pentru funcția de bașcan în anul 2011, Vlah a devenit, în anul 2015, încă din primul tur, bașcan al UTA Găgăuzia.

Piar rusesc pe banii europenilor

Actuala simpatie de care se bucură Irina Vlah, se datorează unei guvernări eficiente, caracterizată de o perioadă de prosperitate la cârma Găgăuziei. Vlah este foarte apropiată de actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și se intitulează ca un politician filorus, fiind chiar una din organizatorii referendumului din februarie 2014, care a avut drept scop exprimarea opțiunii pentru vectorul geopolitic al regiunii și declarat neconstituțional de autoritățile de la Chișinău. Dar prosperitatea de care s-a bucurat regiunea sub egida sa, se datorează în mare parte investițiilor europene și nici decum celor rusești. În ultimii 4 ani, Uniunea Europeană a investit enorm în Găgăuzia, proiecte care au vizat dezvoltarea regiunii, cum ar fi reparația apeductelor, reparația instituțiilor de învățământ și culturale, dar și dezvoltarea infrastructurii și  chiar a mediului de afaceri. În ultimii doi ani și jumătate prezența capitalului european în Găgăuzia a fost tot mai simțită, asta după ce la începutul anului 2017 a fost lansat programul SARD, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul a reușit resuscitarea mediului de afaceri din Găgăuzia şi raionul Taraclia. Până la finele acestui an, doar prin programul SARD, investițiile din Găgăuzia  se vor ridica la 6,5 milioane de euro. Irina Vlah nu a scăpat nici o ocazie să se laude cu investițiile din Găgăuzia, având grijă ca să nu afișeze faptul că aceste investiții sunt finanțate de Uniunea Europeană. În schimb, de fiecare dată când Federația Rusă oferă vreun tractor, aceasta are grijă ca fiecare locuitor al autonomiei să cunoască despre acest lucru.

Gaguz Halkî

Vlah s-a arătat, pe parcursul ultimului mandat, a fi un bun diplomat și a căutat să își apropie de ea toate forțele reacționare, care își arată, mai mult sau mai puțin, nemulțumirea față de guvernarea sa. Așa s-a întâmplat și cu mișcarea separatistă Gagauz Halkî, liderul căreia, Ivan Burgunji, după ce își manifestase totala nemulțumire față de Vlah, a fost cooptat în echipa sa, numindu-l consilier pentru drepturile omului. Această acțiune, a readus în prim plan Gagauz Halkî, organizație scoasă în afara legii de către autoritățile de la Chișinău.

Dezvoltarea cultului personalității

În cei 4 ani de „domnie”, Vlah și-a construit un adevărat cult al personalității, afisându-se ca o susținătoare a familiilor numeroase, a bătrânilor și a educației. Executivul găgăuz a oferit în timpul ei numeroase ajutoare financiare și materiale familiilor cu mulți copii, batrânilor, dar și crearea unei „burse a bașcanului”, care are drept scop atragerea studenților la Universitatea din Comrat. Un caz de-a dreptul scandalos s-a produs cu un an în urmă, atunci când în vizită la o familie ce tocmai născuse tripleți, Irina Vlah, și-a lăsat autograful pe spatele copiilor nou născuți.

Prin urmare, alegerile din 30 iunie 2019, sunt doar o chestiune formală și vor avea un mare câștigător, Irina Vlah, cea care, conform Constituției Republicii Moldova, va deveni automat și ministru în cabinetul Sandu.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: bani, bascan, Gagauzia, Irina Vlah, pr, Republica Moldova, rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: