• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

PPE felicită ACUM pentru aranjamentele cu PSRM

06 Iunie, 16:52

Partidul Popular European, unul din cele mai mari partide din Parlamentul European felicită blocul politic ACUM pentru decizia de a vota un speaker înaintat de PSRM.

Joseph Daul

Pe pagina oficială a PPE a fost plasat un mesaj al președintelui partidului care a acumulat la europarlamentare 178 de locuri în forul european.

Joseph Daul felicită decizia de azi a blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA) prin care a fost cedată funcția de speaker PSRM-ului

„Decizia are scopul de a elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul lui oligarhic. Sunt conștient de faptul că a fost una dintre cele mai dificile decizii a acestor partide politice și a istoriei lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova sunt chiar mai mari”, spune Daul.

Politicianul de la Bruxelles scuză decizia blocușlui ACUM prin faptul că „în politică, trebuie să alegem dintre două rele cel mai mic rău”.

„De aceea sunt impresionat de curajul lui Maia Sandu și Andrei Nastase de a profita de această colaborare pentru a-și salva poporul și țara. Această decizie demonstrează maturitate politică, patriotism și curaj față de interesele tuturor moldovenilor, față de politica partidului”, explică politicianul.

Joseph Daul mai spune că se așteaptă ca PSRM să își onoreze angajamentul care va fi făcut în fața tuturor moldovenilor, votând în favoarea pachetului legislativ anti-oligarhic și alegerea unui guvern condus de ACUM: „Dacă nu-și va onora promisiunea, PSRM va fi singurul partid pentru păstrarea regimului lui Plahotniuc, erodarea instituțiilor democratice și semnarea demisiei Republicii Moldova”

„PPE este foarte conștientă de presiunea enormă pe care Plahotniuc o exercită asupra tuturor părților, pentru a face această colaborare să eșueze. Orice provocări sau tulburări organizate vor fi condamnate cu fermitate. Întotdeauna am crezut că aceasta este o modalitate de a prevala și că regimurile autocratice se sfărâmă. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din Republica Moldova putem vedea o strălucire a speranței de a restabili democrația pentru moldoveni și țara lor", conchide Joseph Daul.

După alegerile europarlamentare recente, Partidul Popular European de centru-dreapta este acum creditat cu 178 de locuri, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament European, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar fi câştigat 152 de locuri, mai puţine cu 33 decât în precedentul legislativ.

Miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului, propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a decis azi să cedeze funcția de speaker PSRM-ului - decizie luată ieri separat și de Partidul Acțiune și Solidaritate. În același timp, PPDA a condiționat votarea speakerului și a cerut PSRM-ului un angajament scris în public că va vota pachetul de legi „anti-oligarhice”.

Între timp, PSRM a anunțat că va convoca mâine, 7 iunie, la ora 15:00 Consiliul Republican pentru a decide dacă fac o alianță cu blocul politic ACUM.

În urma alegerilor din 24 februarie, PSRM a obținut 35 de mandate, PDM – 30 de mandate, blocul ACUM – 26 de  mandate, iar Partidul „ȘOR” – 7 mandate. Totodată, în Parlament au acces 3 deputați independenți.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: ACUM, felicitare, Joseph Daul, politica, ppe, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: