• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 29º C
  Galati 34º C
  Iasi 33º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Poroșenko, alături de Filip: Avem același inamic care ne încalcă suveranitatea - Federația Rusă

28 Decembrie, 15:07

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a amintit astăzi despre relațiile de prietenie dintre Ucraina și R. Moldova, menționând că ambele țări au același dușman al integrității teritoriale, făcând referire la Federația Rusă. Declarația a fost făcută alături de Pavel Filip, la ceremonia de inaugurare a noului punct comun de trecere a frontierei - Palanca, edificat cu sprijin european.

filip-porosenko

„Acest eveniment nu este doar darea în exploatare a unui punct de trecere a frontierei, astfel nu doar scurtăm timpul de trecere a frontierei dintre două state prietene, dar  va fi un control comun al pașapoartelor, totul va fi întru binele cetățenilor care vor trece. Acest punct va avea o importanță în mare în combaterea contrabandei și a infracțiunilor transfrontaliere. Ucraina stă ferm pe poziția de a susține R. Moldova în apărarea suveranității sale, avem din păcate același inamic care încalcă  suveranitatea teritorială și a Ucrainei și a Republicii Moldova(...) În anul 2019 au loc alegeri în ambele țări, cu părere de rău Federația Rusă și-a început implicarea în procesul electoral(...) Rusia folosește toate instrumentele pentru a discredita conducerea Republicii Moldova și a Ucrainei”.

Punctul de trecere Palanca, care va fi administrat de autoritățile de la Chișinău și Kiev,  oferă Republicii Moldova posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central, a declarat premierul moldovean Pavel Filip. El a mai spus că noul punct vamal este construit conform standardelor europene.

„Am reușit să construim o infrastructură modernă, și acest punct de trecere construit după standardele europene ne aduce mai aproape de Europa. Acest punct de trecere este în folosul celor care vor traversa frontiera în primul rând și va permite să treacă de două ori mai mult transport decât până acum. Este aș șaselea punct de control de control comun dintre Republica Moldova și Ucraina. Este un exemplu când Republica Moldova  pentru prima dată după independență are posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central. Vom fi alături în demersurile de apărare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Bugetul pentru lucrările de construcție a noului punct de trecere se cifrează la 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,7 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit autorităților, acesta este cel de-al șaselea punct de control de control comun dintre Republica Moldova și Ucraina.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: