• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8730 LEI
  1 USD = 4.0969 LEI
  1 GBP = 5.4563 LEI
  1 CHF = 4.4927 LEI
  1 HUF = 1.3497 LEI
  1 BGN = 2.4915 LEI
  1 JPY = 3.9232 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Totuși, de ce nu participă Dodon la alegerile parlamentare?

22 Ianuarie, 11:20

Prin târg se aud niște șoapte că ar fost mare agitație în staff-ul și în filialele socialiștilor când s-a aflat că președintele republicii și liderul lor informal nu se ține de cuvânt. Că Dodon nu-și onorează promisiunea de a se posta în fruntea garniturii electorale a PSRM în alegeri.

Bogatu

Totul a fost un fâs

Nu știu, desigur, cât de adevărate sunt zvonurile care, zice-se, macină astăzi Partidul Socialiștilor. Până una-alta, un lucru este cert. Așteptările PSRM s-au dovedit a fi zadarnice, iar Dodon a demonstrat o dată în plus că, delicat vorbind, face afirmații necontrolate. Că vorbește aiurea, dacă vreți s-o spun pe șleau.

Și când îți amintești că încă prin luna septembrie a anului trecut președintele și-a dotat anunțul despre  intrarea sa în lupta electorală cu trâmbițe dintre cele mai răsunătoare. Ce de mai retorică zornăitoare! Ce de mai tobe bubuitoare!

Vreo patru luni de zile șeful statului a făcut o adevărată campanie propagandistică din intenția sa de a participa la alegerile parlamentare. A promis în dreapta și în stânga că va fi cap de listă în PSRM. Și-a asigurat suporterii că intră în competiție cu fruntea sus, deoarece Constituția nu-i interzice președintelui să se implice într-o campanie electorală. S-a bătut cu pumnul-n piept că nu se teme de adversarii săi politici care-i reproșau că încalcă spiritul legii și amenințau să-l sancționeze într-un fel sau altul.

Și când acolo, totul a fost un fâs prelungit.  Dodon, în cadrul briefingului de luni, a consternat opinia publică, anunțând nonșalant că nu va mai participa la alegerile parlamentare, chit că va sprijini „partidul proprezidențial”, după cum categorisește el adesea PSRM.

Printre motivele invocate se numără și faptul că șeful statului nu ar trebui să se degreveze din funcția pe durata campaniei electorale. Dodon se contrazice vădit. La începutul toamnei trecute, bunăoară, el declara că nu are emoții în ceea ce privește antrenarea sa în alegeri, întrucât legislaţia nu prevede suspendarea din funcţie a președintelui  în cazul în care candidează pe liste de partid.

S-a sucit

De ce s-a sucit șeful statului? De ce susține contrariul celor spuse chiar de el acum câteva luni? De ce le oferă prilejul oponenților săi să râdă cu gura până la urechi?

Vladimir Voronin afirmă cum că Dodon nu candidează de frică. Reprezentanții PDM, nițel persiflând, consideră că gestul președintelui este dictat de tactica și strategia PSRM.

Analistul politic Anatol Țăranu crede că președintele ar fi un personaj ușuratic. Colegul Nicolae Negru spune că neparticiparea lui Dodon nu va întrista pe nimeni. În schimb, Dan Dungaciu o ține una și bună: refuzul lui Dodon de a fi cap de listă în PSRM dovedește că binomul Plahotniuc - Dodon există. Asta e o logică bizară.

Tândală și Păcală

Dacă binomul într-adevăr există, după cum pretinde Dungaciu, rolul lui Dodon acolo este de râsul curcilor. Partitura sa scenică este cea de Tândală în raport cu Păcală. De clovn ordinar, cu alte cuvinte.

El trebuie să facă mereu pe prostul prins cu minciuna. Să se comporte ca un ușuratic, vorba lui Anatol Țăranu. Ca un om neserios care aruncă vorbe-n vânt.

Păi ăsta nu mai este un binom. Nu-i un tandem de două persoane nedespărțite care colaborează pe picior de egalitate, ci o relație dintre stăpân și măscăriciul său personal când cel din urmă trebuie să facă tumbe pentru a-l distra pe cel dintâi.

Ce fel de „tactică și strategie” este aceasta, dacă Dodon se vede  pus în situația să calce prin străchini la tot pasul. Să se umple de penibil?

De altfel, chiar și Dungaciu recunoaște că Igor Dodon ”nu are nici pe departe forţa politică şi strategică” care i se atribuie. Însă Partidul Socialiștilor, cu sau fără Dodon, are puterea și sprijinul Moscovei pentru a readuce Republica Moldova pe orbita rusească. Riscurile geopolitice nu le-a anulat nimeni.

Pe de altă parte, cursul pro-occidental al Republicii Moldova, orice ar afirma Dungaciu, e o realitate. Implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE avansează și a atins cote impresionate, fapt recunoscut și de Bruxelles. Niciodată relațiile moldo-române n-au fost atât de strânse și deschise în ambele sensuri ca acum. Nici când încă prezența investițională românească în Basarabia n-a fost atât de accentuată și profundă. Dialogul strategic cu SUA funcționează.

Altfel spus, Republica Moldova are ce pierde în cazul în care PSRM preia puterea. Raporturile dintre Plahotniuc-Dodon s-ar putea, de bună seamă,  să ridice niște semne de întrebare. Slăbiciunea de care dă dovadă cel din urmă în fața celui dintâi dă de gândit.  Nu poate fi vorba însă de o alianță politică a acestora.

Frica de sine

Nu țin afirmațiile unora potrivit cărora șeful statului s-a dat la o parte, fiindcă s-ar fi temut să fie scos din cursă de Curtea Constituțională. Legea Supremă nu-l împiedică expres pe șeful statului să candideze în alegerile parlamentare. Vladimir Voronin, de exemplu, a fost cap de listă în PCRM în 2005 și 2009. Există, deci, precedente favorabile lui Dodon.

Andrian Candu consideră însă că antrenarea președintelui în alegerile legislative ar fi ilegală și avertizează că va face tot ce-i stă în puteri ca acesta să nu se implice efectiv în cursa electorală. Și cum legislația lasă loc de interpretări, nu-i exclus ca până la urmă să nu i se permită președintelui republicii să candideze.

Dar când s-a temut oare  Dodon de Curtea Constituțională? Niciodată.  Dimpotrivă. S-a creat impresia că el îi căuta pricină cu lumânarea.

De unde și concluzia că și de data aceasta Dodon a întors placa nu pentru a evita noi probleme cu legea. Acestea nu-l sperie. El consideră, pesemne, că sancțiunile Curții Constituționale îi cresc ratingul.

Președintelui îi este frică, totuși. Voronin a avut dreptate. Nu știu, ce-i drept, la ce angoase s-a referit liderul PCRM. Părerea mea este că starea lui Dodon se cheamă frică de sine. El se teme de trecutul său nu tocmai glorios. Presa a scris cu lux de amănunte despre matrapazlâcurile sale de odinioară.

Scurt pe doi, nu există niciun binom. Există, în schimb, un șantajabil în jilțul de șef al statului..

Dodon se manifestă precum  un venal din serialul american „Know What You Did Last Summer”. După ce a comis o infracțiune și a șters toate urmele, trece un an și protagonistul, pe neprins de veste, primește un răvaș cu mesajul „Știu ce ai făcut astă-vară” .

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: